3 toprecepten met overgebleven pepernoten

-

De Sint en zijn pieten zijn alweer lang en breed het land uit, maar wat doe je met alle overgebleven kruid- en pepernoten? Ze moeten op, dus maak er gauw iets leuks van voordat het kerstmis is. 

1. Een tosti (uit het boek Toffe Tosti’s van Leonie ter Veld) 

Nodig voor één tosti:
– 2 sneetjes wit casinobrood
– een hand kruidnoten
– 1 eetlepel speculoospasta
– een stuk marsepein
Doe alles tussen tussen de twee sneetjes, in het tosti-apparaat en je hebt een warme taartjesboterham.

2. De pepernoten cheesecake (via 24Kitchen)

Ingrediënten:
– 250 g kruidnoten
– 150 g boter
– 2 sinaasappels
– 1 vanillestokje
– 200 g suiker
– 3 el maïzena
– 900 g roomkaas
– 3 grote eieren
– 100 ml room

Bereidingstijd: 
– 40 minuten kooktijd
– 85 minuten totale tijd

Bereiding:
– Verzamel alle pepernoten en kruidnoten.
– Smelt de boter.
– Rasp de schil van de sinaasappels.
– Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
– Maal de kruidnoten fijn in de keukenmachine of leg ze in een theedoek en gebruik wat ouderwets geweld met een deegroller. Meng met de gesmolten boter.
– Schep in een ingevette springvorm van 24 cm en druk goed aan. Bak het 10 minuten op 180 °C.
– Mix de suiker met de maizena. Klop de roomkaas erdoor, totdat het een romig mengsel is. Voeg één voor één eieren toe, terwijl je blijft kloppen.
– Schenk, nog steeds kloppend, de room bij het mengsel. Voeg de merg van het vanillestokje toe en de geraspte schil van 2 sinaasappels.
– Stort het mengsel op de taartbodem. Schud even totdat alles gelijk verdeeld is. Bak 45 minuten in de oven (Let op dat de bovenkant niet te bruin wordt! En dek eventueel af met aluminiumfolie). Serveer afgekoeld.

3. Bak er een cake mee

Ingrediënten:
– 250 g boter
– 250 g lichte basterdsuiker
– 250 g bloem
– 1 tl speculaaskruiden
– 5 eieren
– Pure chocoladeletter
– 75 g cranberry’s
– 1 sinaasappel
– 75 g kruidnoten

Bereiding:
– Doe de boter, lichte basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom en klop dit luchtig op.
– Voeg de eieren en het bloem toe. Voeg wat sinaasappelrasp toe en meng het geheel.
– Doe het beslag in de vorm en verdeel het goed. Versier de cake met de chocoladeletter, cranberry’s en pepernoten naar wens.
– Bak de cake voor 20 minuten op 170 graden.

Bron: AD.nl

gifgif
Jet Gravekamp
Jet Gravekamp
Freelance journalist (nog lang geen Sara) die graag reist en voor SAAR Magazine vanuit Kaapstad zoekt naar filmpjes, fotoseries, reisbestemmingen, relevante onderzoeken en virals.

RECENTE ARTIKELEN