6 bizarre kunstjes die je 50+ lijf je flikt

-

Dus je denkt dat de puberteit een krankzinnige periode is? Of een zwangerschap? De middelbare leeftijd wint het met gemak, als je begint aan je derde helft vol nieuwe inzichten (‘No f*ckjes given anymore’) en overdadig neushaar.

Je wordt kleiner

Je bent aan het krimpen. Misschien associeer je dit meer met 70+ zijn, maar als je vijftig wordt, ben je al een centimeter kleiner dan tien jaar eerder, zo heeft de Harvard Medical School onderzocht. Iets met afnemende botdichtheid in de ruggengraat.

Maar je oren groeien!

Je oren worden daarentegen groter, zo’n 0,22 cm per jaar. Die groei vindt plaats gedurende je hele leven, maar na je vijftigste gaat het opvallen. Mocht je de tachtig halen, dan zullen je oren een hele centimeter groter zijn dan toen je dertig was, mede te wijten aan slapper wordend materiaal. Je gehoor daarentegen, wordt steeds minder, moeder natuur heeft een onnavolgbaar gevoel voor ironie. ‘Wat zeg je? Praat toch eens wat harder!’ ‘IRONIE’.

Je neus flikt je een kunstje

Je neus lijkt trouwens ook steeds groter te worden. Dat is niet echt zo, de boel gaat hangen, daardoor lijkt ie groter. Reden: het collageen en de elastinevezels in het kraakbeen nemen af, waardoor de neus minder ondersteund wordt en daardoor groter lijkt.

‘Sorry, wat wilde ik ook alweer zeggen?’

‘Kom, hoe heet het ook alweer? Het ligt op het puntje van mijn tong.’ Yep, het korte termijngeheugen heeft af en toe een afwezig momentje. Als je geen boodschappenlijstje maakt, kun je vier keer naar de supermarkt gaan en vier keer thuiskomen zonder nieuwe afwasborstel, omdat die als aankoop buiten je vertrouwde patroon valt. Daarentegen word je gek genoeg steeds beter in puzzels, woordzoekers en sudoku – dat kunnen je hersens dan weer wél. Die vergeetachtigheid hoort bij de middelbare leeftijd: je sleutels eens niet kunnen vinden, is niets om je zorgen over te maken. Niet meer weten waar je sleutels voor zijn, is wel een punt van aandacht.

Raar haar, wen er maar aan

De overgang biedt een keur aan symptomen die je liever niet hebt, waaronder gedoe met je haar. Een dip in het oestrogeenniveau kan voor haaruitval zorgen, behalve op je bovenlip en kin, waar opeens bizarre heksenharen verschijnen. Je wenkbrauwen worden dan weer schier onzichtbaar en het haar op je hoofdhuid wordt dunner. Dat geldt dan weer niet voor je grijze haren die als stugge staalkabels door de rest kronkelen. Pick a lane, lijf! Mannen kunnen op hun beurt kaal worden, terwijl hun oren en neusgaten eruit zien alsof ze gerelateerd zijn aan King Kong. Grijs schaamhaar is even schrikken, maar gelukkig groeit het amper nog: scheelt weer veel gedoe met ontharen. It’s not all bad!

Raar, maar waar: meer gelukgevoel

Het raarste is dat je je ondanks enige, euh, slijtage, steeds gelukkiger gaat voelen. David Blanchflower en Andrew Oswald onderzochten de gelukservaringen van mensen in 72 landen. Daar kwam uit dat mensen in hun jeugd over het algemeen vrij gelukkig zijn, rond hun 46ste een dieptepunt in geluk doormaken en daarna weer fluks opkikkeren. Eenmaal voorbij de vijftig is er minder woede, minder verdriet en zijn er minder zorgen, terwijl gevoelens van geluk en vreugde toenemen. Dit geldt voor iedereen, ongeacht of mensen kinderen hebben of zorgen om hun werk of geld hebben.

Waarom dit zo is, is nog niet onderzocht. Een beetje psycholoog van de koude grond kan bedenken dat groeiend besef van je sterfelijkheid aanmoedigt om wat meer relativeringsvermogen te koesteren, meer in het moment te leven en minder energie te steken in het verleden of de toekomst. Het kan ook zomaar zijn dat je, naarmate je ouder wordt, dinges, kom – hoe heet het, het ligt op het puntje van mijn tong. Oh ja, wijzer wordt.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN