7 redenen waarom ik zo meteen alweer een dutje ga doen

-

Lekker een middagtukkie doen, Wies vindt het de grootste luxe aller tijden. En zo’n powernap schijnt ook nog eens reuze gezond te zijn. 

 1. Ik kan er straks weer tegenaan
  Soms kan ik zo inkakken ’s middags dat er niets meer uit mijn handen komt. Ook al heb ik nog van alles te doen, de moeheid neemt het compleet van me over. Als ik thuis ben, gooi ik mijn kleren uit en kruip heerlijk onder mijn dekbed. De wekker zet ik een uur later, maar volgens wetenschappers is twintig minuten al voldoende om bij te tanken. Als ik wakker word, ben ik nog tien minuten slaperig maar daarna voel ik me zo fris als een hoentje en heb energie voor tien. Uit onderzoek blijkt dat gewoon rusten zonder dat je echt slaapt hetzelfde positieve effect heeft.
 2. Ik ga er zo lekker van tikken
  Het is dat ik op de SAAR-redactie ’s middags niet kan zeggen: ‘Jongens ik ga effe legge,’ maar het zou wel goed zijn. Ik kan me namelijk na zo’n powernap veel beter kan concentreren. Ik word scherper en het schrijven gaat sneller. Leuk om te weten: voor de trainers en piloten van het Amerikaans ruimtevaartinstituut NASA is een middagdutje van 25 minuten een vast onderdeel van het dagprogramma. Daarna presteren ze beter en zijn meer geconcentreerd.
 3. Ik word er mooier van
  Voor een avond uit ga ik altijd even slapen. Een betere beauty-behandeling bestaat er niet.
 4. Ik heb minder stress
  Een dutje werkt een beetje als mediteren: je ontsnapt even uit alle stress en je lichaam rust uit. Het leven ziet er na afloop net even iets rooskleuriger uit.
 5. Ik vergeet minder dingen
  Het schijnt echt zo te zijn dat mensen die overdag even wegdommelen een beter geheugen hebben dan mensen die dat niet doen. Tijdens het dutje wordt informatie van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen verplaatst. Bij mensen die niet slapen kan er al snel geen nieuwe informatie meer bij.
 6. Ik word reuze creatief
  Na een tukkie kom ik vaak op goede ideeën en gaat mijn werk ineens als een speer. Vergelijk het met een goede nachtrust. Als je ergens niet uitkomt helpt ‘een nachtje erover slapen’ meestal goed.
 7. Ik vind het zo’n verrukkelijk cadeautje
  Iedereen die net als ik fan is van het middagtukje, weet hoe heerlijk het voelt weg te dommelen. Het is zo’n ontzettende luxe. Eén grote traktatie, daar kan geen taart tegenop.NOG EEN PAAR TIPS
 • Slaap niet langer dan negentig minuten. Als je langer slaapt kun je je na afloop sloom en suf voelen in plaats van opgepept.
 • De ideale tijd voor een powernap is rond 14.00 uur. Als je later in de middag gaat slapen kan het je nachtrust verstoren.
 • Het klinkt gek maar een kop koffie drinken voor het slapen gaan helpt. Na twintig minuten gaat de cafeïne werken en als je wakker wordt voel je je extra energiek.

LEES OOK Raam open, raam dicht: zo slaap je lekker als het buiten vriest 

 

gifgif
Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.

RECENTE ARTIKELEN