10 anti-jetlagtips die echt werken

-

Er bestaan jammer genoeg geen pillen tegen jetlag, maar er zijn genoeg andere manieren om die ellende te voorkomen.

1. Zet je horloge alvast op de plaatselijke tijd en kom voor je vakantie al in een ander ritme. Niet dat je je dag-en nachtritme moet omgooien, dat zou een beetje lastig zijn, maar een paar uurtjes maken al verschil. Reis je naar het oosten: ga één of twee uur vroeger dan normaal naar bed. Reis je naar het westen: kruip één of twee uur later onder je dekbedje.
2. Pak je koffer ruim op tijd. Niets slechter voor je slaapritme dan stress en een goed ingepakte koffer geeft een rustig gevoel.
3. Eet niet die vieze vliegtuigmaaltijd maar neem voor het opstijgen wat yoghurt, fruit, een sandwich. Neem op je bestemming pas je volgende maaltijd op de daar geldende etenstijd.
4. Zet ‘m op een drinken. Geen alcohol of frisdrank, maar heel veel water. De lucht aan boord is kurkdroog waardoor je sneller uitdroogt en sneller hoofdpijn krijgt. Laat ook de koffie staan. Tomatensap mag wel, dat is goed voor de doorbloeding.
5. Neem een Melatonine-voedingssupplement. Daarin zit een stofje waardoor je sneller in slaap valt.
6. Blijf bewegen. Langdurig stilzitten is vermoeiend en slecht voor je doorbloeding. Ook is het goed de eerste dagen na de vliegreis extra actief te zijn, zo pakt je lichaam het nieuwe ritme makkelijker op.
7. Stap na aankomst niet meteen in je bed. Ga mee in het nieuwe dagritme en zorg dat je eerste nachtrust een goede is: oordoppen in, slaapmasker op.
8. Kijk aan boord niet urenlang televisie. Hoe verleidelijk het ook is om urenlang House of Cards of The Crown te kijken, het felle licht van het scherm maakt het moeilijker in slaap te komen
9. Maak je veiligheidsgordel vast zodat de stewardess je bij turbulentie niet wakker hoeft te schudden met de vraag hem vast te gespen.
10. Draag losse kleding zodat je bloedsomloop niet wordt verstoord. En neem een warme trui en sjaal mee want het is vaak koud in een vliegtuig.

bron spring.st

Lees ook: Raam op, raam dicht: zo slaap je lekker als het buiten vriest

Leonie Berkenbosch
Leonie Berkenbosch
Redacteur en illustrator Leonie Berkenbosch (nog lang geen vijftig en bijzonder stylish gekleed elke dag) struint het internet af om voor Saar de mooiste outfits bij elkaar te scoren. Trek die pinpas maar alvast!

RECENTE ARTIKELEN