Attention! Dit Franse juweel op Netflix mag je niet missen

-

Heleen heeft het allemaal gezien, The Queen’s Gambit, Lupin en ga zo maar door. Maar wat haar betreft steekt maar één Netflix serie met kop en schouders bovenuit: Dix Pour Cent.

Ja, ik vond The Queen’s Gambit origineel en erg mooi gemaakt. Lupin? Niets mis mee, wel een beetje overschat naar mijn idee, maar allemachtig, die Omar Sy is echt niet te versmaden. Bridgerton? Na anderhalve aflevering ben ik afgehaakt. De beste serie tot nu toe vind ik Succession, maar die is op HBO. En op Netflix? Daar is mijn grote favoriet te zien waar ik – snik! –na veel te lang wachten zojuist eindelijk de vierde en laatste serie van kon opslurpen: Dix Pour Cent.

Dit juweel gaat over een agentschap voor acteurs in hartje Parijs. Het geeft een verrukkelijk kijkje in het reilen en zeilen van de Franse filmindustrie, inclusief de lastige acteurs  uit hun stal met (te) veel noten op hun zang, maar die de agenten uit alle macht binnenboord proberen te houden. De concurrentie ligt immers altijd op de loer.

De cast bestaat uit de zeer ambitieuze Andréa (een fantastische rol van Camille Cottin), de nietsontziende Mathias, de veel te lieve en licht ontvlambare Gabriel, de door de wol geverfde Arlette met haar onafscheidelijke hondje Jean Gabin, en hun assistenten Camille, Noémie, (tevens minnares van Mathias), de hysterische, overgevoelige Hervé en de receptioniste met acteer ambities Sofia. Vreemdgaan, verliefdheden, gedoe met regisseurs, idiote eisen van hysterische sterren, combinatie carrière + liefde + moederschap, het komt allemaal voorbij.

Het is hilarisch, dramatisch en ontroerend, en Parijs heeft er nog nooit zo mooi uitgezien als in deze serie. Bovendien duikt in iedere aflevering minstens één grote Franse ster op als zichzelf. Een paar namen: Isabel Adjani, Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Christopher Lambert. Sterren die qua acteerprestaties vaak bleekjes afsteken bij de vaste cast waar ik echt van ging houden. En nu? Na de allerlaatste aflevering legde ik even het hoofd in de moede schoot. En besloot: ik begin gewoon weer bij aflevering 1 van de eerste serie.

O ja,  die rare titel? Dix Pour Cent slaat op het percentage (tien procent) dat het agentschap rekent voor de bemiddeling van een acteur uit hun stal voor een film of toneelstuk. Weet je dat ook weer. Dan kun je nu gaan genieten, vier series lang.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

gifgif
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard (65) woont in het noorden van het land, staat bekend als verklaard sporthater, maar loopt zich dagelijks suf met de hond en klimt iedere week op een paard. Is dol op poezen, lezen, jurken en witte wijn, en kampt al decennia met een hardnekkige Bold and the Beautiful verslaving.

RECENTE ARTIKELEN