Als het puur natuur is, wil ik het proberen

-

Nu Margriet niet alleen kilo’s drop maar ook boomblaadjes in haar mond stopt, weten we het zeker. De arme vrouw gaat steeds meer op een kruidenvrouwtje lijken.

Als het puur natuur is, wil ik het proberen en wel hierom

 • Gember (vers, niet die vieze zakjes)
  Ooit met gemberthee begonnen omdat het goed zou zijn voor alles. Je voelt je minder hongerig en gember is goed voor de spijsvertering en zuivert je lichaam. Ik heb weinig honger (behalve in melkchocola en drop), ben niet misselijk (behalve na veel melkchocola en een zak drop), mijn spijs wordt prima verteerd, en lichaam én geest zijn werkelijk loepzuiver. Disclaimer: peuzel nou niet meteen zo’n hele gemberwortel op, want er zijn geloof ik ook een paar nadelen. Even googelen.
 • Appelazijn (de hel)
  Wel verdunnen met water, als je tandglazuur en slokdarm nog even mee moeten. Dit heb ik welgeteld anderhalve dag volgehouden. Wat een hel. Maar goed, het hielp die 36 uur hartstikke prima bij het versnellen van gewichtsverlies, ontgiften van mijn lever en het tegengaan van veroudering. Ik heb er geen kilo of rimpel bijgekregen. En dan noem ik nog maar 1/10e van alle voordelen hè. Het is alleen even door deze zure appel(azijn) heenbijten.
 • Berkenblad (word je hartstikke stoned van)
  Een kruidenvrouwtje liet me ooit talloze (on)kruiden zien die je gewoon kunt eten: onder andere zevenblad, hondsdraf, madeliefjes en paardenbloemen. Ook (boom)bladeren kun je eten, dus thuisgekomen maar eens wat berkenblad uit m’n tuin geplukt. Daar heb ik thee van gezet – gunstig voor nieren en blaas, altijd handig. Effect: ik werd soort van stoned. Echt hartstikke gezellig zo in de middag.
 • Basilicum (als je kotsmisselijk wilt worden)
  Niet in je insalata caprese of pasta, maar als thee of zelfgemaakte olie. Helpt tegen gebrek aan eetlust, overgangsklachten, verkoudheid, stress, faalangst en slapeloosheid (dus ’s nachts snuffelen aan dat basilicumplantje.). Gooi je het in bad, dan krijg je een gladde huid en genees je huidklachten. Mijn ervaring: vooral kotsmisselijk van de thee (maar daar helpt de gember dan weer tegen).
 • Kamille (als je nog niet genoeg gereinigd bent)
  Hoe lang heb ik er als tiener niet m’n haar mee gewassen in de hoop dat het blonder werd? Lang. Uiteindelijk bleek waterstofperoxide beduidend effectiever. Als thee werkt helpt het bij maagklachten, keel- en kiespijn en heeft het een kalmerend en reinigend effect. Alsof we nog niet kalm en gereinigd genoeg waren dankzij de basilicum en gember.
 • Viooltjes (gooi ze over je salade)
  Eet ze niet voor je honderd procent zeker weet dat je de eetbare variant hebt, want die bestaan (in elk geval heeft de Sligro ze). Geen idee of ze iets gunstigs doen voor je lichaam (zo wel: ongetwijfeld een kalmerende en/of zuiverende werking), maar sowieso is het goed voor je geest. Salades fleuren namelijk enorm op van een paar kleurige viooltjes en dat doet wat met je psyche. Gegarandeerd krijg je complimenten en die incasseer je gewoon alsof je de blommetjes zelf hebt gekweekt.
 • Paardenbloem (als je toch bezig bent met die salade)
  Paardenbloemetjes en -blad is eetbaar en gezond. Sterker nog: het werkt übermedicinaal. Het hoge kaliumgehalte werkt vochtafdrijvend en de bloem is een tovermiddel bij acné, abcessen en allerhande huidaandoeningen. De melk in het steeltje werkt tegen wratten. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar het staat voor vanavond op het menu. Kuch, mjammie, paardenbloemensalade.
gifgif
Margriet Zuidgeest
Margriet Zuidgeest
Margriet (51) is getrouwd met Walter en met haar werk (journalist/tekstschrijver voor o.m. Libelle, over gezondheid). Ze moedert over twee sportieve jongens van 13 en 15. Wars van #geluksmomentjes en #lovemylife. Dol op knisperkoude wijn, tennis en gezelligheid.

RECENTE ARTIKELEN