Hartstikke leuke ouders, maar zie ze maar eens bij de huisarts te krijgen

-

De schoonouders van Monica hebben het nog hartstikke leuk met elkaar, maar ondertussen kwakkelen ze zich suf.  Naar de dokter gaan, vinden ze maar niks en als ze uiteindelijk toch in de spreekkamer belanden, vergeten ze de helft te vragen. En wie ligt er wakker van de zorgen? Juist. 

Mijn schoonouders krijgen dus last van dingen. Pijn hier, kramp daar. Griepje dat maar niet over gaat, virusje dat blijft hangen en zo kwakkelen ze zich drie slagen in de rondte. Niet zo gek natuurlijk, want hoewel we ons vaak eeuwig jong voelen, blijven we dat van lijf en leden nou eenmaal niet. Dus spoor ik ze aan om af en toe naar de dokter te gaan, anders weten zij ook niet of het nou ouderdom is óf dat ze echt wat onder de leden hebben. Om ze daar te krijgen heb je heel wat overredingskracht (en eigenlijk ook tien paarden) nodig. Of ze zitten uiteindelijk in die spreekkamer en dan vergeten ze de helft te vertellen en te vragen, waardoor ze alsnog met een doos aspirientjes en zonder diagnose naar huis gaan. Schiet niet op dus. En dan doe je vervolgens weer geen oog dicht omdat je je zorgen blijft maken. En, hoe je het ook wendt of keert, ik ben ook de jongste niet meer, dus mijn nachtrust, die heb ik nodig.

Daarom ga ik voortaan met mijn schoonouders mee naar de dokter. Vier oren horen namelijk meer dan twee (en zeker meer dan twee waarvan het gehoorapparaat soms niet helemaal goed is afgesteld). Terwijl mijn schoonouders zich op het gesprek met de dokter concentreren zit ik ernaast mee te luisteren. Ik hoor dan toch altijd weer dingen die mijn schoonouders gemist hebben. Dat scheelt, want de vragen die na het gesprek vrijwel altijd opkomen, kan ik dan weer beantwoorden. Dat scheelt een hoop onduidelijkheid én een vervolgafspraak. Het voelt misschien een beetje denigrerend naar je (schoon)ouders, of alsof je ze aan het handje neemt, maar kan niet iedereen wel wat steun gebruiken bij de dokter?

Wat we tegenwoordig ook doen: van tevoren bedenken wat we eigenlijk willen weten. Het is namelijk maar al te makkelijk om tijdens een gesprek met de dokter overweldigd te raken door alle informatie en vervolgens de helft van wat je wilde weten gewoon te vergeten. Moeten je (schoon)ouders naar de dokter, stel dan van tevoren samen een vragenlijst op, zodat je zeker weet dat je niks vergeet. De Slimme Vragenlijst van Zilveren Kruis kan je hierbij helpen. Je (schoon)ouders kunnen dan rustig nadenken over wat ze allemaal willen weten en nemen daardoor ook beter de tijd om stil te staan bij wat ze nou eigenlijk voelen en hoe lang ze bijvoorbeeld al last hebben van hun kwaal. Daardoor kunnen ze beter en sneller geholpen worden door de dokter.

Mijn kwakkelende schoonouders en ik gaan de kwaaltjes dus tegenwoordig efficiënt te lijf. Waardoor we weer tijd hebben voor de leuke dingen van het leven. Genieten van onze tijd samen bijvoorbeeld.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis, maar de content is 100% van ons.

Zilveren Kruis heeft iets nieuws: De Slimme Vragenlijst. Op het platform  van Zilveren Kruis Beter naar de dokter kun je gemakkelijk je eigen Slimme Vragenlijst samenstellen – een korte checklist zodat je goed voorbereid bij de dokter komt. Per doel van je bezoek zijn de vragen verschillend. Zo ga je beter naar de dokter!

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

gifgif
Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN