18 goede voornemens die ik niet ga volhouden

-

Elk nieuwjaar neemt Marjolein zich van alles voor. Maar wanneer het jaar tegen zijn einde loopt – nee, laten we eerlijk zijn, eigenlijk al in de eerste week van januari – komt ze tot de conclusie dat er niet veel is terechtgekomen van haar goede voornemens.

Daarom maakt ze een lijst van voornemens die ze niet van plan is vol te houden. Of er zelfs maar mee te beginnen. Reuze opluchtend!

 1. Alle gebookmarkte artikelen op mijn computer lezen. Alles bewaard om ‘later nog te lezen’. Die blijven dus rustig nog een jaartje staan.
 2. Geen nieuwe boeken kopen voordat ik alles wat ik nog in huis heb gelezen heb. Niet meer een boekwinkel instappen? Niet bladeren en bedenken wat voor moois/spannends/interessants me te wachten staat als ik dat boek koop? Echt niet!
 3. Een weekplanning maken voor het avondeten en me er langer dan twee dagen aan houden. Als het zou kunnen zou ik nooit meer koken, maar dat zit er niet in. Maar lang van tevoren bedenken wat ik wanneer ga eten? Ik zie het ook in 2023 niet gebeuren.
 4. Een heel andere kledingstijl proberen, iets boho-chiques, of wat elegants misschien. Bij mij zou het eerder boehoe-sjiek worden. Nee, spijkerbroek, blouse, soms een jurkje: prima.
 5. Nooit meer Facebooken. Vloek en zegen. Fijn is het contact met oude vrienden en goede vrienden. Vermoeiend dat met vage vrienden, kennissen en hoi-zeggers, tenzij ze heel grappig zijn natuurlijk. Regelmatig log ik uit, met het vaste voornemen nooit meer terug te komen, maar dan ga ik het toch weer missen. Ik ben er nog niet uit.
 6. Niet meer uren rondhangen op Funda. Maar ja, ik vind het heerlijk! Binnenkijken bij andere mensen. Omdat je niet zomaar naar binnen kan lopen bij een wildvreemde en uitgebreid hun huis en inrichting kunt bekijken, is Funda een uitkomst. Gluren, gluren, gluren. Ik blijf het doen!
 7. Me niet meer bemoeien met het huiswerk. Na elke ruzie over huiswerk neem ik het me weer voor, daar heb ik 1 januari niet voor nodig. Maar als mijn kroost weer een weekend lang rondhangt en geen fluit uitvoert, kom ik op mijn voornemen terug. Het is waarschijnlijk vooral het lamlendige rondhangen waar ik een hekel aan heb, niet zozeer het huiswerk ‘vergeten’.
 8. Ook in 2023 ga ik niet verstandiger om met geld. Blijft het nodig om een extra bloesje te kopen, een extra boek voor op de stapel ‘nog te lezen’, of nog een kersthuisje voor mijn kerstdorp verzameling. Eentje met lichtjes en muziek en bewegende schaatsers. Wacht, ik ga gelijk even googelen.
 9. Drie keer per week hardlopen. Ik heb me voor het nieuwe jaar ingeschreven voor twee hardloopevenementen. Die ik met geen mogelijkheid ga uitlopen, want ik die drie keer hardlopen per week die ik me had voorgenomen: niet gedaan.
 10. Positief denken. Ik ga het hele komende jaar onaardige dingen denken over mensen, niet de hele tijd natuurlijk, ik omring me gelukkig meestal met hele leuke mensen. Maar soms… die azijnpissers, onnodig linksrijders, antivaxxers, opalleslakkenzoutleggers, pfff
 11. Mijn kinderen laten windjes. Ik niet. Laat ik dat voor 2023 ook maar vast vastleggen.
 12. Niets meer op anderen afreageren. Lieve familie, ik heb last van mijn hormonen. En daar hebben jullie het komende jaar ook last van. Ik zeg het maar vast.
 13. Op tijd komen. Wil je dat ik op tijd kom? Zet de afspraak -voor mij- dan een kwartier vroeger dan hij echt is. Al trap ik daar nu natuurlijk niet meer in.
 14. Mensen laten uitpraten. Yep, ik blijf door mensen heen praten. Ik heb gewoon veel te melden, maak leukere grapjes en weet toch al wat je wil gaan zeggen.
 15. Boeken uitlezen. Slechte boeken? Meer dan 30 bladzijden lees ik niet. Als je me dan nog niet te pakken hebt, boek, of als ik me te zeer erger aan het taalgebruik, ga je weg. De papierbak in, naar de stationsbieb of naar iemand die je wel wil lezen.
 16. Vriendelijk bedanken. Mensen die nu nog steeds niet weten dat ik niet van koken hou, en toch kookboeken blijven geven op mijn verjaardag, krijgen pek en veren en niet een bedankje.
 17. Afvallen. Op de weegschaal blijf ik er 2 kilo vanaf trekken vanwege zware schoenen/best veel kleren aan/eergisteren zwaar getafeld/net ongesteld/bijna ongesteld/net ongesteld geweest.
 18. Actielijstjes afwerken. Omdat actielijstjes maken heel fijn is, en actiepuntjes afstrepen zo mogelijk nog fijner, zet ik ook in het nieuwe jaar op elk lijstje minstens drie dingen die ik al gedaan heb, zodat ik ze direct kan doorstrepen en me heel doortastend kan voelen.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN