8 dingen die niemand je vertelt over de overgang

-

Overgangsverschijnselen worden niet altijd serieus genomen. Blijkbaar moeten wij vrouwen allemaal maar doen alsof dit er gewoon bijhoort. Cynthia (51) viel van de ene verbazing in de andere toen ze in de overgang kwam.

1. Aan dat zweten is niks ‘nachtelijks’

Sinds ik in de overgang zit, ben ik een wereld betreden die ik totaal niet kende. Ja, de term nachtelijk zweten was mij niet vreemd. Maar hoezo wordt dit ‘nachtelijk’ genoemd? Dat zweten gaat bij mij overdag ook gewoon door! ’s Ochtends gris ik een extra shirtje mee voor in mijn tas en ik voel me een soort junkie die zich ieder uur met haar deo terugtrekt op de wc. No way dat ik zo’n stinkend vrouwtje wordt wiens overgangszweet zich in ieders neusgaten opdringt.

2. Je komt droog te staan (letterlijk en figuurlijk!)

Een ander bekend overgangsverschijnsel waar ik vrouwen over hoorde fluisteren: de droge vagina (ssstttt!!). Wat zal ik daarvan zeggen nu ik zelf ervaringsdeskundige ben? Laat ik het hierbij houden: die vagina is niet het enige wat droog wordt. Met droge ogen zeg ik mijn man tegenwoordig dat ik geen zin heb in seks. Hoe dat komt (die droge ogen bedoel ik): dit ontstaat door verandering in ons oestrogeen, progesteron of testosteron. Oogdruppels helpen gelukkig, net zoals af en toe een warm kompressen op mij oogleden. En helpt er ook iets voor daaronder? Hoera voor de uitvinder van het glijmiddel.

3. Die goeie ouwe taille

Wie aankwam at gewoon te veel. Vergeef me, maar dat dacht ik als eeuwig slanke den echt! Nu moet ik er ineens zelf aan geloven!? De kilo’s zijn er onherroepelijk aangekomen terwijl ik niet per se iets anders doe dan vroeger. Vaker dan twee keer per week intensief sporten gaat me écht te ver (en zit mijn Netflix-gewoontes in de weg) en plastische chirurgie is niks voor mij. Ik let wel extra goed op mijn eten (gezond, gevarieerd) en slik voedingssupplementen met Artisjok* die helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering.

4. Als je niet uitkijkt, word je een ‘fitgirl’

Voor mij was de overgang een goed moment om eindelijk écht te stoppen met roken, geen sloten koffie meer te drinken en om eens een paar maanden geen alcohol meer te drinken. Want wat blijkt: alcohol, cafeïne en roken kunnen allemaal bijdragen aan het opwekken van opvliegers. Sporten beperkt juist het effect van opvliegers. Wat dat betreft heeft de overgang een groot voordeel voor mij. Ik ben nog nooit zo sportief, nuchter en fit geweest als nu.

5. Je geheugen laat je soms in de steek

Ben ik nou vergeetachtig omdat ik moe ben, of ben ik zo moe omdat ik vaker dingen vergeet? Sinds ik in de overgang ben kunnen mijn geheugen en energieniveau wel wat extra ondersteuning gebruiken. In het begin viel het me nog niet zo op, maar zodra ik me begon af te vragen wat die knoop in mijn zakdoek deed, waar ik mijn boodschappenbriefje had gelaten en hoe mijn collega ook alweer heette, werd het toch echt tijd om dit als een overgangsverschijnsel te beschouwen.

6. Mensen doen alsof je gek bent (of een aansteller)

Vrouwen in de overgang begrijpen soms niet wat er met ze aan de hand is. Helaas snappen huisartsen het ook niet altijd. De overgang is namelijk geen ziektebeeld. In medische opleidingen wordt er daarom geen enkele aandacht aan besteed. Maar we zijn niet gek of hysterisch, we zijn in de overgang. En daar horen – helaas – bepaalde verschijnselen bij.

7. Aan de slag!

Overgangsverschijnselen kunnen -echt waar- tot wel 5 of 10 jaar aanhouden, en soms nóg langer. Daarom ga ik niet bij de pakken neerzitten. Ik let op mijn eten, zorg dat ik genoeg beweeg, slik ter aanvulling voedingssupplementen; ik doe kortom alles wat ik kan om er zo weinig mogelijk ‘last’ van te hebben. De overgang is nou eenmaal een feit: maar je kunt zelf kiezen hoe je ermee omgaat.

8. Je kunt hulp krijgen!

Er zijn natuurlijke middelen die kunnen helpen bij overgangsverschijnselen. Voedingssupplementen zijn laagdrempelig, óók als je ze langdurig gebruikt. Supplementen hebben mij goed geholpen. Ik inventariseerde mijn verschijnselen, en kwam bij Ymea 8-in-1 uit, een multisupplement wat helpt bij de meest veelvoorkomende overgangsverschijnselen.

Ymea heeft verschillende producten die kunnen helpen bij overgangsverschijnselen. Zoals Ymea Silhouet (helpt bij gewichtstoename of schommelingen in gewicht), Dag & Nacht (ondersteunt bij opvliegers en stemmingswisselingen) of 8-in-1 (multisupplement ter ondersteuning bij de 8 meest voorkomende overgangsverschijnselen). Benieuwd welk supplement bij jouw verschijnselen past? Kijk dan hier en doe de test!

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating. KAG-nr. 24-1120-4623

 

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN