Beklemmend, prachtig psychologisch drama: ‘L’amour et les forêts’

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen.

Deze week tipt ze L’amour et les forêts, een Franse romanverfilming van Valerie Donzelli. De  verlegen Blanche (Virgini Efira) ontmoet op een feestje de populaire en aantrekkelijke Grégoire. Hij is charmant en geestig en Blanche valt als een blok voor hem.

(c) Paradiso Films

Ze zijn enorm verliefd en wat volgt is een jaloersmakend liefdestraject met zelfs een gezongen liefdesverklaring. Tot zover niets aan de hand, alleen maar rozengeur en maneschijn. Totdat Grégoire aankondigt dat hij voor zijn werk wordt overgeplaatst, ver weg van Blanche’s werk en haar familie.

(c) Paradiso Films

Grégoire wil heel graag dat Blanche met hem mee verhuist, maar Franse lerares Blanche houdt veel van haar leerlingen en nog veel meer van haar tweeling zusje Rose (een dubbelrol van Virgini Efira). Het is een moeilijke beslissing, maar Blanche gaat overstag en volgt haar geliefde Grégoire, ook omdat ze ontdekt dat ze zwanger van hem is.

(c) Paradiso Films

Maar dan ontdekt ze bij toeval, dat Grégoire haar heeft voorgelogen en zelf om de overplaatsing heeft gevraagd. Dat is het begin van veel vraagtekens bij Blanche, die inmiddels is bevallen van baby Stella. Grégoire ontpopt zich als een manipulerende en controlerende echtgenoot en Blanche voelt zich steeds meer een gevangene van een wrede en manische man. Zo belandt Blanche van een oneindige verliefdheid in een afschuwelijke nachtmerrie.

De film is zo goed, omdat je vanaf het begin geen idee hebt hoe het gaat  aflopen en je je niet kan voorstellen in wat voor een hel Blanche terecht komt. De wrede, machtsbeluste Grégoire is in al zijn subtiliteit een snaakse sluipschutter die je niet ziet aankomen. Ik vind L’Amour et les Forêts een absolute aanrader voor alle beginnelingen en experts op het niet te voorspellen liefdespad.

★★★★ ‘L’amour et les forêts’ draait vanaf 27 juni in bioscopen en filmhuizen

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN