19 dingen die ik met mijn moeder zou willen doen

-

25 jaar geleden stierf Irma’s moeder. Ze zou nooit meemaken dat haar dochter vier kinderen kreeg, scheidde van haar man, veel te hard werkte en nu heel gelukkig is met haar nieuwe liefde.

Toen mijn moeder stierf, leefde ik in een roes. Het was hoogzomer en ik had twee peutertjes die in een zwembadje wilden spetteren en zandtaartjes bakken. Longkanker kwam niet in mijn woordenboek voor. Zeker niet voor een moeder die nooit een sigaret had aangeraakt.

Na de diagnose ging het allemaal razendsnel. Zo snel, dat ik amper tijd had het me te realiseren. Zo versuft door de klap dat ik amper verdriet voelde. Dat kwam later pas. En nog steeds, 25 jaar later, zijn er vele dingen die ik dolgraag met mijn moeder zou willen doen.

Als mijn moeder nog zou leven zou ik…

 • Nooit meer zover van haar vandaan verhuizen. Ik zou drie straten verderop gaan wonen en iedere dag op de koffie komen.
 • Elke maand met haar shoppen.
 • Samen naar Wenen gaan, haar hartenwens. Sachtertorte eten, het kasteel van Sissi bekijken. Het plan was er, maar ik dacht dat we nog tijd genoeg hadden.
 • Alles willen weten over haar jeugd.
 • En over mijn eigen jeugd. Er is niemand meer die me daarover iets kan vertellen.
 • Mijn zorgen aan haar voorleggen. En luisteren naar haar goede raad.
 • Kerst, Pasen, Pinksteren, oud en nieuw en alle verjaardagen met haar vieren zonder te mopperen.
 • Vragen of ze de gordijnen in kan korten die al tien jaar over mijn vloer slepen.
 • Heel vaak met mijn kinderen langsgaan.
 • Samen lachen om papa die eigenlijk geen minuut zonder haar kon.
 • Elke Kerst samen naar Sissi en The Sound of Music kijken.
 • Mijn Rob aan haar voorstellen (zeker weten dat ze hem geweldig zou vinden).
 • Me laten verwennen met thee en zelfgebakken appeltaart (ze zou vast vinden dat ik veel te hard werk. Vind ik trouwens ook).
 • Genieten van haar onovertroffen soep.
 • Vragen hoe zij zich voelde toen ik, haar enige kind, het huis uitging.
 • Roddelen over alle bekenden van vroeger.
 • Samen de zolder opruimen en dan oude foto’s, schoolwerkjes en tekeningen bekijken.
 • Alle details over mijn kinderen aan haar vertellen.
 • Mama vertellen hoeveel ik van haar hou. En dat ik haar al 25 jaar mis.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN