11 fouten die we maken als we boven de 50 komen – ja, jij dus ook

-

Laten we eerlijk zijn. Wie van ons schrikt er nou niet eens als ze op een onbewaakt moment in de spiegel kijkt? Ouder worden is geen onverdeeld plezier. Met het klimmen der jaren kan het geen kwaad je leven en gewoontes eens tegen het licht te houden. Geen zorgen, je hoeft niet gelijk aan de verstandige schoenen en Nordic Walking-stokken. Maar probeer dit te vermijden:

LEES OOK: 51 dingen die je denkt als je griep hebt (en bijna 50 bent)

 1. Goedkope, slechtzittende kleren.
  Toen je nog jong was en een vuilniszak je nog goed stond, maakte het niet uit wat je aantrok. Als het maar een beetje schoon was en je warm hield in de winter. Daar komen we nu niet meer mee weg, helaas. Investeer in kleding die goed gesneden en  zorgvuldig in elkaar gezet is. Kleding die je nieuwe rondingen recht doen. Er is geen enkele reden waarom je als 50er onzichtbaar zou moeten worden.
 2. We zijn geen 20 meer.
  Tuurlijk, dat weten we echt wel. Onze kinderen zijn dichter bij de 20 dan wij. Maar toch, in ons hoofd? 25-26, misschien? Addertje onder het gras is wel dat we onszelf vaak blijven spiegelen aan onze 20-jarige zelf. Dat kan tegenvallen. Dus wees lief voor jezelf. Een gezicht en een lijf dat het leven geleefd heeft, heeft zijn eigen schoonheid. Zorg goed voor jezelf en koester hoe je nu bent.
 3. Stilstand
  Een lijf is niet gemaakt voor stilstand en inactiviteit. Ook voor de grootste sporthater is er wel een manier te vinden om in beweging te blijven. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het zelfs wordt. Bedenk maar, die geraniums waar je achter gaat zitten? Die staan dan verdomd snel op je graf. Ook al heb je pijntjes en blessures, een knie die niet meewerkt, last van je rug: doe iets waar je lol in hebt, met anderen of alleen. Door te bewegen kun je zelfs pijn verminderen, slaap je beter (ook iets wat vaak lastiger wordt naarmate je ouder wordt) en verminder je de kans op diabetes, overgewicht, hartklachten en zelfs dementie. Loop je marathons? Good for you! Maar het hoeft niet ver, intensief of spectaculair. Zwem je, wandel je met de hond of fiets je elke dag naar je werk, ook good for you! Er was een tijd dat je om 4u `s ochtends je bed in kon rollen om er 5 uur later weer fris uit te rollen. Die tijd is niet meer. Ja, voor onze kinderen, maar die nachtelijke uren hebben wij toch echt nodig om de dagelijkse drukte te kunnen trotseren.
 4. Nachtbraken.
  Het is verleidelijk om, als de woonkamer eindelijk leeg is, nog even op de bank te blijven zitten met Netflix en een wijntje binnen handbereik. Eén aflevering maar. En dan nog maar eentje erbij. Voor je het weet is het weer ver na middernacht en weet je dat je de hele volgende dag moe zult zijn. En er moe uit zult zien. Dus doe jezelf een plezier, maak het niet te laat.
 5. Tanden
  Mijn oma had op haar 60e een blinkend kunstgebit in haar mond. `s Nachts lag het in een glas op haar nachtkastje. Handig, maar niet echt iets om naar te streven, lijkt me.Een gezond gebit ziet niet alleen er beter uit, maar is ook van invloed op je verdere gezondheid. Tandvleesaandoeningen kunnen zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ga dus regelmatig naar de tandarts én de mondhygiëniste.
 6. Anti-veroudering
  Anti-aging. Wie heeft in vredesnaam verzonnen dat dat mogelijk is? De enige manier om niet ouder te worden is dood gaan. Niet een aantrekkelijk perspectief, als je het mij vraagt. En het doet ook niet veel voor je uiterlijk. Rimpels, lijntjes, uiteindelijk zal iedereen eraan moeten geloven. We weten inmiddels allemaal wel dat je met teveel zon, alcohol en roken je huid geen plezier doet. En dat gezond eten en genoeg slaap wel fijn zijn. Als je echt ontevreden bent met hoe je eruit ziet, is er veel mogelijk. Maar ga niet te enthousiast je gezicht te lijf. Rimpels zie je, helemaal geen rimpels valt ook op.
 7. Makkelijk haar?
  Er zijn geen regels die voorschrijven dat je na je 50e alleen nog maar ‘makkelijke’ kapsels mag hebben. Dat je na de overgang geen staart meer in mag, dat lang haar voor de jongere generaties is. Als jij lang haar tot je billen wilt: doen! De enige ‘regel’ is dat je een kapsel hebt dat je leuk vindt en wat bij je past. Elk gezicht is anders, bij de een staat een kort kapsel goed, bij de ander een bos krullen. Met de jaren wordt het meestal wel wat dunner en waarschijnlijk ook grijs of wit, maar dat hoeft geen reden te zijn het haar-technisch voor gezien te houden.
 8. Verkeerde make-up
  Met verbijstering kan ik soms kijken naar prachtige tienermeisjes met gave, rimpelloze huidjes die hun gezicht vol smeren met foundation. Ze hebben geen pukkels om te verbergen, geen vlekjes of wallen om weg te werken, maar toch zit er een laag make-up op waar je u tegen zegt. Maak niet dezelfde fout. Hou je make-up licht, ook als je wel rimpeltjes hebt en je je wallen niet meer weg geslapen krijgt. Te veel make-up benadrukt juist wat je wilt verbergen.
 9. Goede steun voor de meiden
  Het is onvermijdelijk, uiteindelijk wint de zwaartekracht. Maar geef je niet zonder slag of stoot gewonnen. Een goede BH is een onmisbare bondgenoot in de strijd naar beneden. Veel vrouwen blijven dezelfde maat dragen die ze altijd al hadden, maar je boobies veranderen, dus het zou zomaar kunnen dat je een maat groter of kleiner nodig hebt.
 10. Saaie seks
  Jong is wild, sexy en 4x per week? Oud is saai, snel en 1x per maand? Welnee. Je bent wel ouder, maar nog lang niet afgeschreven. Je weet hopelijk inmiddels wel zo’n beetje wat je leuk en lekker vindt en durft erom te vragen. Er zijn geen zorgen meer om zwanger te worden of dat er opeens een slapeloos kind naast je bed staat. Ga ervoor!
 11. Tijd voor verandering
  De grootste fout die vrouwen kunnen maken is om helemaal niets te doen. Je bent niet meer wie je 20-30 jaar geleden was, wat vroeger werkte, werkt nu misschien niet meer. Bekijk je lijf en leven liefdevol, maar kritisch, wat is goed, wat kan beter. Je hebt (hopelijk) nog wel even te gaan, maak er wat moois van.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

gifgif
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN