12 dingen waarvan ik steeds meer ga genieten nu ik 50+ ben

-

Vroeg naar bed met een boek, samen zwijgen, Norah Jones en iemand die voor je opstaat in de trein. Nu Juliette de vijftig is gepasseerd kan ze er niet genoeg van krijgen.

 1. Hoe lekker stilte kan zijn. Na vijftig jaar peutergeschreeuw, schoolgangengalm, verkeerslawaai, liftmuzak, burengerucht, ik-kan-je-niet-verstaan-feestjes, babygekrijs, restaurantpianomuziek, pubergezeur, relatieruzies en andere teringherrie krijg je het eindelijk door: de zegen van de stilte. Je zoekt het zelfs op: op een yogamatje, in het bos of desnoods tien minuten met de deur op slot in de wc.
 2. Die lekkere ingezeten stoel waarvan er maar één is. Die broche van je moeder die je H&M-shirt zo lekker ophaalt. De linnen servetten van je oma. Oude meubels, vintage kleren, antieke spullen: er kleven herinneringen aan, het heeft patina, het heeft geleefd en daardoor zit er leven in. Alles wat oud is en een geschiedenis heeft, is alleen daardoor al mooi. Zoals jijzelf.
 3. Fijne muziek. Jazz bijvoorbeeld. Oké, met uitzondering van piepknorjazz en dixielandorkestjes, maar zangeressen van nu (Caro, Fay, Norah) en van vroeger (Ella, Billie, Sarah) worden nieuwe, stijlvolle heldinnen die popmuziek-kipjes in het niets doen verdwijnen.
 4. Klassieke muziek. Niet mee opgevoed? Geen verstand van? Helemaal niet erg. Word elke ochtend wakker met twee uur lang De Ochtend van 4 tussen 7.00 en 9.00 uur en na een tijdje herken je moeiteloos je favoriete componisten. Ik doe dat alweer een paar jaar en ben vreselijk blij dat ik het wereldnieuws ’s ochtends tot mij kan nemen gepresenteerd door een scherpe, maar beschaafde presentator als Margriet Vroomans (ik mijd liever de dagen dat Niels Heithuis, de andere, zichzelf ontzettend grappig vindende maar voornamelijk irritante presentator, dienst heeft). Wat een verademing vergeleken met het zich voortdurend herhalende, hijgerige, hyperige Radio 1 Journaal. Ook heerlijk: Om 19.00 uur aan de keukentafel luisteren naar Passaggio, alleen al voor die prachtige, meeslepend relaxte presentatorstem van Lex Bohlmeijer – de perfecte tegenhanger van Matthijs van Nieuwkerk die op datzelfde moment opgewonden de tv volkletst.
 5. Complimentjes. O, wat kon je er vroeger onhandig mee zijn, tegen de tijd dat je vijftig bent, heb je geleerd ze gracieus te incasseren en in dankbaarheid te aanvaarden (ja natuurlijk doe je je werk fantastisch en zie je er beter uit dan ooit, dat weet je zelf ook wel. Maar het is fijn dat dat ook door een ander wordt opgemerkt). En nu kun je ook moeiteloos het enige juiste antwoord geven op elk compliment: ‘Dankjewel.’)
 6. Een man die een deur voor je openhoudt. Eindelijk kun je dat zien als een voorkomendheid en/of een compliment (zie boven).
 7. Je plek in de familie. Ineens groeit het besef dat je deel uitmaakt van een familiegeschiedenis, en dat je die weer doorgeeft aan je kinderen (als je die hebt) of jezelf beter ziet temidden van al die familieleden van vroeger (Heldhaftige voorvader, zeurderige oma, onverschrokken oudtante), waar je soms verdomd veel op gaat lijken
 8. Op tijd naar bed. Nachten doorhalen – dat trek je niet meer. Eerst vind je dat vervelend. Maar steeds vaker denk je: zal ik er vast in gaan liggen, met een boek of zo? Je gaat merken hoe goed je functioneert als je lang genoeg geslapen hebt. En ook hoe slecht als je last hebt van slapeloosheid – want dat had je vroeger nooit, waarom genoot je toen niet meer van dat probleemloze BAM! In slaap vallen?
 9. Een zitplaats in de trein of tram. Ja hoor, jongeman, denk maar dat ik diepbejaard ben en bied me je stoel aan – ik zal niet beledigd zijn.
 10. Saamhorig zwijgen. Je kent ze wel, van die echtparen die zwijgend tegenover elkaar zitten in een restaurant. Had je vroeger vernietigend commentaar op. Zo’n ingedut huwelijk, je ging nog liever dood dan zo te worden – erger nog: die mensen waren al zo goed als dood! Nu weet je beter: zij hebben geen druk gesprek nodig om elkaar te zien of te begrijpen. Zwijgend raken ze nooit uitgepraat.
 11. Lekker niksen. Kun je je herinneren dat je je als kind verveelde? Niet meer voor te stellen, toch? Zodra je nu even gaat zitten, beginnen er to-do-lijstjes in je hoofd te groeien en voel je je schuldig als je niks doet. Niksen is zeldzaam, en het heerlijkste wat er is. Uit het raam staren. Onder een dekentje op de bank liggen. Beetje slenteren. Tv uitzetten. De zon op je gezicht voelen.
 12. Jezelf accepteren zoals je bent. Dit is het moment waarop je, na diverse relaties (al dan niet eindigend in huwelijken of scheidingen), na het verslijten van twintig kappers, na het uitproberen van 35 anti-ageing-crèmes, na ontelbare miskopen, na een gedegen scholing en 63 uitprobeercursussen, na het lezen van 32.000 glossy tijdschriften en 380 zelfhulpboeken, weet: hier ga ik het gewoon mee doen. Dit kan ik nu eenmaal niet en dat vind ik nu eenmaal leuk. Dit werkt voor mij, dat niet. Dit ga ik nooit meer worden, maar wat ik ben, nou ja, is eigenlijk best goed gelukt. Daar blijf ik misschien wel een beetje aan schaven, maar ik ga geen tijd meer verspillen aan frustraties over wat ik allemaal niet ben. Dit is het. Ik ben best leuk geworden.

Lees ook: 50+ en nooit mooi geweest, hoe fijn is dat

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN