11 dingen die niemand je vertelt over 50+ zijn

-

Vijftigplus zijn. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Maar dit hadden we eerder willen weten! 

Dít vertelt niemand je over 50+ zijn

 1. Bewaar het nummer van je psych nog maar even

  Denk je op je vijftigste wel klaar te zijn met alle psychologische onzekerheden, dan kom je mooi bedrogen uit. Op je vijftigste kun je nog steeds bang zijn voor je baas, denken: is dit het nu? of wanhopig zoeken naar je passie. De meeste issues van vroeger – mijn moeder vond nooit iets goed – heb je inmiddels wel tot de bodem uitgekristalliseerd maar je kunt nog last hebben van de gevolgen. Dus schaam je niet voor een zoveelste bezoek aan de psych. Zelfs tachtigers gaan naar een therapeut.

 2. Meer rust in de kont, vergeet het maar

  Als dertiger en veertiger denk je dat de onrust in je leven te maken heeft met de fase waarin je zit. Je hebt het loeidruk met de kinderen en je baan, het zoeken naar een man, je maakt je zorgen om de hypotheek en om je vriendinnen die je te weinig ziet. Straks als je ouder wordt, kun je meer genieten omdat er meer rust is. Keep on dreaming. Al die onrust heeft een vijftiger ook. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, maar dat zijn vaak mensen met een jaloersmakend saai leven.

 3. Mensen om je heen worden ziek en sommigen gaan dood

  Als je in de twintig bent en er gaat een leeftijdgenoot in je omgeving dood dan is dat omdat diegene ontzettend veel pech heeft gehad. Boven de vijftig wordt de kans op kanker en andere enge ziektes gewoon groter. Best confronterend als je altijd gedacht hebt dat ziek worden en doodgaan iets is voor later.

 4. Je vrienden groeien goddank met je mee

  Die rimpels, verzakkingen en grijze haren mogen dan wel vreselijk zijn, maar het fijne is dat je vrienden en vriendinnen er ook last van hebben. Je hoeft dus niet in je eentje in een hoekje te gaan zitten schamen en dat is heel fijn. En je vrienden trekken het – net als jij – niet om nog nachten door te halen. Ook zij vinden een etentje eigenlijk gezelliger dan een houseparty.

 5. Als 50+ vrouw kun je nog woest aantrekkelijk gevonden worden

  Als veertiger denk je dat het met je gedaan is als je eenmaal in de overgang komt. Alle geile hormonen vloeien uit je weg. Geen bouwvakker die meer omkijkt. Dat van die bouwvakker is waar, maar op feestjes zal je nog versteld staan. Je bent gewaarschuwd, de vlam slaat zo in de pan.

 6. Je vakanties worden duurder en duurder

  Die schattige hotelkamertjes met doorgezakte bedden midden op die berg zijn opeens niet meer charmant. Je dacht dat je daar nog tot je negentigste van kon genieten. Als vijftiger heb je geen zin  in vieze hotels en wil je niet meer twaalf uur met kippen en geiten in een trein zitten. Je wil comfort, niet meer om drie uur s nachts op moeten om het vliegtuig te halen. En dat kost dus geld.

 7. De tijd van pijntjes en kwalen is aangebroken

  Zelfs al heb je je hele leven gesport, drie keer per dag gemediteerd en gegeten als Rens Kroes, als je de vijftig hebt aangeraakt, krijg je hoe dan ook kwalen. Kon je een paar jaar geleden nog een hele dag op een gammele kruk zitten, nu krijg je pijn in je nek of rug. Als je een hele dag staat, ga je opeens van alles voelen. Bij het hardlopen had je nooit blessures en nu wel. Ja lieve mensen, niemand heeft ons een rozentuin beloofd.

 8. Die zwemband, daar kun je dus echt niks aan doen.

  Je kunt nog zo weinig eten en de hele dag Tell Sell-workouts doen, die kwabbel op je middel komt er echt en gaat niet meer weg. Dus mocht je nog denken dat jij het nooit zo ver laat komen, dat jij je echt de overgang de baas bent, dan ben je nu gewaarschuwd. Niet meteen verdrietig worden, je kunt heus nog wel er ontzettend leuk uitzien, maar met die zwemband moet je dus even rekening houden.

 9. Opeens is iedereen irritant jong

  Alle mensen die altijd ouder waren dan jij – artsen, loketambtenaren, collega’s – zijn ineens vijftien jaar jonger. Soms lijken het wel pubers. Word je bekeurd door een twaalfjarige politieagent, dat is toch niet normaal. Wat verbeeldt die snotaap zich wel?

 10. Zeg maar dag tegen culotte en croptop

  Af en toe heb je nog de neiging om knotsgekke, hippe kleding te kopen, maar meestal merk je vanzelf dat bepaalde dingen echt niet meer kunnen. Het goede nieuws is dat je mooie basisstukken en iets meer gesloten kleding veel leuker gaat vinden dan dat tienerspul. Je rent vanzelf veel sneller door de H&M, Pull&Bear, Forever 21, om er uiteindelijk nooit meer te komen.

 11. Te veel drinken kost je een week hersteltijd

  Een twintiger die te veel drinkt is de dag erna weer fris en fruitig, een dertiger heeft een beetje koppijn maar doet alsof dat niet zo is, een veertiger moet er echt een dag van bij komen en alle mensen boven de vijftig moeten rekening houden met een week. Het leuke is dat je meer van alcohol geniet dan ooit te voren. Waarschijnlijk omdat je geen bocht meer drinkt.

Dit artikel is van Saar Magazine, het leukste blad voor 50+ vrouwen. Saar is een onafhankelijk blad, alles is gemaakt door en voor 50+ vrouwen. We hebben geen glimmend hoofdkantoor, geen mannen in pak die zeggen wat we moeten doen: gewoon een stel leuke vrouwelijke journalisten en bladenmakers, die wel 50 zijn, maar nog lang niet oud.

Bewaren

Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.

RECENTE ARTIKELEN