Al gehoord van het win-win dieet? Goed voor jou én de planeet

-

Een dieet dat én goed is voor de planeet, én goed voor de mens. Dat is wat het in 2019 gelanceerde Planetary Health Diet zegt te zijn. En ook echt is, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Het zogenoemde win-win-dieet maakt de kans op overlijden door onder meer kanker, hart- en vaataandoeningen en longziekten volgens de onderzoekers 30 procent kleiner. Ook leidt het tot een 29 procent lagere uitstoot van broeikasgassen en ruim 50 procent minder landgebruik voor de productie van voeding.

Gedetailleerd onderzoek

“Dit is het meest gedetailleerde onderzoek naar de effecten van het Planetary Health Diet tot nu toe”, zegt hoofdonderzoeker Walter Willett van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. “De resultaten laten een lager risico zien op alle belangrijke oorzaken van overlijden. Daarnaast zagen we een sterk gereduceerde impact op het milieu, waaronder de uitstoot van broeikasgassen en landgebruik”.

Langere periode

De onderzoekers maakten gebruik van decennia aan data van zo’n 200.000 Amerikanen, allen werkzaam in de gezondheidszorg en vrij van chronische ziekten. Deze groep, waarvan driekwart vrouw was, hield steeds bij hoeveel ze aten van vijftien verschillende voedselgroepen, van granen en groenten tot vlees en zaden. Zo konden de onderzoekers precies vaststellen hoe dicht hun dieet bij het Planetary Health Diet zat.

Gezonder ouder worden

Hoe beter de deelnemers zich aan het dieet hielden, hoe kleiner de kans was dat ze stierven als gevolg van belangrijke doodsoorzaken als kanker, hart- en vaataandoeningen en longziekten. De 10 procent die zich het beste aan het dieet hield, had een 30 procent lagere kans daaraan dood te gaan dan de groep die zich er het slechtst aan hield. De resultaten zijn een week geleden gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Hoe ziet het win-win dieet eruit?

Het Planetary Health Diet is flexitarisch en zal je bekend voorkomen. Het bestaat voor 50 procent uit groente en fruit, en daarnaast uit kleinere hoeveelheden vlees – bij voorkeur wit vlees – granen, noten en zaden.

  • De helft van je bord bestaat uit groenten en fruit. Dit zorgt voor een rijke basis aan vitamines, mineralen en vezels
  • Volkorenproducten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, quinoa en havermout vormen een belangrijk onderdeel
  • Bonen, linzen, noten en andere peulvruchten dienen als de primaire bronnen van eiwitten
  • Gebruik plantaardige oliën zoals olijfolie en lijnzaadolie om je maaltijden te bereiden
  • Gebruik kleine hoeveelheden vlees en zuivel om de milieu-impact te minimaliseren
  • Voedingsmiddelen zoals noten, pitten en zaden zorgen voor gezonde onverzadigde vetten
  • Beperk de inname van toegevoegde suikers en zetmeelrijke groenten zoals aardappelen

Hoe zit dat?

Een voornamelijk plantaardig dieet heeft nog meer voordelen. Onderzoekers uit Italië hebben 48 eerdere studies vergeleken en de conclusie is duidelijk: een plantaardig dieet verkleint de kans op allerlei ziektes. Hoopvolle resultaten, maar hoe kan het dat plantaardig voedsel zoveel beter is?

Uit de studie: “Het exacte mechanisme waardoor vegetarische en veganistische diëten goed zijn voor de gezondheid staat nog ter discussie, maar het lijkt erop dat de meeste voordelen voortkomen uit de vermindering van ontstekingen en oxidatieve stress.” Dat laatste wordt juist verergerd door vlees en bewerkte producten.

“Maar ook de afname van insulineresistentie en de verbetering van de immuunfunctie spelen een rol. Die voordelen ontstaan door de hogere inname van vitamines, onverzadigde vetzuren en essentiële aminozuren, die in vegetarische diëten te vinden zijn.”

Fijne site

Wil je er meer over weten, check dan I’m a Foodie van diëtist en voedingswetenschapper Ir. Marijke Berkenpas. Je vindt er wetenschappelijk onderbouwde tips om gezonder te eten, geweldige podcasts (zoals het Broodje Jaap met prof. dr. ir. Jaap Seidell, de nieuwste gaat over gezonde hersenveroudering), online kookworkshops en nog veel meer. Geheel TikTok-waanzin en preekvrij, heerlijk eerlijk én een baken van betrouwbaarheid als je gezonder wilt eten.

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN