3 stormachtige tips om te kunnen fietsen met tegenwind

-

Afgelopen 2022 raasden binnen vier dagen tijd, drie verschillende stormen over Nederland. Deze stormen kregen de namen Dudley, Eunice en Franklin. In februari 2022 was storm Eunice zelfs zo krachtig dat we werden gewaarschuwd met een code rood. Tevens behoort Eunice tot één van de drie zwaarste stormen van de afgelopen vijftig jaar.

Ook als er geen officiële storm in ons land is, kan het soms voelen alsof je altijd tegen de wind in fietst. Welke kant je ook op wilt gaan. In deze blog lees je onze top 3 stormachtige tips.

Verschillende windsnelheden op een rij

Is er een windkracht 3 voorspeld? Dan waait de wind met een snelheid van 12 tot 19 kilometer per uur. Wanneer de wind een windkracht 8 weet te behalen, wordt dit storm genoemd. Bij storm wordt het afgeraden om te fietsen. Soms wordt zelfs gezegd dat je bij windkracht 6 niet meer op je tweewieler moet stappen.

Hieronder hebben wij de verschillende windsnelheden voor je op een rij gezet:
Windkracht 1: 1-5 km/u
Windkracht 2: 6-11 km/u
Windkracht 3: 12-19 km/u
Windkracht 4: 20-28 km/u
Windkracht 5: 29-38 km/u
Windkracht 6: 39-49 km/u
Windkracht 7: 50-61 km/u
Windkracht 8: bij deze windkracht wordt fietsen sterk afgeraden. Bij een windkracht 8 is er storm.

Ook handig in de koude maanden: zorg ervoor dat je fietsslot niet bevroren raakt. Toch een bevroren fietsslot? Lees hier wat je het beste kunt doen.

Tip #1: Zet het stuur van je fiets lager

Als je tegen de wind in fietst, krijg je met een flinke luchtweerstand te maken. Je kunt de luchtweerstand verlagen door je aerodynamische houding aan te nemen. Hoe je dit precies doet? Zet je stuur wat lager, buig voorover richting je stuur en maak jezelf klein.

Tip #2: Luchtweerstand verkleinen door de juiste kleding te dragen

Wordt er een flinke windkracht verwacht? Kies er dan voor om de luchtweerstand te verminderen door geen wijde of wapperende kleding te dragen. Je bent als het ware anders een wapperende vlag. Draag dus nauwsluitende en gladde kleding. Wanneer er naast sterke wind ook nog eens regen wordt voorspeld, kun je het beste een goed regenpak aanschaffen.

Bekijk hier het aanbod regenkleding.

Tip #3: Gebruik je versnellingen

Maak tijdens hevige wind goed gebruik van de verschillende versnellingen op je fiets. Voorkom onnodig zwaar trappen. Je kunt het beste ervoor kiezen om een lagere versnelling te gebruiken met minder weerstand. Of wanneer beschikt over een e-bike: maak gebruik van je trapondersteuning. Let wel op: in de winter heeft je elektrische fiets extra onderhoud nodig.

Fietsen gemakkelijk maken tijdens een flinke storm? Bekijk hier het aanbod elektrische transportfietsen.

RECENTE ARTIKELEN