10 tips voor een ijzersterke relatie

-

Denk je dat de liefde onlogisch, willekeurig en mysterieus is? Nee dus. Niet meer, zo betoogt psycholoog Sue Johnson. Monique Stadler is de relatietherapeut van Saar Magazine. Voor ons maakte ze de cursus Weer blij met elkaar. Speciaal voor Saar zet ze Johnsons 10 meest belangrijke inzichten en tips op een rij.

De laatste jaren hebben sociale wetenschappers en therapeuten die emotiegerichte relatietherapie (EFT) beoefenen een doorbraak gemaakt. Nu, aan het begin van de 21e eeuw, hebben we een handleiding van hoe de liefde werkt. Op basis van 10 liefdesfeiten geeft Johnson 10 belangrijke tips die het verschil maken tussen het wel of niet redden van je relatie.

 

Tip 1: Schaam je niet voor jouw behoefte aan een veilige liefdevolle band.

We zijn geboren om elkaar nodig te hebben. Ons menselijk brein is van nature geprogrammeerd voor een nauwe band met enkele onvervangbare anderen.

Het accepteren van je behoefte aan deze speciale emotionele verbinding is geen teken van zwakte, maar een teken van volwassenheid en kracht.

 

Tip 2: Negeer je relatiepijn niet met het idee dat het soms nou eenmaal opkomt en vanzelf weer overgaat. 

In liefdesrelaties is emotionele pijn een mix van woede, verdriet en vooral angst. Angst om in de steek gelaten te worden, en afgewezen te worden.

Deze pijn is in hetzelfde deel van onze hersenen te zien als fysieke pijn. Het is te moeilijk om deze gevoelens opzij te duwen of te negeren.

De eerste stap om met verwondingen in de liefde om te gaan is om het gevoel te lokaliseren en vervolgens duidelijke boodschappen over deze pijn te sturen naar degene die je liefhebt.

 

Tip 3: Het is een risico om uit te reiken naar je partner en te vechten voor een veilige haven. Het is wel de beste investering die je ooit kunt doen.

De sterkste onder ons zijn degenen die naar anderen kunnen uitreiken. Liefde is de beste overlevingsstrategie van iedereen.

We verlangen allemaal naar een veilige haven liefdesrelatie. Zelfredzaamheid of onafhankelijkheid is daarom slechts een ander woord voor eenzaamheid…

 

Tip 4: Maak het altijd goed nadat je gebotst bent met elkaar. Praat het uit en ‘repareer’ de breuk tussen jullie. 

Relaties kunnen overleven en goed zijn als partners heel verschillend zijn. Zelfs als je denkt dat je van verschillende planeten komt. Ook dat maakt niet uit.

Het enige wat de liefde niet kan overleven is een constante emotionele ontkoppeling. Conflict is vaak minder gevaarlijk voor jullie liefde dan afstand.

 

Tip 5: Bij negatieve communicatiecirkels is het oké om te zeggen: “Ik weet niet wat ik moet doen of zeggen”. Blijf gewoon open en aanwezig. 

Er is geen perfecte partner. Dat is alleen in de films. We sluiten af als we denken dat we als geliefde gefaald hebben, als we teleurgesteld zijn.

Maar onze partner wil geen perfecte prestaties. Uiteindelijk heeft hij of zij onze emotionele aanwezigheid nodig.

 

Tip 6:  Probeer elkaar te vertellen wanneer je je eenzaam voelt of wanneer je je voelt falen als ‘perfecte’ partner, vooral als je veel ruzies hebt over taken. Kijk onder de oppervlakte. 

De ruzies die er toe doen gaan nooit over seks, geld of de kinderen. Waar het wel om gaat is een partner die protesteert tegen het verlies van een veilige emotionele band.

Dat gebeurt vaak op een indirecte manier die moeilijk te begrijpen is. De grootste valkuil is dat je eigenlijk wil vragen waar de ander is en of je ertoe doet, terwijl je in plaats daarvan kritisch wordt of juist weg beweegt.

Partners raken dan emotioneel uitgehongerd, verstrikt in patstellingen en meer en meer verwijderd van elkaar.

 

Tip 7: Probeer te luisteren naar je verlangens en neem risico’s om verbinding te maken. 

Wij mensen hebben vooral twee manieren om met de kwetsbaarheid van de liefde om te gaan als we geen verbinding kunnen maken. De ene is dat je de muur van je partner dwingend probeert af te breken en de andere is dat je je terugtrekt achter je eigen muur.

Welke manier je kiest heb je waarschijnlijk al jong geleerd. Helaas drijft dit jullie nu alleen maar meer uit elkaar.

 

Tip 8: Neem de tijd om elkaar vast te houden en knuffel. Het is beter dan het innemen van je vitaminen. 

Een liefdevolle relatie is het beste recept voor een lang en gelukkig leven. Het vasthouden van je geliefde is het ultieme tegengif tegen stress. Knuffelhormonen schakelen stresshormonen uit.

 

Tip 9: Geef niet op als de seks in een tijdelijke terugval terechtkomt. Praat erover. 

Liefde bedrijven zonder openhartig gesprek is als het landen van een 747 zonder hulp van de controletoren.

Blijvende passie is volledig mogelijk in de liefde. Verzot zijn op elkaar is slechts de prelude. Een op elkaar afgestemde liefdevolle band is de symfonie. Dit soort band creëert wat Sue Johnson synchrone seks noem. Seks wordt een veilig avontuur.

 

Tip 10: Luister goed naar je emoties. Laat ze je vertellen wat je nodig hebt en communiceer dat. 

Vertel je partner dat de emoties zo speciaal voor jou zijn dat je het risico neemt om je partner te vertellen wat je het meeste nodig hebt.

De belangrijkste momenten in de liefde zijn wanneer partners zich openstellen en vragen wat ze nodig hebben en de andere partner ontvankelijk reageert. Dit vraagt moed, maar is ook het moment van ‘magie’ en transformatie.

 

MEER WETEN?

 

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN