“Als mijn dochter maar met een leuke vriendin thuiskomt!”

-

De regenboogvlag is in huize Gorter heel belangrijk. De dochter van Nienke, Pien, valt namelijk op vrouwen. En dat vertellen, vond Pien best lastig. 

Kijk mam, voor jou. Mijn 17-jarige dochter Pien komt mijn werkkamer binnen met een zelf geknoopt armbandje in de kleuren van de regenboog. Ik houd blij mijn pols omhoog en even later ben ik in het bezit van een kleurrijk bandje. Hij is prachtig. Voorlopig haal ik hem er niet meer af.

Regenboogkleuren

Ik ben altijd dol geweest op regenbogen. Toen ik de leeftijd van mijn dochter had droeg ik een lange sjaal in die kleuren. En beenwarmers. En in mijn schoenen zaten regenboogveters. Nu, zo’n vijfendertig jaar later staat de regenboog voor veel meer dan alleen voor een mooi natuurverschijnsel.

LHBTI

Voor mijn dochter is een regenboog nog belangrijk dan het voor mij was. Zij voelt zich namelijk verwant aan de groep LHBTI-ers. Dat kwam voor mij niet als een verrassing. Pien was als tiener al geïnteresseerd in alles wat met gender te maken had. Ze keek documentaires over transities en las er boeken over.

‘Verliefd op een meisje’

Op een avond vertelde ze licht gespannen dat ze verliefd was op een meisje dat ze had ontmoet. Mijn reactie was; “Oh leuk! En zij ook op jou?” Dat was niet zo, maar het was voor Pien nu wel duidelijk dat ze dacht dat ze eerder verliefd zou worden op een vrouw dan op een man. Het hardop vertellen luchtte haar op. Ik knuffelde haar en zei; als je maar met een leuke vriendin thuiskomt vind ik het best. En dat meende ik ook.

Reactie broer

Haar broer keek er ook niet van op, want toen Pien aan tafel aan hem vertelde dat ze op meiden viel was zijn gouden reactie ‘’O’’. Hij trok zijn schouders op en ging daarna gewoon verder met eten. Hij keek er niet van op. Het was voor hem geen gespreksonderwerp, meer een soort constatering.

‘Hoezo moet ik ‘uit de kast’ komen?’

Het kostte Pien best wat moeite om het te vertellen in haar vriendinnengroep in de klas maar de reacties waren zo positief dat er een last van haar schouders viel. Op een gegeven moment wist bijna iedereen in haar omgeving het. Toch verzuchtte ze dikwijls dat het eigenlijk stom was dat ze het gevoel had dat ze ‘uit de kast’ moest komen. ‘’Teun komt toch ook niet ‘uit de kast’ door te zeggen dat hij op meiden valt?”. Daar had ze een punt.

Bang voor negatieve reactie

Maar goed, het luchtte haar op en er was nog één persoon aan wie ze het ook nog kwijt wilde. Mijn schoonmoeder. Pien had altijd een goede band met haar maar was toch bang voor een negatieve reactie. Ze had oma gevraagd om een sjaal te breien in regenboogkleuren. Oma had toen nog niets door of deed alsof ze niets doorhad. Toen Pien het na veel gedraal vertelde was oma’s antwoord: ”Oh, dat is toch prima, dat maakt voor mij niet uit hoor, Pien”. De opluchting bij Pien was groot.

Regenboogvlag uit het raam

We hangen tijdens speciale dagen trots de regenboogvlag uit het raam. Ik houd van alle kleuren van de regenboog. Maar pas als die kleuren samenkomen is het echt een prachtig natuurverschijnsel. Zo is het ook met mensen. Alle individuen zijn prachtig, maar juist de diversiteit maakt de wereld zo mooi. En mijn dochter? Ik ben trots op haar en kan niet wachten tot ze met een leuke vriendin thuiskomt.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Nienke Gorter
Nienke Gorter
Nienke Gorter (52) schrijft, koppelt en zingt. Ze is getrouwd met Marcoen die mensen wakker schudt. Zoon Teun gaat in Zweden studeren en dochter Pien is van de regenboogvlaggen en wil juf worden. Nienke woont vol tevredenheid in Amersfoort.

RECENTE ARTIKELEN