10 dingen die we als 50+ vrouwen kunnen leren van de jonkies

-

We hebben als Saartjes (Gen X) te maken met millennials (30 going on 40, ook wel Gen Y) en Gen Z (twintigers, ook bekend als Zoomers).

En het zijn schatten, maar soms ook hopeloze sneeuwvlokjes die ons op de werkvloer tot waanzin drijven. Toch kunnen we ook best het een en ander van ze opsteken. Zoals…

1 Career cushioning

Dit wil zoveel zeggen als een back-up plan hebben in geval van ontslag, boventalligheid, recessies en andere ellende. In de praktijk betekent het naast je huidige baan je vaardigheden uitbreiden: naast je kantoorbaan yogales geven, vloggen, jezelf bijspijkeren in veelgebruikte software of zorgen dat je socials er gelikt uitzien zodat je zoiets ook voor anderen zou kunnen gaan doen. Begin een side hustle, iets wat je leuk vindt en waar je wat me kunt verdienen, al is het maar kleding die je niet meer draagt verkopen op Vinted. Netwerken hoort er ook bij. Jonkies hebben feilloos door dat ze zich niet hoeven te beperken tot één werkzame rol, dat zouden we als Gen X’ers ook moeten omarmen.

2 Quiet Quitting

Je doet wat je moet doen, maar meer niet. Dus niet het ene na het andere plan pitchen in een vergadering, niet je vrijwillig aanbieden voor taken en niet overwerken. Gen X’ers gaan over het algemeen gebukt onder een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, maar echt: na gedane arbeid is het kladiladi, à la de Zoomers.

Act your wage

Waarom zou je voor een amper leefbaar loon een uur gratis werken om nog iets af te maken? Waarom zou je overuren maken als je ze niet betaald krijgt? Doen waar je voor betaald wordt is eigenlijk best wel lekker zakelijk.

4 Digitaal álles

In vergelijking met Zoomers ben je een Digitale Demente. En dat ís ook zo. Denk niet dat je het met whatsapp redt, je moet ook álle functies van de app kennen. Oók monospace, al gebruik je het nooit. Slijp onmiddellijk je digitale vaardigheden bij nu je hersens het nog doen, daar ga je de rest van je leven plezier van hebben.

5 Diversiteit

Zonder ons in het moderne mijnenveld van woke te willen begeven, voor zoomers is diversiteit de normaalste zaak van de wereld. En dat zou het voor ons ook moeten zijn, ook al is het soms even slikken en krijg je een genderneutrale, grammaticaal onwennige zin als ‘Hen stuurde mij een mail, ik vond hun voorstel prima’ bijna niet uit je strot. Het hoort er tegenwoordig bij, het komt nu ook weer niet heel vaak voor, doe gewoon je best om de ander in zijn/haar/hun/ waarde te laten.

6 ‘Hoe voel je je vandaag?’

Zoomers zijn heul veul bezig met hun mentale gezondheid. En zijn reuze punchable als een voortgangsvergadering weer eens escaleert in een therapeutische sessie over hun relatie dan wel levensangst. Maar! Bespreekbaar maken als het even niet zo lekker gaat, heeft er ook toe geleid dat er meer begrip is voor de menopauzalen onder ons. Dus kom ze een beetje tegemoet. Ook om zelf eens een ‘mental health day’ te kunnen nemen.

7 Nonchalant

Zo bloedserieus (soms iets té serieus) ze zichzelf nemen, zo nonchalant staan ze op de werkvloer. Dat kan irritant zijn als je zelf erg betrokken bent met je werk, maar het is ook wel gezond, om je werk niet je identiteit te laten bepalen. In die zin is iets meer afstand van je werk houden en het niet je hele dag laten definiëren wel iets om een voorbeeld aan te nemen.

8 Multitasken

Zoomers zijn f*cking briljant in dingen tegelijk doen. Op de fiets een podcast luisteren, naar TikTok loeren en intussen een mail naar je forwarden? Eitje. Je hebt er 50+ jaar multitasken opzitten, dit kun jij ook. Misschien alleen wel even afstappen. Iets met coördinatie en zo.

9 Snel en efficiënt

Tuurlijk, je kunt het wiel opnieuw uitvinden. Maar je kunt een probleem ook even in ChatGPT gooien, wiki’en of een tutorial op YouTube bekijken om het te fiksen. Zoomers hoeven niet per se alles te weten, als ze maar weten waar ze een oplossing kunnen vinden. Ze houden van snel en efficiënt en daar is niets mis mee (en ja, je mag blijven hoofdschudden over hun erbarmelijke gebrek aan algemene ontwikkeling. Als je óók maar weet hoe ChatGPT werkt).

10 Troost je

Na de Zoomers volgt Generatie Alpha, geboren vanaf ongeveer 2013. En die zullen met hun ogen rollen over die achterlijke Zoomers en hun ouderwetsche ideeën. Want als het generaties betreft, herhaalt de geschiedenis zich geheid.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Puck van de Heuvel
Puck van de Heuvel
Puck (52) is copywriter en journalist, woont samen met haar man en drie pubers en is nog nooit een smeuïg verhaal tegengekomen waarvan ze niet onmiddellijk het fijne wil weten.

RECENTE ARTIKELEN