11 tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen

-

Hele dagen dromen van werken in een hangmat op Bali, escapes bedenken om je leven totaal om te gooien, je werk er doorheen rammen met irritatie-level 10… Tanja merkte het duidelijk toen ze niet meer op haar plek zat bij haar vorige baan. Zijn deze tekens herkenbaar? Dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd om je vleugels uit te slaan.

 • Maandag is de hel. Natuurlijk zit niemand per se te springen om maandag weer de weekroutine in te duiken als je net een lekker weekend hebt gehad, maar jij bent op maandag echt niet vooruit te branden. Je kan letterlijk wel janken. Serieus, op zondag moet je bijna huilen dat het weer zover is, en elke week opnieuw bedenk je honderd smoesjes om morgen maar niet naar je werk te hoeven.
 • Tijdens je werk check je elke tien minuten je Facebook / Instagram. Hoe belangrijk de klus ook is waaraan je werkt, je vlucht zodra je even afgeleid bent in je social feeds. Het gebeurt regelmatig dat je verdwaalt en pas na een uur wakker schrikt uit zo’n online excursie. Blijkbaar was dat boeiender dan het werk waarmee je bezig was…
 • Je zoekt naar vakanties terwijl je eigenlijk een deadline moet halen. Je bent zo naarstig op zoek naar een of andere escape van dit werk, dat je jezelf verliest in het struinen naar last minute vakanties, banen in het buitenland of werkplekken aan het strand.
 • Je droomt over je eigen hondenuitlaatservice. Of een eigen winkeltje, een koffietentje, een eigen reisblog… Allemaal plannen die niet per se realistisch zijn omdat je er de opleiding en het startkapitaal niet voor hebt, maar je wil het allerliefst iets totaal anders dan je nu doet.
 • Ook ben je het meest actief in al je Whatsapp-groepen. Whatsapp staat altijd open op je desktop en jij mist dus niks van wat je vrienden zeggen. Als iemand een nieuwtje deelt ben je de eerste die reageert. Sterker nog: je zit er tijdens je werk zelfs bijna op te wachten.
 • Je wordt laks. Eerlijk gezegd maakt het je allemaal niet meer zoveel uit of je werk goed is, of dingen op tijd af zijn en wat je collega’s ervan vinden. Het boeit je gewoon niet meer. Alles wat je doet, vreet energie en dat uit je soms ook door luid te zuchten, het nergens meer mee eens te zijn en dingen op je dooie gemak te doen.
 • Je ergert je aan hyper-enthousiaste collega’s. Van die overenthousiaste, veel te fanatieke types die nog wél zin hebben om zich een slag in de rondte te werken. ‘Zullen we vanavond dan nog even bellen over die presentatie?’ Pff, bloedirritant.
 • Elke dag ziet er hetzelfde uit. Elke dag op hetzelfde tijdstip staat de wekker, eet je hetzelfde ontbijt, leg je dezelfde tocht af naar je werk, maak je dezelfde praatjes met collega’s, draai je hetzelfde schema af, dezelfde bestelling bij de kantinejuf… Zzz…
 • Elke gelegenheid om thuis of buiten de deur te werken grijp je aan. Je vindt het heerlijk om een dag iets anders te doen dan normaal. En ook je ziekmelden voor een simpel kuchje kost je geen enkele moeite meer. Alles om maar niet op dat kantoor te hoeven zitten.
 • Je bent niet trots op het bedrijf waarvoor je werkt. Je deelt de successen van het bedrijf en je collega’s liever niet op social, je deelt je eigen werk ook liever niet, je bent het ook gewoon niet helemaal eens met de koers van het bedrijf en stiekem sta je ook niet echt achter de waarden.
 • Je bent he-le-maal leeg als je thuis komt. Als een soort ballon die leegloopt, zak je neer op de bank. Het enige dag je nog kan: eten, zappen, slapen. Je werk geeft je geen energie meer, het zuigt je energie. Not good.

Serieus, als deze tekens herkent en het gevoel hebt dat je niet meer op je plek zit, is het echt belangrijk om daar gehoor aan te geven. Het is zonde als je het grootste deel van je tijd (5 van de 7 dagen!) verspilt aan iets waar je niet blij van wordt, toch?

CURSUS – Goed idee: op je 50e voor jezelf beginnen

Deze maand lees je op SAAR véél over werk. Van inspirerende 50+ vrouwen die iets anders zijn gaan doen tot de ervaringsverhalen van hoofdredacteur Barbara en alles er tussen in. Ook toe aan wat nieuws? Doe dan onze cursus. Want ja: ook na je 50e zitten er veel mensen op je te wachten.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN