Tijd voor de eindejaarsschoonmaak: ken je deze 10 smerige plekken al?

-

Het jaar is bijna ten einde, dus we doen nog even een rondje sop. Vloeren worden geschrobd, de ramen gelapt, de klerenkast opgeruimd. Af en toe krijgen we bij SAAR de kolder in de kop.

Op zich zouden we natuurlijk liever op bank met een goed glas witte wijn, maar het is toch een domper op de feestvreugde als je kerst viert in een huis waar de stofwolken over de vloer dwarrelen. Daarom vullen we een emmer sop en gaan aan de bak.

En dan letten we ook op de 10 geniepigste plekken in huis.

 1. Het afvoerputje van het aanrecht
  Dit is namelijk een van de smerigste dingen in huis door alle etensresten die erin terechtkomen. Daarom: verstand op nul en schoonmaken die handel.
 2. De wc-pot
  Vooral als je een man in huis hebt. Want richten, dat blijft een ding, of ze nou vijf, vijftien of vijftig zijn. De toiletpot is trouwens ook een bron van kalkaanslag waarin bacteriën uitgebreid broeien. Dit is te verhelpen met een scheut schoonmaakazijn en schrobben. Gebruik een variant met parfum en het toilet ruikt ook meteen lekker.
 3. Lichtknopjes en deurklinken
  Bedenk maar eens hoe vaak die per dag worden aangeraakt met vette, vieze vingers.
 4. Je smartphone en de afstandsbediening
  Het schijnt dat we zo’n 122 keer per dag ons mobieltje pakken. En ’s avonds spelen we met de afstandsbediening voor de tv. Moet je nagaan hoe smerig die dingen kunnen worden.
 5. Het aanrecht
  Plus alle spullen die erop staan. Je waterkoker bijvoorbeeld – één van de huishoudelijke apparaten waar al snel kalkaanslag op komt. Ook hier biedt azijn uitkomst: vier delen water koken met één deel schoonmaakazijn, twee keer naspoelen en de waterkoker is weer als nieuw. Gebruik hiervoor altijd een variant zónder parfum.
 6. Je koelkast en de fornuisknoppen
  Hoe vaak pak je niet iets uit de koelkast of draai je aan de knoppen van het fornuis? Dat doe je dus allemaal terwijl je met het eten bezig bent. Kortom: een feest voor bacteriën. Ontsmetten is daarom geen overbodige luxe.
 7. Kranen, bad en douche
  Tenzij je elke week de badkamer grondig reinigt (en wie doet dat nou) heb je chronisch last van kalkaanslag. Dat ziet er na een tijd redelijk onsmakelijk uit en is ook nog eens lastig te verwijderen. Azijn doet gelukkig wonderen. Gebruik hiervoor schoonmaakazijn met parfum, dan ruikt je badkamer ook niet zuur na het poetsen. Goed naspoelen – is belangrijk.
 8. Het toetsenbord van je computer
  Dat bevat vijf keer zoveel bacteriën als een wc-bril. Logisch, als je bedenkt hoe vaak je je computer aanraakt.
 9. Ramen en spiegels
  Hartstikke leuk, van die grote glazen tuindeuren. Totdat je je die hele tuin niet meer kunt zien door de vette vingers van je kleinkinderen of de hond die zijn snuit ertegenaan drukt. Daarom: lap je ramen blinkend schoon met water en een scheut schoonmaakazijn.
 10. Kleding wassen
  Was al dikke truien en warme broeken eens goed. Wol doe je op de handwas, zodat het mooi, zacht en goed in vorm blijft.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

 

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN