12 dingen die je meteen herkent als je kind was in de jaren 70

-

Altijd heerlijk: wegzwijmelen bij jeugdherinneringen. Déze twaalf dingen herken je zeker als je kind was in de jaren 70. 

Herinneringen als kind uit de jaren 70

 • Na de warme maaltijd kreeg je als toetje bruine of gele vla. Uit een glazen fles. Met aluminium dop. Melk had een blauwe dop. Karnemelk een rode met zilver. Yoghurt een groene. Aan lactose-intolerantie deden we niet. En E-nummers konden ons ook geen bal schelen.
 • Dat je naar de bieb ging en er voorin elk boek een datum werd gestempeld zodat je wist wanneer je dat boek weer moest inleveren. (binnen drie weken anders werd je moeder chagrijnig en kreeg je een dubbeltje boete van de streng ogende bibliothecaresse).
 • Als de punt van je potlood stomp was, ging je naar het bureau van de meester of juf en mocht je ‘m slijpen.
 • Hoe blij je was als je zo netjes had gewerkt dat je een stempeltje kreeg. En dat je na vijf stempeltjes werd beloond met een plakplaatje.
 • Dat je met een cheque betaalde en heel blij was als je een vers stapeltje ontving waarmee je contant geld kon opnemen bij de bank, ook al stond je hartstikke rood.
 • Op vrijdagmiddag met je vriendinnen naar de platenzaak rennen om de Nederlandse Top 40 te bekijken. Want we wilden maar één ding, o nee, twee dingen weten: wie stond er op één en welke stipnotering hadden we deze week? En o wee als Bony-M Abba van de troon had gestoten. Of andersom.
 • Memory! De euforie die je voelde als je twee dezelfde plaatjes vond en nog een keer mocht.
 • Nel van der Zee en Leni Saris. Van die pockets waarvan de kant een beetje inscheurde omdat je dat boek voor de zeventiende keer las. Héérlijk.
 • Een telraam. Klak klak. Alle balletjes naar links. Klak klak. Twee balletjes naar rechts. Daar konden we uren mee spelen.
 • Een weerhuisje. Zo’n Zwitsers chaletje met een vrouwtje dat naar buiten kwam bij mooi weer en haar echtgenoot die verscheen bij slecht weer. Geniaal.
 • De Grote Winkler Prins. Alles wat je wilde weten stond in die encyclopedie. En alles klopte want fake news bestond nog niet. Dachten we.
 • En tot slot: de zomerhit van 1975, 1976, 1977, 1978. De hit die iedereen op aarde moeiteloos meezong. Una Paloma Blanca. I’m just a bird in the sky. Tadadahi tadahaha.

Lees ook: 30 verrukkelijke herinneringen van een 60+ vrouw

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN