10 dingen die je nog niet wist over ouder worden

-

Hoe ouder we worden, hoe vreemder ons lijf zich gaat gedragen. Soms in positieve zin, soms niet, maar toch goed om te weten. 

  1. Je zou het niet zeggen met al die opvliegers, maar je zweet minder. Om precies te zijn: je zweet anders. Die verandering is deels te danken aan overgang + opvliegers, die ervoor zorgen dat de zweetklieren (vooral onder de armen) krimpen en minder gevoelig worden, waardoor je ook minder transpireert. We kunnen niet wachten.
  2. Je komt minder strak in je vel te zitten, ook als je sport als Doutzen Kroes. Je spiermassa neemt hoe dan ook af na je dertigste, terwijl het flubberende weefsel (ook wel vet genaamd) toeneemt. Op 75-jarige leeftijd is je vetgehalte zelfs verdubbeld. Of nog meer. O Mijn God.
  3. Tanden worden minder gevoelig – en dat komt niet door al die kronen. In de loop der tijd wordt meer dentine – het harde binnenweefsel van de tand– opgebouwd tussen het buitenste deel van een tand en de centrale zenuw.
  4. Maar je tandvlees juist veel gevoeliger. Au. Je tandvlees trekt zich terug, wortels komen bloot te liggen, een ijsje eten wordt ineens een helse bezigheid.
  5. Delen van de hersenen krimpen. Bijvoorbeeld de prefrontale cortex en hippocampus, die belangrijk zijn voor geheugen, plannen en andere complexe mentale activiteiten. Per dag zouden we zo’n 50.000 neuronen verliezen na ons dertigste levensjaar. Klinkt eng veel, maar het valt mee als je bedenkt dat de hersenen 100 miljard neuronen hebben.
  6. Je wordt minder snel verkouden. Door de jarenlange blootstelling aan allerlei soorten virussen en bacteriën hebben we een sterk immuunsysteem opgebouwd. Been there, caught that.
  7. Migraineaanvallen zijn voor 67% van de vrouwen passé na de menopauze. Is er toch nog iets goeds te zeggen over al die hormonen die wegvloeien.
  8. Je smaak neemt af. Ook qua kleding (sorry). Maar laten we niet afdwalen en het houden bij de smaakpapillen die langzaam maar zeker verloren gaan. De tomaten waren dus niet veel beter vroeger, je proeft gewoon minder.
  9. Je hoort minder (wat af en toe heel fijn is, denk: bonkbonkmuziek). Maar meestal is het alleen maar lastig. Een op de drie mensen ervaren gehoorverlies op 65-jarige leeftijd. Op 75-jarige leeftijd is het één op twee.
  10. Je wordt gelukkiger. Ja echt. Uit onderzoek blijkt: hoe ouder hoe tevredener. We leven namelijk volgens een U-vormige curve. Als kind voel je je vaak gelukkig, dit neemt af naarmate je ouder wordt, rond je veertigste  slaat de crisis toe en daarna wordt het leven beetje bij beetje weer leuker. Het ergste zou dus al achter de rug moeten zijn.

 

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN