3 redenen waarom elke vrouw een beetje bitchy moet zijn

-

Als er een ding is dat Nanda aan haar dochter heeft meegegeven, is het wel om als vrouw een beetje bitchy te zijn. Dat klinkt gek, maar daar heeft ze een aantal heel goede redenen voor. 

Totaal onverwacht was het. ‘Elke vrouw moet wel een beetje bitch zijn,’ zei ik tegen mijn startende pubermeid. Het was niet eens het einde van mijn zin… Sindsdien heb ik mijn opvoedstijl (van tevoren goed doordacht, kuch) onder de loep gelegd. Vond ik dit echt? Bitchy zijn? Zo ja, waarom dan wel?

Antwoord: Ja, ik vind dat.
En waarom?
Nou, hierom dus…

  1. Het maakt hém toch niet uit.

Het was vlak voordat mijn tienermeid met een verkering uit eten ging. Ik vertelde haar over mijn allereerste etentje, destijds in een restaurantje met mijn jonge vriendje. Het was een pizzeria, zoals vaker bij tieners. Hij wilde een stukje van mijn pizza en ja, natuurlijk vond ik dat goed. Toen pakte hij… zonder pardon… het grootste stuk. Natuurlijk mocht hij dat hebben, maar toch was ik geschokt.

Een belangrijke les
Zo brutaal! Dat had ik noooit gedurfd! Maar hij wel! Hij voelde zich niet schuldig, en was ook totaal niet bezorgd om als vreetzak over te komen.
Dat leerde mij een belangrijke les. Dus ik zeg tegen mijn jonge dochter: ‘Als je een pizza met hem deelt en je wilt het grootste stuk; pak dat dan gewoon. Hij merkt het niet eens en het maakt hem niet uit.’
Natuurlijk is dit bedoeld als metafoor: hou je niet in en censureer jezelf niet bij voorbaat.

  1. Het houdt je huwelijk fris.

Soms verzuchtte Silvester weleens: ‘Je bent nu wel echt een bitch, hoor.’ Meestal was het op momenten dat híj iets wilde en ik daarvoor niet opzij ging. Natuurlijk raakte die tekst mij. Geen enkele vrouw wil toch voor bitch worden uitgemaakt? Toch was mijn vaste antwoord: ‘Dat is waarom je van me houdt, schatje.’
Het duurde vaak even – maar dat hoefde hij niet te weten – voordat ik mijn argumenten bij elkaar had geraapt. Was ik een bitch? Eiste ik te veel?

Eis ik te veel?
Nou, meestal bleef ik ‘gewoon’ trouw aan mijn wensen. Dat is voor een vrouw soms al voldoende om bitchy genoemd te worden. Maar na een paar dagen genoot hij van een enthousiaste partner die vol plezier haar ding deed. En dat, mijn lieve schat, was mede waarom hij bleef. De les aan mijn dochter werd: ‘Als je trouw blijft aan jezelf, kun je de ander na jaren nog verrassen met wie je bent en wat je doet.’

  1. Je bitchy kantje zorgt voor jou.

Er is niet eens een letterlijke vertaling van het woord ‘bitchy’, maar online komt deze uitleg tevoorschijn: kortaf en scherp, als (van) een kat. Die laatste vind ik een mooie, zijn we tenslotte niet allemaal dol op katten? Dat is niet voor niets. Los van de eigenwijze en hooghartige kattenstreken, doen katten nog iets waar wij vrouwen een voorbeeld aan kunnen nemen. Een kat ligt zomaar uren te dutten als die moe is (op je schone was, jazeker).

Je kunt altijd ‘nee’ zeggen
Een kat gaat de deur pas uit wanneer de batterij is opgeladen – en inderdaad, dat adviseer ik zeker aan mijn dochter. Waarom zou je je uitgeput laten voortjagen? Dat gebeurt in de huidige maatschappij al te vaak. Terwijl er altijd een gelegenheid is om ‘nee’ te zeggen, ook al schrikken mensen daar soms van.

Als een masterlady kijk ik toe
Zo werd mijn dochter volwassen en ze woont nu zelfs samen. Op sommige momenten kijk ik op van hoe assertief ze zich gedraagt. De kleine meid van wie ik ooit bezorgd was dat ze té lief zou zijn… Nou, die laat niet over zich heenlopen! Mijn vaste reactie is toch wel: ‘I tought you well, my young padawan.
Als een masterlady knik ik mijn dochter toe. Haar vrije geluk komt mij ook een beetje toe, denk ik dan. Want nadat ik haar zei dat elke vrouw een beetje bitch moet zijn, voegde ik er steevast aan toe: ‘Kijk maar naar mama, ik doe het voor.’

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Nanda Roep
Nanda Roephttp://www.nandaroep.nl
Nanda Roep (1971) is schrijfster en uitgeefster in een boekenwereld die onder druk staat. Haar partner is cabaretier Silvester Zwaneveld, bekend van het vroegere duo 'Arie en Silvester'. Hun 25 jaar durende relatie zou je als 'bruut eerlijk' kunnen omschrijven, met vaak de slappe lach. Dochter Lisa-Renee (20) vindt er het hare van, en zoon Tijmen (17) maakt liever zijn eigen grapjes. Alles bij elkaar is het een gezellige boel.

RECENTE ARTIKELEN