50+ vrouw begrijpt er niks meer van: ‘Maar ik WIL helemaal geen dertiger lijken’

-

Vijftig is het nieuwe dertig, zestig is het nieuwe zestien… Juliette is in verwarring. Hoe moet dat als ze honderd wordt? ‘Dit is hoe 55 eruitziet. Niet beroerd. Niet bejaard. Best leuk.’

Vroeger was iemand van mijn leeftijd (55) oud. Kijk maar in de fotoalbums van je grootouders en overgrootouders: daar zijn vrouwen van 55 oma’s of oude vrijsters in bloemetjesjurken, beige regenjassen en verstandige schoenen, paarse watergolfjes of streng opgestoken haar en een bezadigd leven: uitgebaard, uitgeteld, rimpelig, moe, bejaard.

Goddank is dat veranderd. 50plus-vrouwen werken zich te pletter, zien er lekker uit, slaan vervelende mannen van zich af, fitnessen zich strak in de sportschool of hebben maling aan een vetrol meer of minder, corrigeren hun boekhouder, runnen een Instagram-account, hacken de computer van hun minnaar, gaan naar een goeie kapper en kopen nooit maar dan ook nooit een beige regenjack (tenzij van een nieuwe hippe ontwerper).

Maar in mijn hoofd schuift het op, naarmate ik ouder word. Sinds ik zelf de vijftig passeerde, vind ik iedereen onder de vijftig piepjong. De nieuwe hoofdredacteur van een blad waarvoor ik werk is dertien. Mijn gynaecoloog is zeventien. Die knul die al miljonair is: elf, hooguit. Als een agent mij op de bon slingert, wil ik vragen: ‘Weet je moeder dat je hier bent?’

Om niet volledig stokbejaardoud te lijken vergeleken met deze kleuters, zit er niks anders op dan luid te verkondigen dat ik mezelf een stuk jonger vind, vanbinnen, dan er in mijn paspoort staat. ‘Vijftig is het nieuwe veertig!’ riep ik uitgelaten toen ik vijftig werd. Dat is nu, bijna zes jaar later, inmiddels een lachertje. Twee jaar geleden riep koning Willem-Alexander, die toen vijftig werd, vrolijk (of wanhopig, het is maar hoe je er tegenaan kijkt): ‘Vijftig is het nieuwe dertig!’ en niemand vond dat raar. Oud is het nieuwe jong, en het kan niet jong genoeg.

Geweldig toch?, zou je zeggen. En logisch, ook. We worden steeds ouder, dus de tijd dat je echt oud bent, schuift op. Maar hoe lang moet dat zo doorgaan? Als ik zestig ben, is zestig het nieuwe zes. Tegen de tijd dat ik zeventig ben, botoxt iedereen van mijn leeftijd zich tot een baby. Eigenlijk best een vermoeiend vooruitzicht.

Volgens mij is het een complot. We moeten nog doorwerken tot ons 67ste, wat tegen de tijd dat we 67 zijn ongetwijfeld zal zijn opgetrokken tot 74, en zo hollen we achter een wortel aan die ons voor de neus wordt gehouden (ooit, ooit mag je op je lauweren rusten), terwijl de enige troost is: we zijn nog niet aan ons pensioen toe, maar dat komt doordat we ons nog zo jong voelen! Degenen die daarvan het meest profiteren, zijn volgens mij de werkgevers en de pensioen- en AOW-verstrekkers.

Dit soort dingen denk ik weleens als ik weer eens hard moet doorwerken om de hypotheek te kunnen betalen. Als Jane Fonda met haar anorexialijf (ja, dat geeft ze zelf toe) en haar plastisch gechirurgeerde gezicht (geeft ze ook zelf toe) en haar pruik (ja, dat zegt mijn kapper) ineens de norm voor leuk oud worden blijkt te zijn. Als iedereen in mijn omgeving het doodnormaal vindt dat je je lachrimpels stillegt met botox. Omdat vijftig zo nodig het nieuwe dertig is. Of dertien, inmiddels.

Nou, ik heb nieuws. Kijk naar mij. Dit is hoe een vrouw van 55 eruitziet. Niet beroerd. Niet bejaard. Niet afgetobd of uitgeteld of uitgerangeerd. En nee, ook niet als dertig, want vrouwen van dertig, dat zijn kuikentjes, tegenwoordig. Waarom zou ik als vijftiger liefst op een dertiger lijken? Vijftig ziet er ook leuk uit, hoor. Misschien moet iedereen daar maar eens aan wennen (ja, ook jij, Willem-Alexander).

Het lijkt me zo lekker als straks zeventig gewoon het nieuwe zeventig is. Of honderd het nieuwe honderd. Mag ik dan achteroverleunend in het zonnetje zitten en een beetje lekker lui oud zitten zijn? Dan kan ik ook met een gerust hart naar mijn gynaecoloog, die tegen die tijd echt volwassen is geworden.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN