50+ vrouwen over hun vagina in de overgang

-

De ene 50+ vrouw heeft nergens last van, bij de ander lijkt het wel schuurpapier.  “Wist ik veel dat je in de menopauze ook een droge vagina kon krijgen.”

Berit (58) “Ik had nergens last van. Bij een goeie vrijpartij, werd ik vochtig genoeg. Maar een jaar nadat ik voor het laatst ongesteld werd, kreeg ik ineens een droge doos. Ik wist niet eens dat het een van de kwalen is die bij de menopauze horen. De huisarts vertelde me dat door de veranderende hormoonhuishouding de vagina droger kan worden. Lekker dan.”

Marije (51) “Die overgang zit er ongetwijfeld aan te komen en het lijkt wel alsof mijn lichaam dat aanvoelt. Zo van: nu of nooit. Ik heb meer dan ooit zin in sex. En heb sinds kort zelfs een minnaar omdat mijn man die extra zin niet met mij deelt. Een keer in de week spreek ik met hem af en hebben we geweldige sex. Geen idee welke kant dat opgaat, maar ik voel me er heerlijk bij.”

Jeannine (48) “Ik kwam vervroegd in de overgang en ben vanaf mijn veertigste niet meer ongesteld geweest. Ik heb de afgelopen acht jaar veel moeite gehad lichamelijk weer in balans te komen. Ik kwam meer dan vijftien kilo aan, mijn haar viel uit, mijn huid werd ruw, ik zat niet lekker in mijn vel en sex was het laatste waaraan ik dacht. Pas de laatste zes maanden heb ik het gevoel dat ik weer een beetje mezelf ben. Soms denk ik zelfs: ik zou best weer eens een vent in mijn bed willen.”

Suzanne (55) “Die overgang is eigenlijk aan me voorbijgegaan. Op een dag werd ik niet meer ongesteld en dacht ik: dit was het dus. Het enige dat is veranderd is dat ik ontzettend moe ben en daardoor vaak vroeg naar bed ga. Mijn man en ik hebben onze vrijpartijen maar naar de ochtend verplaatst, dan kan ik ervan genieten zonder halverwege in slaap te vallen.”

Justine (49) “Ik heb last van opvliegers en nachtelijke zweetpartijen, maar geniet gelukkig nog wel van sex. In mijn geval is dat soloseks, want ik heb geen partner. Geeft niks, voor ik ga slapen pak ik mijn dildo, kom heerlijk klaar en val knorrend in slaap.”

Boukje (53) “Ik heb nog nooit zo goed in mijn vel gezeten als nu. Ik voel me mooi, gewild, aantrekkelijk. Het lijkt wel alsof de overgang bij mij het tegenovergestelde effect heeft. Ik geniet er maar met volle teugen van. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar ik ben ontzettend geil en zou de hele dag wel sex willen. Mijn vriend weet niet wat hem overkomt, we hebben goddelijke vrijpartijen.”

Brigitte (63) “Ik kan het niet leuker maken dan het is: mijn libido is behoorlijk opgedroogd en mijn vagina ook. Ik heb altijd een prima seksleven gehad, maar de afgelopen twee jaar is er niks meer gebeurd tussen de lakens. Mijn man heeft zich erbij neergelegd en zegt dat hij het niet erg vindt. De waarheid is echter dat hij een verhouding heeft en dus echt wel aan zijn trekken komt. Dat weet ik, dat weet hij, maar we praten er nooit over.”

Anouk (52) “Toen ik 48 was ben ik weggegaan bij de man met wie ik dertig jaar getrouwd ben geweest. Het was een liefdeloos huwelijk en nu kon ik eindelijk doen wat ik wilde. Ik schreef me in op een paar relatiesites en ben gaan daten. Het voelde alsof ik voor het eerst in mijn leven in bloei stond. Maar toen sloeg de menopauze toe. Dat was wel een dingetje. Soms ben ik weken achter elkaar ongesteld, ik heb de ene opvlieger na de andere, en ’s nachts drijf ik mijn bed uit. Vooral dat laatste is nogal gênant als je met een man in bed ligt. Het is ook vervelend dat ik minder vochtig ben. Niet dat ik minder ben gaan daten door, daarvoor vind ik mijn tegenwoordige seksleven te leuk en lekker.”

Sandra (54) “Ik ben praktisch ingesteld en daarom staat op mijn nachtkastje een tube glijmiddel. Als ik zin heb en merk dat ik niet nat wordt, bevindt de oplossing zich binnen handbereik.”

Ageeth (67) “Ik vond de overgang de hel. Tussen mijn vijftigste en zestigste was ik niet de allerleukste vrouw. Niet voor mezelf, en ook niet voor mijn omgeving. Toen de hormonen weer een beetje in balans waren, viel er een last van me af. Ik had mezelf weer terug, vond mezelf weer leuk en liet me weer beminnen. In die periode kreeg ik een nieuwe vriend, dat hielp natuurlijk ook wel om de boel weer op gang te krijgen. Ik kan nu ontzettend genieten van sex. Misschien nog wel meer dan vroeger. We nemen er de tijd voor en hoeven niks meer hoog te houden.”

Marianne (49) “Na 25 jaar heeft mijn man me ingeruild voor een veel jongere vrouw. Dat kan ik ook, dacht ik. En nu heb ik een vriend die zeventien jaar jonger is dan ik. Hij zit op het hoogtepunt van zijn seksuele piek, om het zo maar even te zeggen. Hij vindt me mooi en sexy, in bed hebben we het hartstikke fijn. Misschien dat ik daarom niet zoveel merk van de overgang. Ik word minder vaak ongesteld, maar dat is tot nu toe het enige dat ik ervan merk. Ik denk dat door alle feromonen mijn lichaam minder uit balans raakt.”

Annemiek (51) “Toen ik in de overgang kwam, was het gedaan met mijn libido. Ik baal er ontzettend van en bid elke dag dat dit maar snel voorbij mag gaan.”

Jo-Anne (58) “Toen ik in de overgang kwam dacht ik: het is goed zo. Ik was alleen, had een leuk leven en sex was voor mij sowieso niet zo belangrijk. Maar toen kwam ik mijn huidige partner tegen. Die heeft iets in me wakker gemaakt waarvan ik niet wist dat ik het in me had. Ik moest wel even over een drempel stappen met mijn ouder wordende lichaam – ik was mijn taille kwijt, mijn lichaam rook anders, en ik had de godganse dag opvliegers – maar mijn vriend sleurde me gewoon mee naar bed en maakte me helemaal gek.”

Lees ook: Eerste hulp bij vaginale ongemakken (en dat zijn er nogal wat)

TEKST: Saskia Smith

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN