20 verschillen tussen Brabant en Amsterdam (volgens onze Miriam Mars!)

-

Miriam verbaast zich er vaak over hoe anders het in Amsterdam is dan in haar geliefde Brabant. “Weet je hoe hard de mensen in Amsterdam praten, joh?”

1. Het centraal station in Amsterdam heeft meerdere ingangen. En 24 verschillende perrons. In Brabant hebben de meeste plaatsen geeneens een ingang. Je kan wachten op de trein in de open lucht op perron 1 of 2.

2. In Amsterdam hoor je alle talen van Roemeens naar Chinees en weer terug. Hier hoor je louter Brabants. Of Nederlands.

3. Als je in Amsterdam een gele broek aan hebt, je haar paars verft en heel hard: Glok glok glok, mijn opa in een sok roept dan kijkt niemand daarvan op. In Brabant wordt meteen de GGZ gebeld.

4. Dat hele harde praten wat Amsterdammers doen schrikt ons niet alleen af, wij vinden dat weerzinwekkend. Als wij willen roepen of schreeuwen dan doen we dat zachtjes.

5. In Amsterdam kan je overal ‘vegan’ eten in een foodbar of veggiehouse. Hier eten wij gewoon een frietje met. Met een kroket. In een snackbar. Of een satéetje in een lunchroom.

6. In Amsterdam struikel je over de rolkoffertjes. Als je hier met een rolkoffertje loopt, staart iedereen je na.

7. Toeristen? Amsterdam 1.5 miljoen per jaar en iedereen klaagt. Een willekeurig provinciestadje zoals Etten-Leur? Tweeduizend. En daar zijn zij trots maar vooral verbaasd over.

8. Amsterdam heeft prostituées. Hier word je al hoer genoemd als je op één avond met twee verschillende mannen wordt gesignaleerd.

9. Amsterdam heeft feestcafe’s. Wij carnaval.

10. In Amsterdam mag je ’s nachts zonder licht in tegengestelde richting over de stoep fietsen. In Brabant gooien ze je daarvoor in het schavot.

11. In Amsterdam staan er rijen dik voor de deur als er ergens iets onbekends op de kaart staat. Hier? Wat de boer niet kent dat vreet hij niet.

12. Arthouse? Arty films? Experimentele kunst? Hier in Brabant draait Die Hard with a Vengeance deel II in de bioscoop en gaan we voor kunst naar de Action.

13. Thuisbezorgd. Deliveroo. Just Eat? In Brabant staan de èrppels om 17.00 uur stipt op tafel.

14. In Amsterdam. Twee full time werkende ouders? Prima. Hier: Ge hed da jong toch nie op de wereld gezet om in de crèche te zetten?

15. In Amsterdam: Mijn ouders? Die zie ik best vaak. Vier keer per jaar zeker. Hier: ‘ben weer efkes naar ons Pa en ons Ma’.

16. In Amsterdam: Mijn ouders? Oh die wonen in Leeuwarden. Zaamslag. Arnhem. In Brabant: ‘k lôp weer efkes naar ons pa en Ma.

17. In Amsterdam: Je vindt die nieuwe dame van de thuiszorg niet zo aardig? In Brabant: neije Ma. Ge oef nie zonne kantoor te bellen. Gij hed altijd voor ôns gezorgd nu zorgen wij voor u.

18. In Amsterdam: Waar ik mijn Peruaanse man ontmoet? Zo romantisch! Hij was mijn gids op Macchu Piccu. Ja we schelen zestien jaar maar we voelen ons zo spiritueel aan elkaar verbonden! In Brabant: Meej carnaval.

19. In Amsterdam: Sinds ik die cursus vallei orgasme heb gevolgd is heel mijn ‘zijn’ één geheel met mijn seksualiteit dus schat? In Brabant: Neuken?

20. In Amsterdam: Ober heeft u Bling H20 op de kaart staan? Mahalo Hawaii Deep Seawater dan? Wat? Alleen Evian? Toch wel de Christian Lacroix toch? Doe die dan maar. In Brabant: Edde gullie Spa Blauw? Cheaudfontaine? Das toch utzelfde kul?

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

gifgif
Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN