“‘All the Beauty and the Bloodshed’ is een van de beste docu’s die ik in lange tijd zag”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: ‘All the Beauty and the Bloodshed’ én ‘Babylon’. 

All the Beauty and the Bloodshed

All the Beauty and the Bloodshed is een zeer bijzondere documentaire van Laura Poitras over het leven en het werk van Nancy Goldin, een Amerikaanse fotografe die bekend werd onder de naam Nan Goldin.

In zeven hoofdstukken portretteert Poitras de verschillende stadia in het leven van Nancy. Een rebels, opstandig meisje, dat in een voorstad van Boston opgroeit in een gemankeerd gezin, bestaande uit Joodse ouders en zusje Barbara. Haar moeder, die zelf getraumatiseerd was door seksueel misbruik, zei later dat ze nooit moeder had moeten willen worden. Haar strenge, veeleisende opvoeding leidde tot de zelfmoord van oudste dochter Barbara, toen Nancy 7 jaar was.

Na haar schooltijd ontmoet Nancy in New York de bijzondere fotograaf David Armstrong. Hij verandert haar naam in Nan en introduceert haar in zijn queer wereld, waarin hij de spil is in een groep van extravagante kunstenaars. Nan ontdekt de polaroidcamera en ze legt vanaf dat moment haar hele leven vast door haar fotografie.

The Ballad of Sexual Dependency is haar sleutelwerk. Het is een fotoreeks die ondersteund wordt door bijzondere muziek over de harddrug subcultuur rond de Bowery. De foto’s en snapshot-stijl tonen expliciet druggebruik, huiselijk geweld en agressie en veel autobiografische momenten. Veel van de vrienden die Nan fotografeerde waren in de jaren 1990 al overleden door een overdosis of van aids.

Waar Nan Goldin zich enorm voor heeft ingezet is de actiegroep P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now, gericht op het voorkomen van verslaving aan opioïde pillen). Deze groep voert voortdurend actie tegen de steenrijke Sackler familie. De Sacklers doneren waanzinnige bedragen aan musea en universiteiten om hun naam positief te etaleren, terwijl ze miljarden verdienen aan zeer verslavende pillen zoals valium en Oxycontin. Deze laatste pijnstiller is ongelooflijk verslavend en heeft gigantisch veel mensen de dood ingejaagd.

Ik vind deze documentaire een van de beste docu’s die ik in lange tijd gezien heb. Het is een zeer emotionele rollercoaster, die geen moment verveelt. Vanaf de beginscène waar we een indrukwekkende live-actie in The Met meebeleven tot de laatste scene, waarin we zien wat de acties teweeg hebben gebracht.

19 januari in de bioscoop

Aantal sterren: ★★★★★

Babylon

En natuurlijk is deze week ook de drie uur durende blockbuster Babylon te zien. Het is een origineel verhaal, dat zich afspeelt in het Los Angeles van de jaren 1920. Het gaat over de opkomst en ondergang van diverse personages in een tijdperk van decadentie in het vroege Hollywood. In deze film van Damien Chazelle spelen o.a. Brad Pitt, Margot Robbie en Diego Calva. Ik vond het onderhoudend om naar te kijken, maar het verhaal beklijft niet. Voor wie houdt van spektakelfilms is dit er eentje die je niet wilt missen.

Aantal sterren: ★★

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN