Laat het woord ‘overgang’ vallen en het geweeklaag barst los. Terecht, we gaan het hier niet omdenken tot de leukste fase van je leven, want dat ís het niet.
Maar er zitten ook positieve kanten aan die dreigen onder te sneeuwen in het hormonale geweld.
Hoe zit het ook alweer?
Om je geheugen even op te frissen: de peri-menopauze is de fase waarin je menstruatie onvoorspelbaar wordt en je je vaak een ander mens voelt worden, en niet op een leuke manier. De menopauze is het moment waarop je je laatste menstruatie hebt, alleen weet je dat op dat moment vaak niet. Ben je twaalf maanden niet meer ongesteld geworden, dan kun je ervan uitgaan dat je in de post-menopauze zit. Je kunt dan nog wel klachten hebben, maar in de meeste gevallen worden ze wel minder om uiteindelijk te verdwijnen.
Euh, de postmenopauze?
Tijdens de postmenopauze maak je geen eicellen meer aan, ook je eierstokken stoppen met het aanmaken van hormonen. Je hebt hierdoor minder oestrogeen dan eerst waardoor het evenwicht aan hormonen verstoord raakt. Je lichaam heeft tijd nodig om een nieuwe balans te vinden. Tot je hormonen weer in balans zijn, kun je nog steeds last hebben van overgangsklachten. Dat de termen overgang en menopauze door elkaar worden gebruikt, is een beetje verwarrend, maar de menopauze is één moment en de overgang zou je als het hele proces kunnen zien. En zoals gezegd, de post-menopauze biedt hoop en nog meer dingen om je op te verheugen.
1 Dág tampons, vaarwel maandverband
Echt, op een dag is het over en uit en heb je geen bloedverlies meer. En dat scheelt financieel. Menstrueren kost vrouwen een hoop geld. De schattingen lopen uiteen: van 50 euro per jaar tot 6000 euro in het hele leven, zo berekende OnePoll. En daar komen dan nog de kosten van pijnstillers en eventuele gemiste inkomsten door ziekmelden bij. Plus de aanschaf van nieuw ondergoed als zelfs weken in goeie, ouwe Biotex de vlekken er niet uit krijgen. Menstrueren tikt aan, die kosten vallen weg.
2 Minder fysieke klachten
Bij de meeste vrouwen stoppen ook menstruatieklachten als buikkrampen, hevig vloeien, de eeuwige vrees voor doorlekken, hoofdpijn en hormonaal gerelateerde migraine en algehele malaise zodra de eierstokken met pensioen zijn. Nadeel: je kunt je moordlust niet meer schuiven op PMS. Voordeel: geen last meer hebben van woeste stemmingswisselingen onder invloed van hormonen. En als je eerder zware menstruaties had, zul je een hoop meer energie hebben als die stoppen, puur omdat je minder bloedverlies hebt.
3 Stijgende lijn
De post-menopauze is zoveel beter dan de perimenopauze. Dat is zoals gezegd de periode vóór de menopauze, waarin bij veel vrouwen de menstruatie zwaarder en onregelmatiger wordt of soms gewoon vier weken aan één stuk duurt. Is die fase achter de rug, dan hou je vanzelf meer energie over. Goed om te weten als je midden in de perimenopauze zit waarin alles onvoorspelbaar is: over het algemeen wordt het eerst erger voor het beter wordt. Maar áls het beter wordt, wordt het ook meteen veel beter, dan heb je de stijgende lijn te pakken.
4 Je kunt niet meer zwanger worden
Tenzij je wisselende bedpartners hebt en je je tegen SOA’s wilt beschermen, ben je verlost van voorbehoedsmiddelen. En hoe onbevangener je kunt vrijen, hoe lekkerder het is.
5 Zeg maar dág tegen je myoma uteri
Is ‘vleesboom’ een van de ergste woorden in de Nederlandse taal? Het zou zomaar kunnen. Het zijn sowieso krengen van dingen die pijn en ongewoon heftige menstruatiebloedingen kunnen veroorzaken, naast plasklachten, pijn bij het vrijen, smelly afscheiding en buikpijn. Naarmate je vruchtbaarheidshormonen afnemen, krimpen vleesbomen meestal zodat je er minder tot geen last meer van hebt. Yay.
6 Minder snoeiwerk
Toegegeven, je moet je snor en je neushaar in de gaten houden (altijd wat). Maar het haar op je lichaam groeit aanzienlijk langzamer en verdwijnt soms zelfs helemaal. Dat scheelt toch een hoop gedoe met scheren en harsen
7 Anders bewegen
In deze levensfase is het ‘t belangrijkste om je spierkracht op peil te houden. Dat betekent dat je zo goed als verlost bent van achterlijke uren cardio (nog wel een béétje blijven doen, natuurlijk) en meer met weerstand en gewichtjes gaat werken. Wat niet alleen leuker is, maar ook nog eens sneller resultaat biedt. Plus: wandelen, zwemmen en fietsen worden qua blessuregevoeligheid aanbevolen boven de uitputtingsslag van een bootcamp, marathon, mud run of een andere schier olympische inspanning. Het lijkt zowaar haalbaar!
8 Koester je vetjes
Het is knap lastig om nog af te vallen, maar ben je niet terminaal obees met alle risico’s van dien, dan zal je zien dat een beetje vet je zeker tien jaar jonger laat lijken, dus koester dat laagje.
9 Bevrijdingsdag
Op het moment zelf ben je je er niet van bewust, maar er komt een dag dat je je laatste menstruatie hebt gehad. En in het algemeen geldt dat als je daarna twaalf maanden niet meer ongesteld bent, je het ergste hebt gehad en het klaar is. Je hormonale bevrijdingsdag maak je dus niet bewust mee, maar leidt uiteindelijk wel tot het bevrijde gevoel dat de post-menopauze uiteindelijk oplevert: je bent stabieler, gelukkiger, meer jezelf, energieker, vrouwelijker en krijgt meer drive en focus.
10 No f#ckjes given anymore
Kijk naar vrouwen die alle toestanden achter de rug hebben. Ze zijn knetterknap, fit, druk-druk-druk, weten wat ze willen, hebben meer energie dan eerst en laten niet meer over zich lopen. Eens ‘nee’ zeggen komt er opeens vlot uit. Wie de overgang heeft overleefd, wordt vanzelf een ander mens. Rustiger, meer relativeringsvermogen, maar ook: tot hier en niet verder. Welkom bij de tot-hier-en-niet-verder-club. You’re welcome.
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!