10x passief-agressieve opmerkingen van je moeder: “Zou je dat nou wel doen?”

Geen vrouw zo briljant in het uitdelen van passief-agressieve kritiek als je moeder. We vroegen jullie om gekmakende opmerkingen, waardoor je denkt: mam, ik wil je slaan. 

Kind, ik heb gefaald

Larissa (52): “‘Het is allemaal mijn schuld, ik heb gefaald als moeder.’ Dat zei die van mij met veel gevoel voor drama toen ik haar de piepkleine tattoo op mijn enkel liet zien.”

Ach ja, je hebt het ook druk

Marjan (56): “Als er één zin is waar mijn moeder me gek mee kan maken, is het wel ‘Ik begrijp het, je hebt het natuurlijk te druk voor mij.’ Ik zie haar drie keer per week. Ik ga ook nog met haar mee naar de dokter, ik rij haar naar de kapper en doe samen met haar boodschappen.”

En wie kan je straks weer troosten?

José (54): “Mijn moeder denkt nog altijd dat ze weet wat goed voor me is. Dus toen ik vertelde dat ik op vakantie ging met een man die ik nog maar net kende, kwam er een heel verhaal waarom ik dat niet moest doen, met als afsluiting de verzuchting: ‘Nou ja, je doet toch waar je zin in hebt. En ik kan je straks weer troosten.’ Het ergste was nog dat ze gelijk kreeg.”

Ik hou mijn mond al

Aïda (51): “De grootste hobby van mijn moeder is zich bemoeien met mijn leven, van het inrichten van mijn studentenkamer (‘Misschien is het wel het láátste wat ik voor je kan doen’) tot het opvoeden van mijn kinderen (‘Straks ben ik er niet meer!’). Als ik protesteer, zegt ze: ‘Je hebt me duidelijk niet meer nodig, ik hou mijn mond al.’ Als ze dat nu ook eens daadwerkelijk zou doen.”

Hou je dat aan?

Simone (54): “Voor mijn tweede huwelijk wilde ik geen wit dragen. Het werd een vrolijke blauwe cocktailjurk met bloemen. Toen mijn moeder me op de dag van de bruiloft zag, was het enige wat ze kon uitbrengen: ‘Hou je dat aan?’ Ze heeft me de hele dag opzichtig aangewezen: ‘Dat is de bruid. Ja, je zou het niet zeggen.'”

Zou je dat nou wel doen

Lydia (56): “Mijn moeder heeft haar hele leven als een maniak op haar lijn gelet, ze is trotser op het feit dat ze maat 36 heeft dan op mijn zus Ellie en mij. Wij zijn allebei stevig, de bouw van onze vader. Als we een koekje of een toetje nemen, kan ze het niet nalaten om te zeggen: ‘Zou je dat nou wel doen?’ Dan wil ik meteen een pak Bastogne overdwars in mijn mond stoppen.”

Let maar niet op mij

Merel (59): “Ik ben al drie uur bij mijn moeder op visite, we hebben koffiegedronken, ze is negentig procent van de tijd aan het woord geweest. Als ze even naar het toilet gaat, waag ik een blik op mijn telefoon. Het eerste wat ze zegt als ze terug is: ‘Let maar niet op mij hoor, je hebt natuurlijk belangrijkere dingen te doen.’ Jezus, mam, ik checkte alleen even Buienradar.”

Het zijn mijn zaken niet

Manon (55): “Vaste prik: mijn moeder komt met een uitgebreide verhandeling wat er niet deugt in mijn leven. Afhankelijk van haar bui werk ik te veel of niet genoeg, ben ik te dik, te bruin of te brutaal en is het geen wonder dat ik geen relatie heb. Na afloop van deze peptalk sluit ze steevast af met een ‘Maar het zijn natuurlijk mijn zaken niet.’ Gezellig, hè?”

Ga maar hoor

Nicole (52): “Verjaardagsfeestje. Mijn moeder, haar zus en haar wat oudere nicht hebben hevig tegen elkaar op zitten bieden met kwalen. De nicht is slechtziend en snel moe door een slecht hart, dus ik bied aan haar terug naar het tehuis te brengen. Mijn moeder wil prompt ook naar huis, maar dat is de andere kant op, dus ik stel voor dat zij nog even blijft kletsen met haar zus. Antwoord van mijn moeder: ‘O, ga maar hoor. Ik kan wel wachten, ik ben tenslotte je moeder maar’.”

Als ik erin blijf

Laura (57): “Mijn moeder als ik niet binnen een halve minuut op een berichtje reageer: ‘Heb je mijn appje gehad?’ Stuurt appje nogmaals. ‘Laura? Hou je me op de hoogte? Laat me even weten of je dit hebt gelezen. Laura, is alles goed? Laat even wat van je horen. Laura, ik maak me zorgen. Ik krijg last van mijn hart, reageer even. LAURA! Als ik erin blijf, is het jouw schuld.'”

TEKST ELLA VERMEUKEN

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).