10 dingen die ik precies zo doe als mijn moeder

-

Op maandag deed mijn moeder de was, op dinsdag werd de keuken geboend, op vrijdag ging ze naar de kapper en op zondagmiddag dronk ze een glaasje sherry. Ik leid een totaal ander leven als single moeder met een fulltimebaan.

En toch lijken we meer op elkaar dan je zou denken

  1. Ik heb altijd reserves in huis. Een extra tube tandpasta, pot mayonaise, pak koffie, suiker, enzovoort. “Dan pak je nooit mis”, zei mijn praktische moeder.
  2. Ik maak echte soep. Met schenkel die uren moet trekken, verse groente en zelf gedraaide gehaktballetjes. Niks pak, zak of blik. En mijn volwassen kinderen gaan ook altijd naar huis met een bakje soep van mama, net als ik vroeger.
  3. Als mijn kinderen vroeger ziek waren maakte ik een bedje voor ze op de bank. Ze kregen een in partjes gesneden appeltje met kaneel en suiker en ’s avonds een kruikje mee naar bed. Dat heerlijke gevoel van ik-ben-ziek-maar-mama-zorgt-voor-mij.
  4. Ik haat het, heb er de puf niet voor en doe het toch: de voorjaarsschoonmaak. Op de eerste mooie lentedag móeten de gordijnen in de wasmachine, de ramen gesopt en poets ik de keuken tot-ie blinkt. Erfelijke afwijking.
  5. Rodekool komt nooit uit een potje. Rodekool maak ik met suiker, azijn, kaneel, kruidnagels, appels en tijm en het duurt úren voor het klaar is.
  6. Zondagmiddag = borreltijd. Nou kan het natuurlijk best vaker borreltijd zijn, maar nooit zo gezellig als op zondagmiddag een uur of vier. Na twee glaasjes riep mijn moeder altijd: “Nou ga ik niet meer koken, hoor.” Doe ik ook.
  7. Wij hadden vroeger een teckel die absoluut de baas in huis was. Ik heb nu twee katten en die denken ook dat ze heer-en-meester zijn. En ze hebben nog gelijk ook.
  8. Mijn moeder was dol op de lange wandelingen door de bergen. Op vakanties gingen we dan ook meestal naar Oostenrijk. Helemaal niet mijn ding: geef mij maar warme stranden. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik geniet van de natuur en wandelen. Dus heel misschien, volgend jaar … het zou zomaar kunnen.
  9. Mijn oma kon zo verdiept zijn in een boek, dat ze (’s avonds laat, alleen thuis in oorlogstijd) niet eens merkte dat er iemand binnenkwam. Ook mijn moeder kon urenlang verdwijnen in een boek. Precies zoals ik.
  10. Jarenlang perste ik iedere ochtend sinaasappels voor mijn kinderen. En dan riep ik net als mijn moeder: “Vitamine c is zó belangrijk.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN