9 anti-stresstips voor 50+ vrouwen waar Juliette haar eigen draai aan geeft

-

Het is een waar wonder dat 50+ vrouwen zo dapper overeind blijven. Goddank helpt de wetenschap ons met tips om vrolijk en veerkrachtig te blijven, al kan Juliette het niet laten daar haar eigen draai aan te geven. 

LEES OOK: Bijna 50 en plotseling oud en wijs geworden

Man, wat hebben 50+ vrouwen een stress. We zitten geklemd tussen opgroeiende kinderen aan de ene kant en oude en/of zieke ouders aan de andere. We leunen op een relatie waar de sleet in komt of we zijn single in een wereld waar 50+ mannen alleen hun bed uitkomen (of instappen) voor een chick die 25 jaar jonger is. We buffelen op het werk tussen jonge, snelle en/of ingeslapen knorrige collega’s en zien de pensioenleeftijd langzaam maar zeker samenvallen met onze sterfdatum. Er gaan mensen dood (ouders, vrienden) die het eeuwige leven leken te hebben, en zelf voelen we ons ook niet altijd kiplekker. Om maar niet te spreken van een onmogelijke arbeidsmarkt, niet weg te werken rimpels en opvliegers tijdens belangrijke vergaderingen.

Eigenlijk is het een wonder dat 50+ vrouwen nog zo dapper overeind blijven.

Onderzoek wijst uit dat het heel goed mogelijk is op deze leeftijd stress de baas te blijven. Dat staat geschreven in The New York Times, dus het zal wel waar zijn. Dit zijn de wetenschappelijk verantwoorde tips om de moed erin te houden. (Echt heel goeie tips. hoor. Maar voor de volledigheid zet ik ook nog even mijn persoonlijke tips erachteraan.)

  1. Blijf optimistisch/hang tierend uit het raam
    Wetenschappers: optimisme is voor een deel aangeboren, maar ook aangeleerd. Als je je baan verliest, kun je bij de pakken neerzitten, of het zien als een uitdaging, een kans om eindelijk leuk werk te vinden.
    Juliette: mij persoonlijk helpt het ’s avonds laat uit het raam tegen niemand in het bijzonder te schreeuwen: ‘Flikker op met je kansen en uitdagingen! Ik voel me gewoon kut!’. En dan rustig gaan slapen.
  2. Herschrijf je eigen levensverhaal/schaam je de ogen uit de kop
    Wetenschappers: je kunt het schaamrood op de kaken krijgen van alle fouten die je gemaakt hebt in het leven, maar je kunt ook bedenken wat het leven je geleerd heeft, hoe je fouten ervoor zorgen dat je die nooit meer maakt.
    Juliette: wat mij helpt: een smakelijk verhaal maken van een blunder. Als iedereen erom kan lachen, kan ik dat ook. Daarna ’s avonds in je bedje alsnog je ogen uit je kop schamen en je oude dagboeken verscheuren, als niemand kijkt.
  3. Maak de dingen niet persoonlijk/geef de schuld aan de baas
    Wetenschappers: geef jezelf niet de schuld van alles. Dingen lopen nou eenmaal soms zo, door allerlei oorzaken die ook buiten jezelf liggen.
    Juliette: heel goede tip! Het is de schuld van de buurman. En van de baas. En van de politiek. En van mijn moeder. En van de maatschappij. En van die lulhannes van een rijschoolexaminator. Ze moeten allemaal dood. Dood! Zo, dat lucht op.
  4. Realiseer je: niets duurt eeuwig/drink een fles wijn leeg
    Wetenschappers: het lijkt op dit moment erg, maar in het licht van de eeuwigheid stelt dat grote probleem van nu niks meer voor. Bedenk dat, en je zal al je problemen kunnen relativeren.
    Juliette: heel waar. Als ik in de stress schiet, zink ik in de lotushouding en prevel mijn mantra: ‘Ook dit gaat voorbij. Ook dit gaat voorbij. Ook dit gaat voorbij’ totdat ik kramp in mijn knieën krijg en opsta – en inderdaad, de kramp gaat voorbij maar de rest is nog niet voorbij, dus ik ga op de bank liggen met een fles wijn en prevel nog een tijdje ‘Ook dit gaat voorbij. Ook dit gaat voorbij’ en als de fles leeg is, kan ik me al niet meer herinneren waar ik me zo druk over maakte. Het heeft geholpen. Het is voorbij.
  5. Denk aan mensen die er erger aan toe zijn dan jij/ga op tijd naar de supermarkt
    Wetenschappers: sommige mensen moeten vluchten of zitten in een oorlog of hebben honger of zijn hun baan kwijt of rennen, zoals je arme buurvrouw laatst, drie minuten voor sluitingstijd de supermarkt in om tot de ontdekking te komen dat het chocolatechipcookie-ijs is uitverkocht.
    Juliette: ik houd vast aan het laatste beeld en zeg: ga op tijd naar de supermarkt. Daar kun je je heel tevreden over voelen.
  6. Weet dat je alles overleeft/ook nadat je bent verkracht door een bouvier
    Wetenschappers: kijk terug en zeg tegen jezelf: ‘Ik heb ergere dingen meegemaakt en ik heb het overleefd. Ik ben verkracht door de bouvier van de buurman, maar ik ben er een beter mens van geworden.’
    Juliette: dat helpt dus niet, hè. Naarmate je ouder wordt, worden de dingen die je meemaakt namelijk steeds verschrikkelijker. Dus ik houd het op de supermarktgedachte. Zie 5.
  7. Help anderen/schreeuw luidkeels om hulp
    Wetenschappers: onderzoek wijst uit dat je je sterker voelt als je hulp biedt aan vrienden en familie.
    Juliette: nou … zijn vijftigplusvrouwen niet altijd al de pineut als het om anderen helpen aankomt? Ze zorgen zich 23 slagen in de rondte voor ouders, kinderen, kleinkinderen, oude buurvrouwen, mannen met mannengriep en het bijvoederen van zielige dieren. Mijn tip is: stort je achterover op de bank met een stevige vrouwengriep en schreeuw luidkeels om hulp. Het wordt tijd dat al die familie en vrienden eens voor jou zorgen. Daar schijnen ze zich sterker van te gaan voelen.
  8. Zorg voor kleine stress-onderbrekingen/sluit je etterende puberkind op
    Wetenschappers: maak een lunchwandelingetje. Rek je even een minuutje uit achter je beeldscherm. mediteer vijf minuten.
    Juliette: mijn persoonlijke variatie: zorg voor kleine rust-onderbrekingen. Dus: schrik wakker van de wekker en zet ‘m een uur op snooze. Maak na tien minuten achter het beeldscherm een lange lunchwandeling. Sluit je etterende puberkind op in z’n slaapkamer en ga twee uur mediteren (mantra: ‘ook dit gaat voorbij’). Kijk een spannende serie op Netflix en rust daarna goed uit. Sprint naar de supermarkt en koop chocolatechipcookie-ijs.
  9. Stap uit je comfort zone/stap meteen weer terug
    Wetenschappers: plaats jezelf af en toe in een uitdagende situatie: beklim een berg, ga op doevakantie, ren een triathlon. Dan train je je stresshormonen voor ergere situaties.
    Juliette: stap uit je comfort zone en denk na over het beklimmen van een berg. Stap snel terug in je comfort zone.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

gifgif
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN