5 tips om het leuk te houden met je hulpbehoevende ouders

-

Stel, je ouders wonen nog thuis, maar kunnen het allemaal niet meer zo goed overzien. En je bent dol op ze, maar wilt er niet elke avond langs moeten omdat ‘de tv het niet doet’. Hierbij vijf tips uit de praktijk, om wederzijdse stress te verminderen.

  1. Ducttape is je beste vriend
    De markt heeft nog steeds niet door dat hoogbejaarden dol zijn op tv kijken, maar absoluut geen weg weten op afstandsbedieningen met 52 piepkleine knopjes en 374 menu’s. Alle randapparatuur is verwarrend, kies liever voor een wat uitgebreider zenderpakket. Adviseer een smart-tv waarbij je alleen maar het kaartje van de provider achterin hoeft te schuiven en check de afstandsbediening: kanalen en geluid moeten op één helft zitten.
    Stel alles in, leg niets uit. Wikkel een ruim stuk keukenpapier als buffer rond het deel van de afstandsbediening dat de keuzemenu’s bestuurt. En wikkel dan vrolijk gekleurd ducttape over het keukenpapier. Niet alleen wordt de afstandsbediening zo breder en beter vast te houden, je voorkomt dat de senior van dienst per ongeluk in de instellingen verdwaalt, terwijl ze echt alleen het journaal wilde zien.
    Kies je voor een universeel / senior afstandsbediening, check dan bij aanschaf of die werkt op het model tv, anders heb je er alleen maar last van. Ducttape is ook de manier op knopjesverwarring bij moderne wasmachines, drogers en magnetrons te voorkomen: gewoon alles afplakken, behalve de meest gebruikte programma’s.
    Maak een foto van de afstandsbediening en andere bedieningspanelen, zodat je een eventueel vastgelopen supersenior telefonisch los kunt praten (‘Even op het tweede knopje van rechts drukken, dan schakelt de tv van radio weer terug naar beeld’).
  2. Maak het je ouders makkelijk 
    Hebben ze de digitale boot gemist, dan zal vaak de simpelste tablet al te ingewikkeld zijn. Ze swipen met de kracht waarop ze vroeger een typmachine aansloegen, het scherm gaat te snel op zwart – je merkt snel genoeg of ze er lol in hebben of juist stress van krijgen.
    Ik ben iemand die twaalf seniorenmobieltjes voor haar oude vader heeft aangeschaft en aan hem heeft uitgelegd en ze waren allemaal veel te ingewikkeld, hadden veel te veel functies en veel te kleine knopjes . De ontwerpers hebben werkelijk geen enkel idee van de doelgroep, die het vaak reuze gezellig vindt om toch met kinderen en kennissen te kunnen bellen. Gunstige uitzondering: de Fysic FX03200 vaste telefoon met grote knoppen. Die kun je programmeren met op de knop een pasfoto van degene van wie het nummer is.
    Moet het echt heel simpel zijn: de Doro 580 GSM: vier knoppen, aan uit, klaar, ook perfect voor in een verpleegtehuis. Even opletten: stop er een prepaid SIM in die je online kunt opwaarderen, want dit toestel heeft geen toetsenbord om een opwaardeerbon op in te kunnen tikken.
  3. Maak het jezelf makkelijk
    Heel veel dingen kun je vanuit je eigen huis regelen. Fotografeer de medicijnen die ze gebruiken, zodat je die in de juiste dosering kunt doorgeven bij een onverwachte opname. Vraag een inlog voor het elektronisch cliëntendossier van de thuiszorg zodat je kunt meelezen. Verzamel BSN-nummers, verzekeringsnummers en telefoonnummers van de maaltijddienst, taxibus, dagbegeleiding, huisarts, praktijkondersteuner, specialist en wat voor diensten er allemaal gebruikt worden. Moet er iets worden aangemeld of afgebeld, dan is scheelt het ontzettend veel tijd als dat in een mapje op je mobieltje staat.
  4. Lang leven online diensten
    Woon je niet om de hoek bij je ouders, dan kun je helpen door dingen online voor ze te regelen. Dat gaat van het indienen van een tandartsrekening tot de weekboodschappen bij hen laten bezorgen. Zitten ze niet superkrap, haal ze dan over hun en jouw leven wat makkelijker te maken met een tuinman, glazenwasser en huishoudelijke hulp. Zo hou je zelf meer tijd over om rustig met ze bij te kletsen of meer persoonlijke dingen te regelen.
    Zijn er buren die vaak even helpen of onbezoldigde mantelzorgers, laat dan merken hoezeer je dat waardeert met af en toe een bloemetje of een cadeaubon. Ze zijn goud waard.
  5. Heb Het Moeilijke Gesprek
    Hoe beter de band met je ouders is, hoe makkelijk dit zal zijn. Maar ook als je een koppige, eigenwijze dame of heer als moeder of vader hebt, moet je Het Gesprek houden. Hoe naar het ook is, het kan enorme problemen en dilemma’s voorkomen om te weten wat je ouder wil als die dat niet meer zelf kan aangeven.
    Houd het gesprek bij voorkeur in het bijzijn van bijvoorbeeld je broer of zus of je partner, zodat je back-up en een getuige hebt. We gaan er hier vanuit dat je echt van je ouders houdt en geen loser bent die op hun centen uit is. Dit zijn dingen waarvan het fijn is als er duidelijkheid over is, omdat de grens tussen eigen regie en totale afhankelijkheid één akelig bloedpropje kan zijn.
    Stel dat er iets gebeurt dat levensbedreigend is (hartaanval), moeten hulpverleners dan reanimeren of niet? Ook in de wetenschap dat hoogbejaarden er vaak slechter uitkomen, met bijvoorbeeld geheugen- en mobiliteitsproblemen?
    Voor het geval je vader of moeder wordt getroffen door een hersenbloeding, dementie of Alzheimer: waar liggen de belangrijke papieren? Is de administratie op orde? Zouden ze het fijn vinden als een kind ze erbij zou helpen? Valt er te praten over een kind deels te machtigen voor de bankrekening?
    Regel een notariële volmacht. Hopelijk zul je er jaren niets mee hoeven te doen. Maar als er beslissingen moeten worden genomen, is je ouder niet overgeleverd aan een instantie of een rechter. Ben je degene met de volmacht, wees dan transparant en laat wat je doet controleren door een familielid.
    Stel dat een van je ouders overlijdt, hoe zou hij of zij dan graag het afscheid zien? Welke kleren, muziek, sprekers? Begraven of cremeren? Sluit Het Moeilijke Gesprek af met een dikke knuffel, allemaal even diep ademhalen en iets gezelligs aansnijden.

Heb je zelf tips om het leven van ouder wordende ouders en dat van jezelf makkelijker te maken, deel ze dan gerust. Zijn we heel blij mee.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN