6 goeie tips om gedachteloos af te vallen

-

Marjolein hield zich weer eens niet aan haar voornemens. Maar nu weet ze hoe het moet: je moet gedachteloos kleine dingen in je leven veranderen. En dan ben je aan het eind van het jaar bijvoorbeeld zomaar tien kilo kwijt.

Ik had me voorgenomen me niets voor te nemen. Maar zelfs dat lukte niet. Op de valreep van 2018 trok ik mijn lijstje van vorig jaar nog maar eens tevoorschijn. Ik hoefde alleen maar het jaar aan te passen. Ja, ik ga fitter en fruitiger worden. En ja, ik ga mediteren, geen suiker meer eten, hardlopen. En dus elke ochtend de douche warm-koud-warm-koud zetten.

Toen het jaar een aantal dagen onderweg was, was er nog niet veel terechtgekomen van mijn mooie plannen. Hier was grof geschut nodig, dat was duidelijk. Na uren surfen op internet (met omwegen naar smallluxuryhotels.com, people.com, youtube, funda en websites die ik me niet eens meer kan herinneren maar waar wel oneindig veel leuke filmpjes en interessante verhalen op te vinden waren) stuitte ik op een onderzoek van Dr Brian Wansink van de Cornell Universiteit in de Verenigde Staten.

Het beste dieet is het dieet waarvan je niet doorhebt dat je het volgt, schreef hij.

Hé ho, dacht ik. Dat wil ik ook wel. Wat moet ik ervoor doen? Een kookboek onder mijn kussen leggen? Hypnose-therapie waarbij de hypnotiseur me influistert dat ik geen bitterballen meer lust en ik ga braken van zoetzachte Harlekijntjesdrop? Op de spiegel schrijven dat ik fit en fruitig ben en mezelf dat elke dag vol overtuiging toezingen? Er zijn diëten waarvoor je raardere dingen moet doen.

Nee, het was nog eenvoudiger, volgens my-new-best-friend Wansink. Als je één gewoonte verandert, zouden de ponden eraf vliegen. Een halve tot een hele kilo per week lag binnen de mogelijkheden. Verander je meer gewoontes, dan zou je ook meer kunnen afvallen. Was dat niet te goed om waar te zijn?

Is het niet heel moeilijk om een jarenlang ingeslepen gewoonte te veranderen?

Nou is Brian, zo noemde ik hem in gedachten inmiddels, onderdeel van een groeiende groep wetenschappers die de ‘theorie van kleine veranderingen’ aanhangen. Kleine veranderingen zorgen voor grote gevolgen, zeg maar. En dat onderbouwen ze met wetenschappelijk verantwoord onderzoek. ‘Mensen die te zwaar zijn hebben vaak het gevoel dat het ze toch niet lukt om blijvend gewicht te verliezen en geven bijvoorbaat al op,’ legt hij uit in zijn boek Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think. ‘Maar wat we keer op keer zien, is dat als iemand een kleine verandering doorvoert, bijvoorbeeld van een kleiner bord eten of het avondeten opscheppen in de keuken in plaats van de pannen op tafel neerzetten, dit leidt tot een paar kilootjes minder. Die kleine beetje gewichtsverlies kunnen dan weer de trigger zijn voor andere veranderingen. Een jaar later is er dan zomaar 10-15 kilo af, zonder ooit een ‘echt’ dieet gedaan te hebben.’ Hier kan ik wat mee, dacht ik opgetogen. Het is waar, als de pannen op tafel staan, schep ik altijd nog een tweede keer op. Ook als ik echt geen honger meer heb.

De methode van Brian en zijn collega’s omzeilt de wilskracht, schreef hij ook, en dat is waar het bij mij altijd op stukloopt. Ik neem me bijvoorbeeld voor niet meer te snoepen, vermijd in de supermarkt de schappen met snoep en koek, staar op mijn telefoon als ik bij de kassa ben, zodat ik de Marsen en Bounties niet zie (en echt, ik zweer het je, er zitten geluids-chips in die mijn naam roepen!). Maar dan, als ik nog even benzine moet tanken en ook daar de rijen met repen en zakken drop heb weten te weerstaan, vraagt de kassamevrouw me bij het afrekenen: ‘Wilt u nog een Twix? Twee voor de prijs van één.’ En dan knapt mijn wilskrachtspier. De tweede Twix is gratis, en als het gratis is, kunnen er onmogelijk calorieën inzitten.

‘Het is zo veel gemakkelijker om kleine dingetjes in je omgeving of dagelijkse gewoontes te veranderen,’ vindt Brian. ‘Je verandert iets en je bent klaar. Wilskracht moet je 24/7 volhouden.’ Een oplossing voor het volhouden van wisseldouches geeft hij niet, maar met pubers in huis gebeurt het toch al regelmatig dat ik met de shampoo nog in mijn haar merk dat ze al het warme water hebben opgemaakt. Die laat ik dus even voor wat het is.

Maar die paar extra kilootjes, daar heeft hij wel tips voor.

  • Zet alleen een schaal met vers fruit op je aanrecht. Je eet wat je ziet, zegt Brian. Maak het jezelf dan makkelijk met een appel. Verstop de koekjes en chips. Als je dan toch gaat snacken, doe het dan gezond.
  • Als je uit eten gaat, vraag dan of ze geen brood op tafel willen zetten. Ook hier geldt: je eet wat je ziet; is het er niet, eet je het niet. Logisch.
  • Kauw op (suikervrije) kauwgum als je boodschappen doet.
  • Vul de voorkant van je karretje met fruit en groente. Dat heb je steeds in het zicht en als je al dat gezonde voedsel ziet, ben je minder geneigd er nog een paar pakken frituursnacks op te gooien.
  • Eet op je werk niet aan je bureau, dan schuif je het vaker gedachteloos naar binnen dan wanneer je ‘er voor gaat zitten’.
  • Als je geen lunch bij je hebt en het moet kopen, betaal dan met cash geld. Onderzoek wijst uit dat mensen dan minder vaak frisdrank en zoete extra’s kopen.

Lieve Saartjes, doe er je voordeel mee!

gifgif
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN