80 Redenen om van prinses Beatrix te houden

-

Als iemand leuk ouder wordt, is het Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld wel. Daarom speciaal voor hare majesteit: een ode in 80 punten.

  1. Als kind moest ze op het alternatieve schooltje De Werkplaats ramen lappen en in de pauze op het tapijt liggen om te rusten en naar Bach te luisteren. Ze vond het niks.
  2. Zoals ze het zelf omschreef: “Je moet bovenmenselijke energie hebben om er iets te leren.”
  3. En dwong zo zelf af dat er voor haar en enkele vriendinnen een dependance van het plaatselijk lyceum werd ingericht, #cool.
  4. Als puber was ze een driftkop, volgens oranjekenner Fred Lammers in Beatrix, een instituut: ‘Stampvoetend van kwaadheid trekt ze haar nylonkousen aan flarden. “Haar Russische bloed”zou dat deel van haar karakter bepalen, verklaart zij zelf achteraf, iets waarmee haar grootmoeder Wilhelmina ook mee schermde als ze zich opwond.’
  5. In haar jonge jaren was ze een absolute babe, later altijd een Grande Dame.
  6. Ze weet wat ze wil. Tijdens wandelingen met vriendin freule Röell-Feith komen ze in de Lage Vuursche bij kasteel Drakensteyn. “Wat een grappig huis met die gracht en die ophaalbrug!” zegt Beatrix. “Daar wil ik later wonen!” Dertien jaar later zal zij het kasteeltje kopen.
  7. Dat deed ze overigens mét inwonende staf: prins Claus verklapte later dat Beatrix ‘absoluut niet kan koken’ en dat hij het veel beter kon.
  8. In de jaren zestig ontvingen Claus en zij er kunstenaars, om ‘voeling te krijgen met de tijdgeest’. Hahahahaha!
  9. Wim T. Schippers groef er met Claus een kuil in de tuin van Drakensteyn en noemde dat kunst.
  10. De prinses schijnt te hebben gezegd dat de kuilen die haar honden groeven er professioneler uitzagen.
  11. En ze was zalig nuchter: kunstenaars die ‘nectar en ambrozijn’ verwachtten, kregen erwtensoep voorgeschoteld. Gotta love her.
  12. Er was wel een tv op Drakensteyn, maar die gebruikten Beatrix en Claus hooguit voor het nieuws. Televisie zou slecht voor de ogen zijn, vertelde Willem-Alexander later: “Wij luisterden altijd naar de radio.”
  13. Niemand is zo stijlvast qua kapsel, #IconischeValhelm.
  14. Eten doet ze het liefst zonder al te veel poespas, maar ze houdt wél van een wijntje.
  15. De media verfoeit ze al haar hele leven. De afkeer ontstond als kind: bij terugkeer in Nederland in 1945 duwde ze – acht jaar oud – de microfoon van Herrijzend Nederland-verslaggever Frits Thors weg met de opmerking “Ik houd niet van die dingen”.
  16. De afkeer groeide toen ze volwassen werd en ‘van huwbare leeftijd’. “Het is toch abnormaal als iedere eerste kennismaking of vluchtige vriendschap direct als de grote liefde wordt uitgebazuind,” zei ze geërgerd.
  17. Smaak in mannen had ze wel: Claus van Amsberg was niet alleen buitengewoon aangenaam om naar te kijken, maar ook nog eens intelligent, kalm en oergeestig.
  18. Ze wist dat ze leuk getrouwd was. In haar afscheidstoespraak tijdens de abdicatie zegt ze: “Wellicht zal de geschiedenis uitwijzen dat de keuze voor deze echtgenoot mijn beste beslissing is geweest.”
  19. Als koningin was ze een uitstekende manager die het koningshuis weer waardigheid gaf.
  20. Omdat ze zich wild ergerde aan de warrigheid en nonchalance van haar ouders.
  21. Dus geen ‘mevrouw’, maar ‘Majesteit’ of ‘Koninklijke Hoogheid’. Om even duidelijk te maken hoe de hiërarchie was.
  22. Hoewel haar inhuldiging in 1980 buitengewoon ongezellig was (krakers, veldslagen, rellen), liet ze niets merken, #noblesseoblige.
  23. Wel ging ze de volgende dag als eerste publieke optreden als koningin op bezoek bij de gewonde ME’ers in het ziekenhuis.
  24. Ze is een pietje precies en kent haar dossiers tot in de kleine details.
  25. Menig minister ging met een knoop in zijn maag naar Noordeinde om door haar te worden overhoord toen ze nog koningin was.
  26. Ook in haar eigen hofhouding was haar perfectionisme berucht: als iets niet tot in de puntjes geregeld was, kon ze als koningin donderpreken geven.
  27. Al was ze ook verrassend schappelijk als er een goede reden voor een misser werd gegeven.
  28. Tegenwoordig schijnt ze iets milder te zijn, met dank aan haar relaxte pensioen.
  29. Hoewel ze haar best deed ‘gewone mensen’ in haar hart te sluiten, bestond haar netwerk toch vooral uit mensen uit de upper class: Kofi Annan, destijds de baas van de Verenigde Naties, logeerde regelmatig in het paleis.
  30. Annan zei over Beatrix: “Ze is heel open, heel warm en ook heel wijs. En ze heeft het vermogen om mensen op hun gemak te stellen. Maar ze is ook iemand die heel goed voet bij stuk kan houden.”
  31. Haar mening over de kwaliteit van de Nederlandse journalistiek vatte ze in 1999 samen met ‘De leugen regeert’. De uitspraak kwam in de tijd dat het gonsde van de geruchten over ene Máxima Zorreguieta en haar niet onomstreden vader.
  32. ‘Majesteit heeft zich even teruggetrokken’ was royalspeak voor ‘de koningin is even naar de wc’.
  33. Niets menselijks is haar vreemd: ze is zeer ongeduldig van aard en kan zalig driftig stampvoeten.
  34. Haar koffie drinkt ze Zeer Sterk. Als in acht schepjes per koffie. Cafeïne-teer, zeg maar.
  35. Haar leven is logistiek rimpelloos: nooit in de files, nooit rondjes rijden voor een parkeerplaats, nooit gedoe om boodschappen of de boekhouding. En dat vindt ze de normaalste zaak van de wereld, #zelfbewust.
  36. ‘Fantastisch’, ‘ongelooflijk’, ‘indrukwekkend’ en ‘onvergetelijk’ zijn vaste woorden in haar werkbezoekvocabulaire waar we allemáál ons voordeel mee kunnen doen.
  37. Twintig jaar partner en mantelzorger zijn van een eerst depressieve en daarna ook fysiek zeer zieke man, ga er maar aan staan.
  38. Om toch samen te kunnen zijn, ging ze golfen met Claus: ‘Over tien holes doen we tien uur,’ zei ze liefdevol.
  39. Ze keurde uit principe álle meisjes af waar haar zonen mee thuiskwamen.
  40. En laten we wel wezen: dat moederinstinct hebben we allemaal.
  41. Pas als het écht menens was, ging ze overstag voor de aanstaande dames Van Oranje.
  42. Eenmaal om, is ze een aardige schoonmoeder die gul tiara’s, bontstola’s en iconische jurken uitleent.
  43. Met vertrouwde bazigheid (en ook wel een vooruitziende blik) bemoeide Beatrix zich in grote mate met de bruidsjapon van Máxima, om die zo tijdloos mogelijk te maken.
  44. Er is niemand die in Nederland zo ongenaakbaar ingewikkelde moderne kunst heeft gepromoot.
  45. In 2000 richtte ze als gastconservator de tentoonstelling ‘De Voorstelling’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam in.
  46. “Ze heeft een hebbelijkheid die alle conservatoren eigen is, namelijk om kunst aan te willen raken,” aldus toenmalig Stedelijk-directeur Rudi Fuchs. “Ze pakt de kunstwerken op, en houdt ze op de juiste hoogte. Ze heeft nog net niet zelf getimmerd, maar wel de hamer aangegeven aan de mensen die op de trap stonden.”
  47. Haar buitengewoon bekakte uitspraak leverde een nieuw woord op: Troonrede-dictie.
  48. En haar artistieke talent – ze kan fraai teken, boetseren en beeldhouwen – de koosnaam Crea Bea.
  49. We hielden het meest van haar op de zeldzame momenten dat even het koninklijke masker viel.
  50. Zoals in 1998, toen bij de Troonrede de microfoon al open stond en iedereen haar liefdevol kon horen fluisteren tegen haar man: “Je haar, strijk even over je haar.”
  51. Of bij de inhuldiging van haar zoon, toen ze op het balkon de kersverse, nog wat onwennige koning regisseerde met een vriendelijk “Even wuiven misschien?”
  52. Of toen ze bij een heel saaie voordracht in een warme zaal vol notabelen even indommelde.
  53. Ze heeft haar appelwangetjes van Oranje gekloond in koning Willem-Alexander en kroonprinses Amalia.
  54. Ze had 33 jaar dezelfde baan, 24/7.
  55. En ze werkte heel hard: vroeg op en tot ver na middernacht op haar werkkamer.
  56. Niet alleen het verlies van prins Claus bezorgde haar groot verdriet, ook de dood van prins Friso. Want het hóórt niet, als moeder je kind overleven.
  57. Ze is niet blind voor de lichtelijk scheve levenswandel van haar vader. Toen die in een postuum interview vertelde nog twee dochters te hebben, vroeg ze zich af ‘wie die man was en of we hem ooit hebben gekend.’
  58. Ze heeft geen geldzorgen. Naast een leuke toelage bezit de prinses nog heel veel grond. En een Groene Draeck die we als belastingbetalers nog altijd voor haar onderhouden.
  59. Als oma (de kleinkinderen noemen haar ‘Amma’) bakt ze pannenkoeken voor haar kleinkinderen en organiseert logeerpartijtjes op het Oude Loo.
  60. In 2005 zei ze over het grut: “Ik had nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn. Het is echt enig! Ik geniet er echt enorm van, en ik probeer er tijd voor te maken. Gelukkig heb ik schoondochters die het belangrijk vinden dat hun kinderen hun grootmoeder leren kennen en meemaken. Ze gunnen me veel tijd met de kinderen. Echt heel leuk, want ik mag ook wel eens oppassen.”
  61. Elk jaar neemt ze één kind uit elk gezin van haar zonen mee op vakantie.
  62. Zo dook ze in 2015 met alle oudsten (Amalia van Willem-Alexander en Máxima, Luana van Mabel en Eloïse van Constantijn en Laurentien) op in Venetië.
  63. Over ouder worden denkt ze net zoals de meesten van ons.”Veertig worden vond ik vreselijk, vijftig ging wel en nu ik zestig word, dacht ik: “Ik ben de laatste jaren op zoveel feestjes geweest, ik moet nu maar eens iets terugdoen”, zei ze twintig jaar geleden.
  64. Zelden was ze cooler als na de paniek van de Damschreeuwer tijdens de Dodenherdenking van 2010. Ze keerde gewoon terug op het plein en maakte de kranslegging stoïcijns af.
  65. Bij rampen was ze op haar best: de zucht van Apeldoorn, de ontzetting na de Bijlmerramp, de vuurwerkramp in Enschede. En zelden was ze meer mens-met-de-mensen als toen ze op regenlaarzen door water en prut prakte tijdens de overstromingen in Limburg, in 1993.
  66. Als er in de jaren negentig op zondagmorgen een paard met ruiter langs vloog op de Wassenaarse Slag, dan was dat vermoedelijk Beatrix die wel van een beetje snelheid houdt.
  67. Ze is eerlijk over de lusten en lasten van haar functie: “Ik ben mij ervan bewust dat het ambt alles om mij heen beheerst, actie en reactie bepaalt en woord en daad kleurt. Het koningschap legt beperkingen op, maar schept ook mogelijkheden. Het blijft een voortdurende uitdaging hieraan een maatschappelijke en persoonlijke invulling te geven.”
  68. Als koningin gunde ze haar zoon een leuke start in zijn nieuwe baan (staatshoofd worden is aanzienlijk prettiger als je niet in de rouw bent om een dierbare ouder).
  69. Voorafgaand aan zijn inhuldiging gaf ze hem goede raad: “Blijf jezelf, hou je koers vast en probeer niet met alle winden populair mee te waaien.”
  70. De eenzijdig afgekondigde mediacode dramde ze er eigenhandig door. En iedereen houdt zich er ook nog braaf aan.
  71. Zodat er jammer genoeg geen beelden zijn van hoe ze vriendengroepen rondleidt in Florence, als een enthousiaste, zeer goed geïnformeerde royal akela.
  72. Of in de zomer gezellig naar de markt van Tavernelle gaat.
  73. Zoals ze ooit zelf zei: “Wat wij, mijn man en ik, proberen te doen, is inderdaad ons privéleven met ons gezin, ook met de kinderen, heel erg te beschermen. Misschien, sommige mensen zeggen wel eens, een beetje te zeer. Het kan ook misschien in de ogen van buitenstaanders wel eens wat krampachtig overkomen, maar het is een kostbaar goed en wij zijn daar zeer op gesteld en we houden het erg graag voor onszelf.”
  74. Ze is helemaal niet zo vaak op Drakensteyn als men denkt, maar verblijft veel in haar pied-à-terre in Den Haag, dat aan Paleis Noordeinde grenst.
  75. De stad heeft galeries waar ze graag komt, er wonen veel vriendinnen, er is wat meer reuring dan in Lage Vuursche.
  76. De prinses is stronteigenwijs en heerlijk dwars: als beroemdste hoedendrager van Nederland kwam ze naar een tentoonstelling van haar eigen hoofddeksels… zonder hoed.
  77. Ze is een krasse dame die met twee nieuwe knieën gewoon weer ging skiën in Lech.
  78. En in de zomer graag een Nordic walking rondje mag maken.
  79. De blauwe oogschaduw staat al zestig jaar op haar toilettafel.
  80. Maar van opfrissertjes moet de prinses niets hebben: ze is beeldschoon tachtig geworden met alle lijnen en lachrimpels die bij het leven horen. Van harte, Koninklijke Hoogheid.

Lees ook: Ella wil niemand kwetsen, maar dat valt niet mee

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN