7 goede redenen waarom wij graag naar Zuid-Limburg gaan

-

Op vakantie gaan in Nederland wint het ontzettend aan populariteit. We zijn er eindelijk achter: voor schoonheid hoeven we helemaal niet naar Frankrijk. De Saar-redactie wordt wel blij van deze trend. Kortere reistijden, minder gedoe, en evenveel schoonheid. We zijn nu dan ook als een blok gevallen voor de charmes van Zuid-Limburg.  Dit is waarom.

 1. Niks lekkerder

Ilja Gort, eat your heart out met je Franse wijntjes. Heb je wel eens een goed glas wijn gedronken in het Zuid-Limburgse heuvellandschap? Er is zelfs een beschermde status aan verleend door de Europese Commissie. Nou smaakt natuurlijk niks lekkerder als je een glas drinkt met uitzicht op groene heuvels vol wijnranken. Maak het jezelf dan wel zo gemakkelijk door in de buurt een fijn huisje, B&B of hotelletje te boeken. Zo kun je alle tijd nemen om een van de vele wijnroutes te wandelen, naar een proeverij te gaan, te picknicken of je te laven aan al het heerlijks op een terras.

2. Dit landschap zie je nergens

Dat uitzicht! Het doet je steeds afvragen of je echt wel in Nederland bent. Maar je bent hier dus in het Toscane van Nederland. Dankzij de vele kloosters en kapelletjes krijgt het landschap iets mystieks. En dan is er nog het bekende drielandenpunt, de 9-meter hoge uitkijktoren op de Mescherhei en de Dutch Mountain Trail (ja ja, dit is een ruige wandeltocht van 101 kilometer die zeven heuveltoppen met elkaar verbindt). Alle gelegenheid dus om van het uitzicht, de rust en de weidsheid te smullen. Veelzijdiger dan hier in Zuid-Limburg vind je het niet. Trek die wandelschoenen aan en gaan! Of dat nou door de bossen is of langs kabbelende beekjes. Of ga naar een stiltegebied waar alleen vogels herrie mogen maken.

3. Onontdekt

Ook erg mooi zijn de vele dorpjes die Zuid-Limburg kent. En daarvan zijn er nogal wat onontdekte pareltjes waarvan we durven te wedden dat je die nog niet hebt ontdekt. We trappen af met Elsloo, omdat dit plaatsje onlangs is uitgeroepen tot een van de 5 mooiste dorpen van Nederland. De oude huizen met rood-witte luikjes doen denken alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Dat er een sprookjesachtig kasteel staat met een begroeide kasteeltoren, helpt je ook wel terug in de tijd te wanen. Superromantisch om hier te wandelen langs bronnen, watervalletjes en vijvers.

Nog zo’n ontdekking is Berg en Terblijt, waar verrassend veel erfgoed te vinden is. Ook hier vind je een dramatisch gelegen kasteel, een oude mergelgroeve en rotswoningen. Nog geen eeuw geleden werden de rotswoningen bewoond en zijn zeker het bekijken waard. Iets verderop vind je de Groeve Blom, ook weer zo’n verstopt stukje Zuid-Limburg. Tip: Je ontdekt al deze prachtige plekjes met de fietsroute ‘Fietsen over de Zeebodem’.

Dan heb je Mesch, waar het oudste stenen gebouw van Nederland staat. De Sint-Pancratiuskerk stamt uit de 9e eeuw. Misschien komt het je ergens bekend voor, tenminste, als je naar de tv-serie ‘Dagboek van een Herdershond’ hebt gekeken. Zo niet (wij ook niet) ga dan lekker zelf naar Mesch om het met eigen ogen te aanschouwen (hebben wij ook gedaan).

 

4. Het goede leven vieren

Alles leuk en wel, maar een vakantie houdt voor ons ook in om lekker te eten, lang te tafelen en nieuwe gerechten te proeven. Kan dat in Nederland? In Zuid-Limburg absoluut! In het prachtige heuvelland en de gezellige steden, zoals Heerlen, Sittard, Valkenburg en Maastricht, vind je veel plekken om je te goed te doen aan een lunch, brunch of borrel. Van trendy lunchplekjes tot hippe terrassen en van ambachtelijke ijsboerderijen tot knusse cafés. Omdat er voornamelijk gewerkt wordt met streekproducten beleef je hier het bourgondische leven. Vergeet natuurlijk niet om een Limburgse vlaai te scoren en doe je zelf later op de middag op een terrasje in de zon vooral te goed aan een Limburgs biertje.

5. Onthaasten

We noemden het eerder al: Zuid-Limburg ademt iets mystieks uit omdat religie hier een groot deel van de geschiedenis en van het landschap uitmaakt. Of je nou gelooft in een hogere macht of niet, de religieuze componenten kunnen je wel helpen als je zoekt naar onthaasting of bezinning. Bijvoorbeeld door een pelgrimstocht te lopen, dat doe je in Zuid-Limburg namelijk via het Jacobspad. Ook zijn er langs het Jacobspad mini-pelgrimstochten ontwikkeld, de zogenoemde camini’s. Het heeft wel wat om even uit de dagelijkse hectiek te stappen, geen dingen aan je hoofd te hebben en gewoon van dag tot dag leven, totdat je je einddoel hebt bereikt. Ben je fan van kerken, kloosters, abdijen en kapelletjes, dan haal je hier zeker je hart op. Op elke hoek in Zuid-Limburg is religieus erfgoed te vinden. De fietsroute “Route vol verwondering’ gaat langs meer dan 30 van de prachtigste plekken waar je middels 360-graden tours niets zult missen. Op deze manier kom je echt op plekken waar je normaal helemaal geen toegang tot hebt.

6. Kunst op straat

Galerieën, exposities, musea en ateliers: kunstliefhebbers weten vast al dat Zuid-Limburg bruist van de grootse evenementen en bijzondere tentoonstellingen. Kunst kan erg laagdrempelig zijn. Bovendien vindt je in Zuid-Limburg zowel binnen als buiten kunst, perfect voor alle weersomstandigheden. Erg leuk voor Heerlen is de gratis Street Art Cities app.  Hierop vindt je alle street-art die Heerlen te bieden heeft.

7. Herboren

Een weekend Zuid-Limburg is ook goed te doen. Even wellnessen bijvoorbeeld. Spa’s, wellness hotels, floatingsessies: als je er een weekendje weg van maakt laad je pas echt op, is onze ervaring. Geen gedoe met vliegtuigen en vertragingen, onverstaanbare, slecht-Engels sprekende receptionisten waardoor je je vakantiegevoel vanwege alle stress ter plekke verdampt. Gewoon genieten op overzienbare afstand van je huis. Daarom zijn we zo fan geworden van Zuid-Limburg: ons eigen Nederlandse stukje buitenland.

Op zoek naar nog meer tips? Of gelijk je eigen weekje weg uitstippelen in Zuid-Limburg? Kijk op visitzuidlimburg.nl.

 

 

 

gifgif

RECENTE ARTIKELEN