51 dingen die je denkt als je griep hebt (en bijna 50 bent…)

-

Zelfs ziek zijn verandert als je bijna 50 bent. Barbara had de zomergriep from hell. Bijna twee weken lag ze onder de wol. Was in geen 20 jaar voorgekomen. “Ik wil een bucketlist, wijn, aandacht en mijn moeder”

Dit is wat ze allemaal dacht:

 1. Van wie is dat nachtkastje?
 2. Een strip grote roze pillen, een boek, een brillenkoker, een LEESBRIL…
 3. Een leeslamp die uittrekbaar is.
 4. IS DIT MIJN NACHTKASTJE OF DAT VAN MIJN OMA?
 5. Godsamme, als ik weer beter ben, ga ik alles weer verstoppen.
 6. Ik kan best nog lezen zonder bril.
 7. Maar niet als ik ziek ben, ja?
 8. Hoe zou een opvlieger zich verhouden tot een koortspiek?
 9. Zou je het onderscheid kunnen voelen?
 10. Komen ze tegelijk?
 11. En word je dan nog warmer?
 12. Hopen maar dat mijn volgende griep weer over 20 jaar is – dan moet ik er wel doorheen zijn, die overgang.
 13. Wijn. Ik wil wijn.
 14. O god, hoe kan je nou wijn willen? JE BENT HARTSTIKKE ZIEK!
 15. Ja, ik weet het, maar het is avond en ik maak me op voor een zware nacht met koorts- en rilaanvallen, dan mag ik toch wel een glaasje rood om in slaap te vallen?
 16. Hm. Vroeger hoefde je dat niet, hè? Eerst helemaal beter worden, dan aansterken en dan wijn. Zo hoort het.
 17. Plop.
 18. Smaakt voor geen meter, maar ik drink ‘m toch maar.
 19. Hoe deed je dat, vroeger, ziek zijn zonder Netflix? Gaat best lekker zo. Ik kijk er nog een, lig morgen toch weer de hele dag te pitten.
 20. Glas nu alweer leeg? Nou, braaf Citrosannetje dan maar.
 21. ….
 22. Kolere. rechtop in slaap gevallen. MIJN NEK! Ik kan ‘m niet meer bewegen!
 23. Water drinken, ik moet veel water drinken, lees ik op internet.
 24. Niemand daar die rekening houdt met een 50+ blaas. Ik moet er vannacht zeker weer 3 keer uit.
 25. (Of eigenlijk: 7 keer.)
 26. Ik vraag me af of ik naar de dokter moet.
 27. Ik doe een test op Google. Griep, koorts langer dan 5 dagen? Geen probleem. Zolang je je kin maar op je borst kunt doen. Wat lukt. Maar het doet wel pijn. Telt dat ook? Hoe zit dat eigenlijk, kan ik dat normaal gesproken? Hee, jullie, ja jij, die dit nu leest. Doe even mee: kunnen je je kin op je borst doen? Ja? Doet het pijn? … Oh, laat ook maar.
 28. Ik ben nog nooit zo ziek geweest! Ik wil mijn moeder!
 29. Mama…?
 30. Ik app een vriendin die arts is: Moet ik naar de dokter?
 31. Vriendin is uit eten en belt me morgen. Ze appt een wel een schemaatje:
 32. Gevolgd door: 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
 33. Hé, bedankt, hè? Ik lig hier te creperen. Is het gezellig daar?
 34. Ik bel mijn moeder. Het helpt héél even, maar binnen 2 minuten zitten we in een ingewikkeld gesprek over haar nieuwe gehoorapparaat en haar aankomende reis naar Fuerteventura en hoe ze van Zwolle naar Schiphol zal gaan, want de vlucht vertrekt om 6.20 uur en ja, na ja, misschien dat ik tegen die tijd wel beter zal zijn, zal toch wel hè, het duurt nog 2 weken – en dan begin ik maar dramatisch te hoesten. “Ik moet nu echt gaan,” zeg ik met mijn laatste dramatische krachten. “Water drinken. Uche.”
 35. Ik plas nog maar een keer, je weet maar nooit.
 36. Shit, ik moet over 5 dagen weer sporten. Dat gaat nooit lukken.
 37. HU! HUU! IK KAN NWOOIT MWEER SPJORTEN, slobber ik.
 38. EN HWET DWUURT NOG ZJEKER DJIE WEKEN VWOOR IK WEER JIETS LEUKS KAN DOEN.
 39. Oké, tijd voor een Ibu.
 40. Ik begin een beetje verliefd te worden op die strip grote roze pillen naast mijn bed.
 41. Hé! Daar staat nog een restje rode wijn!
 42. O god, ik geloof niet dat mijn maag dit trekt.
 43. Worden magen ook ouder? Hoe dan? (Ik zie een diepe kolkende put met groengeel gal voor me en denk dat ik moet kotsen. Ziekenhuis. Kartonnen kotsbakje. Infuus. Blauwe nachtpon. Ongekamd haar op een kussen. Een snurkende zaalgenoot.)
 44. STOP!
 45. Ik vang weer een grote koortsgolf op, rillend en zwetend.
 46. En denk: dit is de hel. Laat die overgang maar komen. Ik kan nu alles hebben.
 47. Als ik over 20 jaar mijn volgende griep krijg, ben ik bijna 70!
 48. ZEVENTIG!
 49. Ik begin nog harder te rillen. Koortsachtig probeer ik een bucketlist te maken van alles wat ik voor die tijd nog moet doen, wacht, ik was tegen bucketlists, ik ben veel te druk voor bucketlists, ik moet morgen beter zijn, nee, dat lukt nooit, nou maandagochtend dan, want ik moet excels maken, plannen uitvoeren, mensen aansturen. Wie heeft er in godsnaam tijd om te leven, laat staan OM BUCKETLISTS TE MAKEN?
 50. De koorts zakt.
 51. Voornemen (u mag het gerust een item op mijn bucketlist noemen, als dat prettiger klinkt): Als ik beter ben, koop ik een nieuw nachtkastje. Met laatjes. Leg ik daar al mijn ouwe wijven accessoires in. Tot over 20 jaar.

LEES OOK: Waarom ik echt niet tegen zieke mensen kan

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN