9 redenen om elk jaar weer je verjaardag te vieren

-

Marjolein houdt van verjaardagen: alle verjaardagen en vooral die van haarzelf. Waarom andere mensen hun verjaardag (bijna) geruisloos voorbij laten gaan, snapt ze nog steeds niet.

Op 2 januari begon ik vroeger al met aftellen. ‘Nog precies een half jaar en dan ben ik jarig!’ juichte ik, en ik stond erop dat mijn moeder een cake zou bakken om mijn x-en-een-halfde verjaardag te vieren. Die neiging heb ik nog, al zal ik die cake tegenwoordig zelf moeten bakken. Verjaardagen vieren moet. Hoe vaker, hoe beter. En wel hierom.

  1. Omdat je er bent. Het kan geen kwaad om af en toe even stil te staan bij je leven, de hoogte- en dieptepunten, je geliefden, dingen die goed gaan en waar je blij mee bent, maar ook de mindere dingen. Een verjaardag is het uitgelezen moment om het leven te vieren. Om jóuw leven te vieren.
  2. Omdat je er nóg bent. Geef jezelf maar een klopje op je schouder, je bent er nog, alive and kicking. Je hebt tot zover de stormen van het leven doorstaan, bent ouder en wijzer geworden. Er komt ongetwijfeld nog het nodige op je pad, maar dit heb je vast in the pocket!
  3. Omdat je nooit weet of je er volgend jaar nog bent. Dus hang die slingers op en trek die champagne open, maak het een memorabele verjaardag!
  4. Omdat je mag bakken. Tuurlijk kan je best zomaar een taart bakken, gewoon zonder speciale aanleiding en alleen maar voor de lekker. Maar als je jarig bent, heb je een heel goede reden om flink uit te pakken met de lekkere happen. Zei ik een taart bakken? Wat dacht je van twéé? En dan ook nog een kersenvlaai van de Hema erbij! En een flinke doos bitterballen! Maar het lekkerste deel van je verjaardagstaart is natuurlijk het beslag: oh, heerlijk, zoet, romig cakebeslag, ik kan die hele beslagkom wel leeglikken. En op mijn verjaardag mag ik dat.
  5. Omdat je zo je vrienden nog eens ziet, en zij elkaar ook. Met werk, kinderen, man, alle andere dagelijkse dingen die je tijd en aandacht opslokken, blijft er weinig over voor je vriendinnen. Je snapt het wel, want iedereen heeft het druk. Gelukkig is er Facebook en Whatsapp en blijf je toch nog een beetje op de hoogte van elkaars reilen en zeilen. Een verjaardag is een heel goede manier om je vrienden met enige regelmaat te blijven zien. Bovendien weet je wanneer ze jarig zijn en kan je er in je drukke agenda rekening mee houden.
  6. Omdat het een reden is om eens iets anders te doen. Het hoeft niet in een kringetje met kaasblokjes en zoute stengels, hè? Google je op ‘why celebrate birthday’, dan krijg je de ene site na de ander met tips voor een fijn feestje en 20 redenen waarom je zeker je verjaardag moet vieren. Google je daarentegen op de Nederlandse variant: ‘waarom verjaardag vieren’, dan krijg je een serie websites over de ellende van verjaardagen. In een kringetje zitten met kaasblokjes is blijkbaar een nationaal trauma. Maar het hoeft niet, hè? Die zoute stengels, de plakjes worst en kaas? En je hoeft ook niet je verjaardag thuis te vieren of in een bloedeloos zaaltje. Wat dacht je van een natuurspeeltuin als je nog kleine kinderen hebt? Ouders aan de taart, kids rennen zich moe in de speeltuin. Of met wat stokbrood en salades in een bootje door de grachten? Op het strand met mooi weer? Doe je best, het is jouw dag!
  7. Omdat je cadeautjes krijgt. Iets moois wat je graag wilde, iets moois waar je helemaal niet aan gedacht hebt, een bijdrage voor iets waar je al een tijd voor spaart, het maakt niet zoveel uit. Een leuk papiertje eromheen, een strik, heel even ben je weer dat kleine meisje dat vol verwachting haar presentje openscheurt.
  8. Omdat het de enige dag in het jaar is waarop je je met reden in de watten mag laten leggen. Ontbijt op bed, bos bloemen erbij, cadeaus, felicitaties, kaarten, taart, een borrel of feestje en een goeie verjaardagsbeurt om het af te toppen.
  9. Omdat het leven al zwaar genoeg is.

Kortom: elke reden om een feestje te vieren moet je met beide handen aangrijpen. Denk maar: beter ouder worden, dan niet ouder worden.

Beeld: iStock

Lees ook: Hoe Marjolein de zomervakantie boekt in 88 simpele stappen

Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN