7 vragen aan Drs Leenarts over de ouder wordende huid

-

Rimpels, ouderdomsvlekjes, een gevoelige huid; ja het leven wordt er niet leuker op als we ouder worden. Maar omdat we het er niet bij laten zitten vragen we advies aan de vrouw die werkelijk álles weet over de (ouder wordende) huid: namelijk Marjolein. Dermataloog én Drs Leenarts herself. Achter haar motto staan we vierkant: skip de onzin! Marjolein ontwikkelt no-nonsense huidverzorging, zonder parfum en alcohol, met uitsluitend ingrediënten waarvan bewezen is dat ze echt wat doen voor de huid. Inspiratie haalt ze rechtstreeks uit haar dokterspraktijk.  Als dermatoloog weet ze namelijk precies welke ingrediënten werken en welke niet, of een allergische reactie kunnen veroorzaken. En dus gooiden we Marjolein een aantal vragen (onder andere van een aantal SAAR-lezeressen) voor de schenen:

  1. Marjolein, vertel ons eens, is huidveroudering te stoppen?
    Marjolein antwoord (lachend): “Haha, was dat maar zo’n feest. Nee je kunt huidveroudering nooit stoppen, het hoort gewoon bij het ouder worden. En om maar gelijk nog meer ‘leuk’ nieuws te brengen: rimpels kun je ook niet wegsmeren met een crème, hoe graag we dat ook zouden willen. Dit soort onzin wordt nog vaak genoeg verkondigd.
    Ik leg mijn patiënten altijd uit dat er drie factoren zijn die een rol spelen bij huidveroudering en het krijgen van rimpels. Ten eerste heb je te maken met genetische aanleg. De een krijgt nu eenmaal meer of eerder rimpels dan de ander. Je kunt mazzel hebben met je DNA, of een beetje pech. Maar dat is jammer genoeg niet te beïnvloeden. Ten tweede is blootstelling aan de zon de grootste veroorzaker van huidveroudering. Van UV-straling krijg je rimpels, zou je dus sec kunnen zeggen. En tot slot: ook roken zorgt voor rimpels. Dus naast stoppen met roken en een beetje een gunstig genenpakket is het credo: smeren, smeren, smeren. Met een zonnebrandcrème of een dagcrème waar SPF (beschermingsfactor) in zit.”
  2. Hoe herken ik een verouderde huid eigenlijk?
    Marjolein vertelt: “Hoe ouder je bent, hoe slapper en fragieler je huid. Je huid wordt minder elastisch door het verlies van elastinevezels. Ook produceren de talgklieren minder huidlipiden, waardoor je huid droger wordt. Daarom vinden oudere vrouwen het vaak prettig om een volle en verzorgende crème (zoals deze hydraterende bodycrème) te gebruiken voor hun huid. Zo’n droge huid kan namelijk ook gaan trekken, schilferig worden en gaan jeuken. Dat is natuurlijk niet prettig.
    Een verouderde huid is nog meer te herkennen aan vlekjes, plekjes en wratjes die er eerst niet zaten. Zoals oudersdomswratjes, op de handen, armen en het gezicht. Gelukkig zijn deze meestal onschuldig.
    En tot slot: een verouderde huid herken je natuurlijk aan rimpels! Die zijn onvermijdelijk.
  3. Wat is de allerbeste anti-rimpelcrème?
    Marjolein: “Die bestaat helaas niet. Maar om door te gaan op bovenstaande is mijn gouden tip om iedere dag met een zonnefactor te smeren. Je huid onthoudt iedere zonnestraal. Dus wil je huidveroudering tegengaan, dan smeer je een zonnebrandcrème. Daar kan geen duur potje met een hoop poeha tegenop. Dat is in feite de allerbeste anti-rimpelcrème. Naast dat het je beschermt tegen huidkanker, kun je huidveroudering door toedoen van de zon tegengaan. En dan niet alleen in de zomer, maar juist ook in de herfst en in de winter. En meermaals per dag, gewoon iedere 2-3 uur weer even smeren. Vaak genoeg dus, dik genoeg en niet alleen als je met je gezicht in de zon zit. Ook tijden het wandelen, tuinieren, fietsen, enzovoort. Tip: doe een klein minitubetje in je tas, dan ga je altijd voorbereid op pad.”
  4. Mijn huid lijkt steeds gevoeliger. Ik krijg soms uitslag van crèmes, parfum of make-up. Waar moet ik op letten?
    Marjolein vertelt: “Vaak denken mensen dat zodra ze de 40 zijn gepasseerd ze moeten gaan investeren in dure huidverzorging. Maar dat is onzin. Koop en gebruik producten zonder alcohol en parfum. Mijn producten zijn vrij van parfum en alcohol, bevatten puur werkzame ingrediënten en zijn geschikt voor de gevoelige huid.
    Parfum is de grote veroorzaker van contactallergie. En daar kun je zomaar opeens last van krijgen. Hoe dat komt? Ik vergelijk contactallergie altijd met een emmertje dat steeds voller raakt. Iedere keer wanneer er iets op je huid komt wat het eigenlijk niet zo prettig vindt, zoals nikkel of een geurstof, dan onthoudt je lichaam dat en vult het ‘emmertje’ zich. Zit je emmertje vol, dan is de allergie ontstaan. En zo kun je dus op je 55e ineens allergisch zijn voor een dagcrème die je al jaren gebruikt.”
  5. Mijn gezicht voelt vaak droog en trekkerig, helemaal in de winter. Het jeukt zelfs een beetje, wat kan ik hier tegen doen?
    Marjolein: “Dit is een typische ‘ouderdomskwaal’. De talgklieren werken minder hard – daarom heb je ook minder vaak last van puistjes, bijkomend voordeel – waardoor je huid droger wordt. Je ziet dit het beste op je onderbenen, iedereen herkent dat wel. Je doet je panty uit en die zit vol met schilfertjes. In de winter is dit vanwege de droge lucht nog erger dan in de zomer. Wat kan helpen is om niet te heet te douchen. En al helemaal niet in combinatie met een zepende douchecrème. Want water en zeep zijn funest. Gebruik een zeepvrije douchecrème of een olie. Heet water lost je eigen huidvet op. En dat wil je nu juist niet. Speciaal voor die droge onderbenen heb ik een bodycrème ontwikkelt op basis van sheabutter, ureum en een huideigen lipide. Een favoriet bij velen (ja ik smeer ‘m zelf ook rijkelijk!)”
  6. Wat kan ik doen tegen ouderdomsvlekjes?
    Marjolein legt uit: “het is goed om vooraf te weten om wat voor soort ouderdomsvlekjes het gaat. Er bestaan verschillende soorten namelijk. Levervlekjes (de meest voorkomende) gaan niet weg met een crème. Wat daar wel tegen werkt is een laserbehandeling. En ik zeg altijd: voorkomen is beter dan genezen. Dus daar komt ‘ie weer: smeer het hele jaar door met een zonnebrandcrème. Ouderdomswratjes komen net zo vaak voor en zien eruit als een soort wratachtige bruine plekken – vaak denken mensen dat het een soort gekke moedervlekken zijn. Je ziet ze vaak op je rug, onder je borsten of bh-bandje. Waarom ze juist daar gaan zitten dat weten we niet. Sommige vrouwen hebben ze echt op een kluitje. Je kunt ze laten weghalen bij je huisarts of dermatoloog, maar dat hoeft niet.”
  7. Tot slot: wat heeft de ouder wordende huid nu echt nodig? Heb je een gouden tip?
    Marjolein: “Eigenlijk zou ik willen dat iedereen luidkeels roept: SPF! SPF! SPF! Want ja, een zonnebrandcrème is en blijft het enige dat helpt tegen huidveroudering. Een ‘wondermiddel’ dus, zou je kunnen zeggen. Vaak denken mensen dat als ze de 40 zijn gepasseerd ze nu maar eens moeten investeren in dure huidverzorging producten. Maar dat is totaal niet nodig. Het is wel van belang om te kijken naar wat voor soort huid je hebt. Kijk, bij een droge huid is het belangrijk dat je smeert met producten die daartegen helpen. En als je een gevoelige huid hebt dan kun je ook niet alles op je wangen smeren. Dan moet je iets hebben zonder parfum en alcohol, want dat droogt uit en irriteert (en daarom zit dat er bij mij ook niet in).
    Je huid heeft niet zoveel nodig en goeie huidverzorging hoeft echt niet duur te zijn. Dat hele leeftijdsgebeuren (crèmes voor 20, 30, 40, 50 jaar) op al die potjes is ook totale onzin. Skip de onzin, is het motto bij Drs Leenarts. En less is more. Daarom zitten er in mijn producten alleen ingrediënten die écht iets doen en iets toevoegen aan je huid.”

Wil je meer weten over het gezond houden van je huid, hoe je rimpels voorkomt en vervelende huidkwaaltjes aanpakt? op de website van Drs Leenarts vind je ontzettend veel informatie. Daarnaast geeft ze op Facebook en Instagram goede huidtips. Handig! En om je huid te verzorgen heb je dus echt niet honderd verschillende producten nodig, met deze drie Essentials kom je al een heel eind:  een milde gezichtsreiniger, een gezichtscrème die overdag en ‘s nachts de huid verzorgt, verzacht en herstelt. En een zonnebrandcrème met factor 50.

 

gifgif

RECENTE ARTIKELEN