58 dingen die een 50+ vrouw denkt als ze het kerstdiner wil plannen

-

Nu de kerstdagen in rap tempo dichterbij komen, breekt Ella het hoofd over het diner voor een Zeer Gemêleerd Gezelschap. De enige echte oplossing: wijn. Heel veel wijn.

  1. Er staan 62 kookboeken in de kast, de één nog fraaier dan de ander.
  2. En niet één bevat recepten waar een Menopauzaal Mens niet gek van wordt.
  3. Spijtig dat er zo lauwtjes werd gereageerd op mijn hoopvolle voorzet om te gourmetten.
  4. Ik laat ze graag zelf koken met kerst.
  5. Het zijn eigenlijk meer kijkboeken dan kookboeken.
  6. Ottolenghi, wat verzin je toch lekkere dingen.
  7. Jammer dat er voor één gerechtje 28 ingrediënten nodig zijn.
  8. En het er bij mij nooit uitziet als op het plaatje. Maar dat ligt ongetwijfeld aan mij.
  9. Eens kijken: acht man, waaronder één vegan, één vegetariër, eentje die allergisch is voor E410 en E412 en eentje die niks lust. Eitje.
  10. Ham en meloen of garnalencocktail als voorgerecht, dat gaat dus alvast niet door.
  11. Vroegâh zette mijn moeder een rollade in de oven en bakte aardappeltjes: feest.
  12. Niemand was toen vegan. Of allergisch.
  13. En gezien de stokbroden die gretig aftrek vonden, was iedereen gek op gluten.
  14. Varkenshaasjes met champignonroomsaus, ook zo’n kerstklassieker.
  15. Hoef ik ook al niet mee aan te komen, want M. eet geen varkensvlees.
  16. Niet vanwege het geloof, maar omdat ze het zielig vindt.
  17. Ze eet wel rundvlees. Alsof koeien niet schattig zijn.
  18. Serieus, ik kan het soms allemaal niet meer volgen #confused.
  19. Verder valt alles wat ooit in een Disneyfilm te zien is geweest al bij voorbaat af.
  20. Het vraagt om enige creativiteit met producten van de vegetarische slager.
  21. En misschien twee extra kookdagen, om iedereen wellevend te behagen.
  22. In Excelcis Deo. En zo.
  23. Misschien moet ik even gaan liggen.
  24. Kookboeken die de kerstkok écht gek willen krijgen, laten je zelf bladerdeeg maken.
  25. Hahahahahaha!
  26. Een van de dierbaren wil graag kalkoen.
  27. De laatste keer dat we kalkoen hadden, moest ie eerst worden gedemonteerd, anders paste hij niet in de oven.
  28. En het kreng moest zo vaak worden bedropen dat ik niet eens aan tafeldekken toekwamen.
  29. Als hij zo graag kalkoen wil, mag híj dit jaar met zijn hand in dat gat gaan wroeten.
  30. Ik herinner me nog het impaladrama van 2006. En de moeflonmisser van 2010.
  31. De man eet het liefst brood met komijnekaas, maar met kerst moet het opeens exotisch zijn.
  32. Misschien is kalkoen zo gek nog niet. Kan ik de slager omkopen hem ovenklaar aan te leveren?
  33. Probleem is dat je met zo’n kerstdiner eigenlijk drie ovens tekort komt.
  34. Kaasfondue is toch óók best gezellig voor kerst?
  35. ‘Brunoise gesneden’. Even googelen. Kleine dobbelsteentjes, dus. Zég dat dan.
  36. ‘Rook de stukken zalm in de rookoven op 100ºC met kersenhout ongeveer 8 minuten en laat rusten.’
  37. Hahahahaha!
  38. De rookoven is de nieuwe pastamaker / broodbakmachine / ijsmaker.
  39. Misschien moet ik even een wijntje inschenken, ter inspiratie.
  40. Vooraf dus groentebouillon, ongeveer net zo opwindend als kamillethee.
  41. En dan daarbij wat kant-en-klare mezze, want ik ben niet helemaal gek.
  42. Dolmas voor de vegan, toast voor de gek die niets lust – moet lukken.
  43. Hoofdgerecht: kalkoen voor de vleesetende helft, risotto voor de rest, aan te vullen met groenten.
  44. Kan ik het maken een bakje noten bij de vegan neer te zetten?
  45. Kikkererwten uit de oven schijnen smullen te zijn. Waar ben ik toch in beland?!
  46. Lieve Heer, laat Excellent en Delicieux dit jaar wat fratsen stand-by hebben die ik alleen maar neer hoeft te zetten.
  47. En drank, heel veel drank.
  48. De vegan drinkt gelukkig als een tempelier.
  49. Als ik nou zeg dat ijstaart ontzettend retro hipster chic is, zou ik dan daarmee wegkomen voor het dessert?
  50. Shit, de vegan eet natuurlijk geen roomijs. Fruit dan maar? Met slagroom apart?
  51. Eens kijken wat vegan voor toe eten.
  52. ‘Stoofpeertjes met dessertwijn en jasmijnthee’. We hebben al stoofpeertjes bij het hoofdgerecht.
  53. Koude rijstepap met sinaasappelstroop. Van het woord rijstepap gaan ze vast al kokken. En siroop koken – alsof ik verder niets te doen heb.
  54. Bingo! Rabarbercrumble met aardbeien. Kan eventueel ijs bij voor de liefhebbers.
  55. Kaasplankje? Er bestaat vast wel vegan kaas. Nu moet ik even kokken.
  56. Of gemakzuchtig koffie met bonbons? Tegen die tijd zit iedereen vast al uit te buiken.
  57. Of is gewoon te aangeschoten om het kaasplankje te missen.
  58. Laat ik eerst de wijn maar gaan bestellen, #prioriteit.

Lees ook: Nog één familiekerst en ik word hartstikke gek

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN