Ana (59) is alleen op reis met de camper: “En nu is het tijd voor La Dolce Vita, wat een fijn leven!”

-

Ana (59) heeft eigenlijk altijd gedroomd over Ver Weg. Ze fantaseerde over ontdekkingsreizen en langere tijd naar het buitenland gaan, maar er was altijd een reden om het niet te doen. Tot nu: in haar eentje is ze in een camper op reis. Zonder man en kinderen. En daar schrijft ze over voor Saar. 

Door Ana Boissevain

Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 van Ana haar avontuur.

Mijn dochter is bij me geweest! Ik heb er erg van genoten, maar ben ook meteen weer in oude valkuilen gevallen. Ze kwam mooi op tijd aan op Athene Airport en zou dan met de trein, bus of metro naar Piraeus komen, waar ik haar zou oppikken. Want dwars door Athene, dat durfde ik toch niet aan. Na de landing één bericht. Zij wilde de bus, ik dacht dat ze de metro zou nemen, zodat ze sneller in de haven zou zijn. We hadden nog een flinke rit te gaan. En toen hoorde niets meer. Geen idee welk vervoermiddel ze nam of waar ze naartoe ging. Geen whatsapp, niet te traceren via social media, geen belletje. Stress. En niet zo’n beetje ook. Daar zat ik dan twee uur te wachten. Met een te grote fantasie. Moeder zijn. Pfff…

Dochter op bezoek

Maar ook dat kwam weer goed. In de regen reden we naar de beoogde camping. Heel grappig om dan mensen tegen te komen waar je al eerder mee hebt gestaan. Ik voelde me meteen thuis. Bij vertrek de volgende ochtend, draaide ik de camper vast in de modder toen ik de vuilwatertank wilde legen. Beginnersfoutje. Opgegeven. Doorgereden. Naar een bijna leeg Mycene. We konden zelfs parkeren bij de ingang. De rust van reizen buiten het hoogseizoen is heerlijk.

Samen met mijn dochter bezochten we een paar bezienswaardigheden. We zijn naar een leuk stadje geweest, hebben hier en daar een uurtje op het strand gehangen en fijne gesprekken gevoerd. Uiteraard heb ik een traantje weggepinkt toen ze weer wegging. Haar dataroaming stond dit keer aan.

Griekenland zonder zon

De rust van het voorseizoen, de lege stranden, de loomheid van de eerste warmte, het ongestoord kabbelen van de lege zee. Ik had het voor geen goud willen missen. Maar helaas liet ook in Griekenland het warmere weer op zich wachten. Ik had me van tevoren voorgesteld een extra lange zomer tegemoet te gaan. Zon, Retsina op een terrasje, heel bruin terugkomen. Maar het was best fris. De Griek liep met trui en bodywarmer rond, terwijl ik op een strandje lag. Heel plat, om zo min mogelijk wind te vangen. En bruin worden? Ho maar.

Het rijden blijft leuk. In alle weersomstandigheden. Het is eigenlijk gekkenwerk – de hoeveelheid kilometers ik al heb gereden. De Griekse manier van rijden had ik snel onder de knie: de aangegeven snelheden waar mogelijk negeren, inhalen bij een doorgetrokken streep, of een ander laten passeren door wat meer rechts te rijden. Dubbel parkeren als dat zo uitkomt, nooit agressie. En wat waren de Griekse wegen ongekend heerlijk leeg. Ik moest wel een beetje oppassen voor overstekende honden, katten, schildpadden, egels en wasberen. De uitzichten onderweg waren geweldig, maar er was zelden een goede mogelijkheid om te stoppen voor een foto. Eigenlijk ook wel verfrissend, om het gewoon te beleven.

Op naar Italië

En toen ging ik door naar Italië. Een overtocht per ferry midden in de nacht in een vliegende storm. Gelukkig heb ik geen last van zeeziekte gehad. Ik bracht de nacht door op twee veroverde stoelen en sliep heerlijk. De camper stond ingeklemd tussen de vrachtwagens, die kon geen kant op. Later las ik dat een deel van Italië was overstroomd, dus stelde ik het reisplan bij. En dat bleek een goede beslissing. Ik heb nu al delen van Italië gezien waar ik anders niet zou zijn geweest. Met weer lege wegen en prachtige natuur. Alleen de wegen… Kuilen, hobbels, verschuivingen, en hier en daar stond zelfs de zijkant van de weg verticaal omhoog. En er dan een glanzend nieuw bord ter waarschuwing bijzetten in plaats van repareren. Heerlijk land.

En nu dus La Dolce Vita. Lekker eten, fijne wijn, lekkere koffie. Een wandeling door het groen, shoppen in een mooie stad, musea bezoeken, overdadige kerken en nagekeken worden door mooie mannen. Het is er allemaal. En dat is best fijn leven.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN