10 dingen die door je heengaan als je dochter appt dat ze vanavond langskomt

-

Als de studerende dochter van Yolan uit het niets appt of ze vanavond kan komen eten, gaan er allerlei gedachten door haar heen.

 1. Er zal toch niet iets vervelends aan de hand zijn?
  Waarom neemt ze helemaal de moeite naar je toe te komen in plaats van gewoon even te appen? Is er slecht nieuws dat niet over de telefoon kan?
 2. Ik had net zo’n zin om lekker te Netflixen
  De hele dag gewerkt, eigenlijk volkomen afgepeigerd en in de krant heb je gezien dat je favoriete crimi op tv komt. Of je zit middenin een Netflix-serie en bent benieuwd naar de afloop. Pech. Een goede moeder laat haar kind voorgaan. Toch?
 3. Gezellig
  Altijd fijn als je kind de moeite neemt naar je toe te komen. Al was het maar omdat twintigers zo verbazingwekkend en uitsluitend op zichzelf gericht zijn dat je je soms afvraagt of het wel is doorgedrongen dat jij niet uitsluitend ter meerdere eer en glorie van hen op aarde bent. Maar de aanblik van je kind blijft fijn, dat wel.
 4. O jee, ik wilde net dat aan dat stuk gaan werken dat volgende week af moet zijn
  Ook al heb je het berendruk, je dochter hoort maar één ding als jij zegt dat je eigenlijk geen tijd voor haar hebt: ik heb geen zin in jou. Dus je houdt je mond en vindt ergens wel een gaatje om het werk toch nog af te krijgen. Er zijn altijd ook nog nachten.
 5. Ben benieuwd of ze ziet dat ik naar de kapper ben geweest
  Nee. Ga daar maar vanuit. Je dochter komt niet om te zien hoe het met jou gaat, maar om met jou te delen hoe het haar vergaat. Dus let vooral op of ze misschien nieuwe kleren of een nieuw kapsel heeft, geef geen complimenten over nieuwe schoenen die ze de vorige keer ook al aan had, en verwacht op dit punt niets. Jij bent gewoon haar moeder.
 6. Ze zit toch niet weer in geldnood?
  Heel gek, ze zit altijd in geldnood vanwege iets verstandigs. Ze loopt achter met de zorgverzekering, kan haar studieboeken niet betalen en naar de sportschool kan ook niet meer. Toevallig net die zaken die een moeder graag goed geregeld wil zien.
 7. Als ze een beetje op tijd weggaat, kan ik daarna best nog wat doen
  Hoop doet leven. Maar je kunt geen kind het huis uitzetten en het is ook niet aardig om na het eten op te staan en aan te kondigen dat je wat tijd voor jezelf wilt. Dus je glimlacht geïnteresseerd bij alle verhalen en denkt: morgen is er weer een dag.
 8. Als ze maar niet weer op de gezondheidstoer is
  Een dochter kan zomaar ineens een gezondheidsfreak zijn. Je herinnert je nog levendig de vorige keer, toen het eten te veel vet, te veel zout of te veel gluten bevatte, het brood niet speciaal genoeg was, de sla vies aangemaakt en de mozzarella te calorierijk (en ze vervolgens naar buiten ging om een sigaret op te steken). Lach erom, het gaat weer over.
 9. Toch maar weer mijn beha aandoen
  Je hebt net je beha in een hoek gegooid en je hoge hakken uitgeschopt, maar hijst je er nu toch maar weer in. Een moeder mag geen slons zijn en je hebt geen zin in fronsende wenkbrauwen of kritische teksten.
 10. Nu maar hopen dat ze niet weer non-stop op haar telefoon zit te klooien
  Dream on. Voor twintigers is de telefoon een niet te negeren lichaamsdeel, de levenslijn met hun boeiende bestaan. Plompverloren vragen wat ze toch op dat ding aan het doen zijn, levert zomaar ontluisterende antwoorden op. Want terwijl jij jezelf misschien nog zit wijs te maken dat ze wel moet stikken in de vrienden, zit zij gewoon een spelletje te doen of zoekt ze leuke nieuwe schoenen. Het is volkomen uit de tijd je te focussen op één bezigheid tegelijk, en zeker op je moeder.

Lees ook: Is het je dochter of je tweelingzus?

gifgif

RECENTE ARTIKELEN