Acne op je 51e – ook dát nog

-

Denk je  alles te hebben gehad, krijg je ook nog puistjes. Of joekels van bulten. Komt allemaal door die k#thormonen. 

Mijn acne komt niet door de overgang (goddank zit ik er nog niet in), mijn acne achtervolgt mij al mijn hele leven. Op mijn dertigste slikte ik de Dianepil als afweergeschut, maar die is nu omstreden en bovendien is het aantal pukkels inmiddels wel verminderd, maar helemaal puistvrij ben ik nooit geweest. En dan heb ik het niet over schattige pukkeltjes met witte kopjes – nee,als ik er een heb is het meteen een joekel van een bult die pijn doet. En telkens ben ik bang voor een litteken.

Inmiddels ben ik zo ervaren dat ik wel goede munitie heb opgebouwd. Lotgenoten luister, ik geef graag mijn geheime wapens prijs.

  • Voel je een pukkel opkomen, smeer er dan direct Benzoylperoxide Hydrogel 10% op. Een witte zalf verkrijgbaar bij de apotheek. Let op: de zalf laat vlekken achter op je lakens die er nooit meer uitgaan.
  • Omdat je overdag niet met witte zalf kan rondlopen is een goed alternatief: Salicylic Acid van Etat Pur (doorzichtig)
  • Als je je echt geen puist kunt veroorloven omdat je bijvoorbeeld net een feest geeft voor je vijftigste (zoals bij mij) en er al wel wat zit te broeden, dan doet IPL wonderen. Het laserapparaat doodt de bacterie onder de puist in wording. Omdat je maar één laserlichtflits nodig hebt op de plek waar je iets voelt opkomen, kost de behandeling meestal niet veel. IPL laserbehandeling kun je bij veel schoonheidsinstituten en cosmetisch artsen laten doen. Helpt echt.
  • Wil je voor eens en voor altijd afrekenen met acne, dan schijnt de Smoothbeam laser het beste afweergeschut te zijn dat er bestaat. Hier win je absoluut de oorlog mee. Zelf nooit geprobeerd, want kost € 300 per behandeling, maar als je goed bij kas zit, zeker de moeite waard. Het maakt ook nog korte metten met littekens.
  • Als ik puisten wil voorkomen moet ik geen bruin-zonder-zon gebruiken, niet zwetend in de zon gaan zitten met zonnebrandcrème. Niet met vieze handen door mijn gezicht wrijven, niet overmatig alcohol drinken en niet te weinig slapen. Kortom: aansluiten bij een kloosterorde kan ook helpen tegen acne.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.

RECENTE ARTIKELEN