Allemaal volgespoten en strakgetrokken, maar mooier worden we er niet op

-

Het aantal jongeren dat cosmetische ingrepen laat uitvoeren is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Vooral Botox en lipfillers zijn populair. Maar hoewel schoonheid subjectief is, kan Vala maar één ding concluderen: zo’n opgepompte kop is om je dood te schrikken.

Een tijdje geleden zat ik in de bus toen er een meisje instapte. Ik schat dat ze hoogstens 20 was. Toen ze tegenover me ging zitten moest ik moeite doen mijn gezicht in de plooi te houden. Mijn gezicht, in tegenstelling tot dat van haar, beweegt namelijk als ik iets vreemds, schokkends, afschrikwekkends of onverwachts zie. Tegenover mij zag ik dat allemaal. Een volledig onbeweeglijk gezichtje, strak en glad alsof het van porselein was. De glimlach die ik kreeg bij wijze van groet deed niets in dat gezicht vertrekken, behalve haar lippen, die me deden denken aan twee te strak opgeblazen luchtbedden.

Tegenover mij zat Horror-Barbie. Ik was blij dat het overdag was, want als je zoiets ‘s avonds in het donker tegenkomt schrik je je kapot. Maar kennelijk ziet straks de halve wereld er zo uit. In plaats van te genieten van hun jeugdig uiterlijk lopen jongeren er liever bij alsof ze al in hun kist liggen: als wassen beelden. De ironie is niet ver te zoeken. Maar dat zal, net zoals het hebben van een gezichtsuitdrukking, wel uit de mode zijn.

Misschien dat ik het door mijn hangende oogleden niet helder meer zie, maar de schoonheid van al die zogenaamde perfectie ontgaat mij. Maar wat me nog veel meer ontgaat is hoe het kan dat zulke jonge mensen, kinderen eigenlijk nog, de kans krijgen om zichzelf op deze manier te verminken. Letterlijk dus, want het gaat regelmatig mis. Cosmetisch arts Tom Decartes vertelt dat jongeren vaak naar een ‘beunhaas om de hoek’ gaan om zich te laten behandelen. Dat is namelijk goedkoper en er wordt niet gelet op de leeftijd.

Wettelijk gezien moet je minimaal 18 jaar zijn om iets aan jezelf te laten doen, maar er komen niet zelden veel jongere mensen vragen om een Instagram-waardig uiterlijk. Er is tenslotte wat voor nodig om een #nofilter bij je selfies te kunnen plaatsen. Je bent een influencer of je bent het niet. Fuck een vak leren, als je maar picture perfect genoeg bent kun je al carrière maken als je 16 bent. En die duizenden euro’s die je ouders tegenwoordig zouden moeten betalen voor een studie kunnen ze dan mooi in je lippen en je voorhoofd pompen. Tenslotte meten we succes in het leven heden ten dage af aan de hoeveelheid volgers die je hebt, dus investeren in het uiterlijk van je kind is lucratiever dan in een studie Bedrijfskunde.

En het zijn niet alleen jongeren die zich laten opspuiten en gladstrijken. Ik ken steeds meer vrouwen van mijn leeftijd die ‘iets hebben laten doen’. Dan verschijnen ze opeens met hun borsten in hun nek op het schoolplein. Of is die fronsrimpel van tien jaar schreeuwen tegen de kinderen plotseling verdwenen. Nog even en ik ben een freak of nature met mijn kraaienpoten en hangwangen. Dan ben ik de bezienswaardigheid in de bus, aangestaard door al die onbeweeglijke koppen, die, weliswaar niet zichtbaar, geschokt zijn door mijn openlijke verval.

Het CDA pleit voor een verhoging van de leeftijdsgrens voor cosmetische chirurgie van 18 naar 21 jaar. Ik ben het niet vaak eens met de Christen-Democraten en hun conservatieve waarden, maar in dit geval zou ik nog verder willen gaan. Minimaal 25 jaar en voorafgaand aan de ingreep eerst een kwartaal een social media verbod en verplicht iedere dag een uur de straat op om echte mensen te bekijken, om het vertekende beeld van de werkelijkheid bij te stellen.

Ik vind het idioot dat Kim Kardashian zichzelf in een korset met een minuscule wespentaille op social media kan gooien en kan propageren dat dat schoonheid is. Dat ouders het kennelijk oke vinden dat hun dochters van het geld van hun studentenbaantje hun lippen tot aan hun neus laten opspuiten. Nog even en mijn dochter van acht jaar wil met haar spaarvarken naar de Velthuis Kliniek, ipv naar de Intertoys. Als we zo doorgaan laten we straks onze baby’s meteen na de geboorte al inspuiten met Botox. Dan smoren we de ouderdom letterlijk in de kiem. Ik maak me daar grote zorgen over, de rimpels springen er spontaan van in mijn ouderwets natuurlijke gezicht. En ik heb nog wél een studieschuld af te betalen, dus ik kan er niks aan laten doen.

Lees ook: Dit is de echte reden waarom ik zo zuur doe over botox

gifgif

RECENTE ARTIKELEN