Als je niet langer kunt ontkennen dat je toch écht de 50 bent gepasseerd

-

Monica organiseerde laatst een etentje voor vriendinnen. Allemaal zo rond de vijftig, druk aan het werk en nog aardig strak in het vel (vinden ze in ieder geval zelf). Als ze bij elkaar zijn, lijkt er niks veranderd en voelen ze zich allemaal geen dag ouder dan dertig. Maar is dat nou écht zo?

Ik heb een hele hechte vriendinnengroep. Al die meiden ken ik al sinds mijn studententijd en we hebben enorm veel leuke, maar ook klote tijden met elkaar meegemaakt. Huwelijken en geboortes, scheidingen en vreselijke ziektes. En toch…als we elkaar tijdens een avondje heerlijk eten de oren weer van het hoofd kletsen, lijkt het alsof er niks veranderd is sinds onze studententijd. Ik geef ons hooguit dertig. Laatst werd die droom echter ruw verstoord. Ik stond op om een nieuwe fles wijn te halen, tijdens een van de zeldzame momenten dat iedereen stil was, en er klonk een oorverdovend gekraak vanuit mijn knieën.

‘O god, heb jij dat ook?’ zei vriendin A.

Ik keek om me heen, verontschuldigend. Maar iedereen zat instemmend te knikken. Zij ook.

‘De eerste tien stappen als ik mijn bed uitkom, moet ik steun zoeken,’ biechtte vriendin M op.

‘Soms als ik op mijn werk de trap oploop, moet ik boven wel een minuut uitpuffen’ zei een ander, aangemoedigd door al die bekentenissen – en door een extra glas wijn. 

Oké, misschien dus toch niet precies hetzelfde als twintig jaar geleden. We voelen ons mentaal misschien dan wel jonge godinnen, maar onze krakende knieën spreken ons toch een beetje tegen. Een signaal dat het misschien tijd wordt me toch een beetje te gaan verdiepen in wat oplossingen. Mijn moeder (inmiddels in de 80, dus die weet ervan), zweert bij voedingssupplementen. Ze roept al jaren dat ik bij moet gaan slikken. Maar jemig, er zijn zó veel verschillende poedertjes, pilletjes en andere ongein: hoe weet je nou wat je echt nodig hebt? Dus ging ik op onderzoek uit: wat kan je nou als 45+ vrouw goed gebruiken?

Vitamine B
Vitamine B bestaat eigenlijk uit verschillende subtypes, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Al deze vitaminen zijn belangrijk voor je stofwisseling, en daarmee dus ook voor je energielevel. In principe kan je de meeste B-vitaminen uit je voeding halen, maar heb je regelmatig last van vermoeidheid, gebrek aan eetlust of hoofdpijn, dan kan het helpen om jezelf een extra vitamine B-boost te geven. Daarnaast zorgt vitamine B voor mooiere nagels, huid en haren, dus dat is leuk meegenomen.

Vitamine B12
Een speciaal lid van de vitamine B familie is B12. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel, dus mensen die minder of geen vlees eten kunnen eerder een tekort krijgen aan deze vitamine. Daarnaast wordt het voor je maag-darmstelsel lastiger om B12 op te nemen naarmate je ouder wordt. En dat is jammer, want B12 heb je nodig voor voor de vorming van rode bloedcellen, die de zuurstof in je bloed vervoeren. Krijg je te weinig B12 binnen, sta je net als vriendin M. te puffen als je een paar traptredes op moet.

Vitamine K2
Vitamine K2 draagt bij tot de instandhouding van normale botten en een normale bloedstolling. Daarnaast zorgt het ervoor dat je bloedvaten schoon en elastisch blijven. Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerde (dierlijke) producten zoals kwark, kaas of yoghurt. Maar aangezien het (helaas!) niet helemaal onder een ‘gezonde levensstijl’ valt om elke dag een blok jonge kaas te eten, is het niet altijd makkelijk om genoeg K2 binnen te krijgen. Vandaar dat een K2 supplement aan te raden valt.

Q10
Oké, Q10 is eigenlijk geen vitamine, maar een anti-oxidant. Maar het is ontzettend goed voor je. Q10 regelt namelijk de energieproductie in je cellen. Q10 is een lichaamseigen stof, die in al je cellen voorkomt. Wanneer je ouder wordt neemt de productie van Q10 echter af (het zal ook wel weer eens niet), en dus wordt mensen boven de 50 aangeraden aanvullend Q10 in te nemen. Daarnaast zorgt Q10 ook voor het soepel houden van cellulaire membranen en voorkomt het lipidenperoxidatie. Nou, weet je dat ook weer.

Vitamine D
Vitamine D heb je nodig voor een goede opname van calcium, wat weer belangrijk is voor sterke botten, tanden en een goedwerkend immuunsysteem. Daarnaast voorkomt het bontontkalking, en zorgt het ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Dus als je voorlopig nog niet aan een kunstgebit wil, en nog lekker vitaal een trap op wil kunnen sprinten (zonder aan alle kanten te knakken en te kraken) is vitamine D wat je nodig hebt. Normaliter maakt ons lichaam vitamine D aan wanneer we in contact komen met de zon, maar aangezien het daar in Nederland nog wel eens aan schort (Piet Paulusma kan ons nog meer vertellen), is af en toe zelf aanvullen geen slecht idee.

Ik denk dat ik er toch maar aan moet, hoor! Wil ik een beetje leuk en gezond ouder worden dan zal ik daar ook een beetje moeite voor moeten doen.

gifgif
Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN