6 tips voor mensen die plotseling rijk zijn

-

Het zal je maar gebeuren dat je in één klap miljonair bent. De SAAR-redactie zou het wel weten (Chanel! De Malediven! Een Audi!). Bea Post van de Postcode Loterij begeleidt al 29 jaar mensen die plotseling een krankzinnig bedrag op hun bank- rekening krijgen en  heeft een paar verstandige kanttekeningen. 

  1. Vier dat je enorm veel geld hebt gewonnen. Geef een groot feest, ga lekker op vakantie, koop je droomauto. En als de eerste euforie voorbij is, ga je rustig aan tafel zitten om een plan te maken. Wat wil je echt? Wat vind je belangrijk? Hoe kan het geld je leven beter en leuker maken?
  2. Verbouw je huis, los je hypotheek af of koop een nieuw huis in je eigen buurt. Vertrek niet stante pede naar Het Gooi of Wassenaar. Blijf lekker in je eigen fijne buurt. Als er zoveel verandert in je leven, is het belangrijk geworteld te blijven in een vertrouwde omgeving.
  3. Blijf jezelf. Als je altijd hebt genoten van witte wijn, waarom zou je dan nu opeens champagne drinken als je dat eigenlijk minder lekker vindt?
  4. Geef cadeaus, geen geld. Schenk iemand die het goed kan gebruiken liever iets praktisch in plaats van geld. Ga mee naar de winkel en reken bijvoorbeeld een wasmachine of computer af. Dan weet je zeker dat het geld goed is besteed.
  5. Blijf werken of ga iets anders doen waar je blij van wordt. Je kunt eerder stoppen met werken. Maar als je leuk werk hebt, waarom zou je dan thuis gaan zitten? Wanneer je blij bent met het leven dat je leidt, zal geld je leven makkelijker maken, maar gelukkiger zal je uiteindelijk niet worden. Wat geld wel geeft is vrijheid. De vrijheid te kiezen hoe je de rest van je leven wilt invullen.
  6. Schakel een fiscalist in. Dat is een financieel deskundige die dingen weet waar je als normaal verdienend mens geen idee van hebt. De fiscalist kan je begeleiden bij het nemen van grote beslissingen. Wil je gaan beleggen? Jezelf maandelijks een vast bedrag uitkeren? Je kinderen een huis schenken? En hoe zit dat met de belasting? Het is ook verstandig een testament op te laten maken. Zo zorg je ervoor dat de generaties na jou ook nog genieten van je gewonnen prijs.

Lees ook: Waarom shoppen voor je pensioen zo belangrijk is

gifgif
Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN