Deze dingen mag je nooit zeggen tegen een kind uit de jaren 70

-

Als je jarenzeventigkind Irma te vriend wil houden moet je op je woorden letten. Ze heeft zo haar ideeën en wee degene die daaraan durft te twijfelen. 

 1. Oranje, paars en groen vloeken 
  Kom nou, ik had een meisjeskamer in die kleuren. En het was práchtig.
 2. De jeugd was toen veel braver
  Vergeet het maar. We zaten ruig aan de Coubergh met ijs of het advocaatje met slagroom van moeder en droomden van de seksuele revolutie (maar geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht echt sex te hebben. Jongens waren leuk, maar wel op veilige afstand).
 3. Hoe kon je leven met slechts twee tv-zenders?
  Juist heerlijk. We keken al-le-maal hetzelfde op zaterdagavond en konden daar op maandag dan lekker over bijpraten. Swiebertje, Een van de Acht, de Wie-kent-kwis – gespreksstof genoeg.
 4. Vind jij Spotify ook zo handig?
  Nee. Ik wil gewoon mijn cassettebandjes terug. Want het meest romantische wat een jongen kon doen, was een bandje voor je maken met zijn favoriete muziek.
 5. Feestjes waren saai 
  Bij ons stonden glazen met sigaretten op tafel, prikkers met blokjes kaas, koude knakworstjes en zilveruitjes. Party-time!
 6. John Travolta was een sukkel
  Niet waar. John Travolta was een held. Cool, stoer, knap en nog lief ook.
 7. Tegenwoordig is alles veel beter
  Onzin. Kinderen speelden buiten en zaten niet gekromd voor een scherm. En we maakten nog live ruzie in plaats van via de app. Veel leuker!
 8. Oude films zijn helemaal niks
  Jesus Christ Superstar, One flew over the cuckoo’s nest, Rocky, Willy Wonka and the Chocolate Factory, Grease, Jaws, Pippi Langkous in Taka Tuka land: het zijn allemaal klassiekers waar ik nog steeds van kan genieten.
 9. Abba zong vals 
  Nou ja, zeg. Wat een laster. Ik zing Mama Mia en Dancing Queen nog steeds moeiteloos mee.
 10. Wordt het geen tijd voor een pittig kort kopje?
  Nee. Want in mijn hart heb ik nog steeds de blonde lokken van Farrah Fawcett.
 11. Zaten die broeken niet heel erg strak?
  Eh ja … zo strak dat we ze alleen aankregen als we op bed gingen liggen en met geweld de rits dichttrokken. De rest van de dag konden we amper bewegen, maar dat mocht de pret niet drukken.
 12. Jullie hadden raar haar 
  Zeur niet zo. Onze moeders knipten onze pony’s gewoon zelf. Misschien een beetje kort en rafelig, maar wel goedkoop.
 13. Ga je mee naar het tuincentrum? 
  Liever niet, want daar word ik helemaal emotioneel van de macramé planthangers die er hangen. Die hadden we vroeger allemaal.
 14. Niemand gaf iets om het milieu 
  Hallo! Dat deden we in de jaren zeventig volop. Denk: autoloze zondagen.
 15. Het leven was zo burgerlijk
  Misschien. Er waren wel krakers en Dolle Mina’s, maar niet waar wij opgroeiden. Onze moeders waren gewoon thuis na school, onze vader zorgden voor de centjes en heel soms gingen we eten bij Van der Valk. Schnitzel, frietjes, appelmoes met een kers erop en een sorbet na. Hoezo burgerlijk?

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN