Nee, ik wil niet de rest van het jaar gratis werken

-

Zo, dat was het. Vanaf 3 november word je niet meer betaald. Tot het eind van het jaar werk je gratis en voor niets. Je mannelijke collega, die tegenover je zit en precies hetzelfde werk doet (en echt niet beter dan jij ) krijgt doorbetaald tot eind december. Maar goed, dat is een man.

Tot voor kort heerste nog het idee dat de emancipatie ‘af’ was. Dat mannen en vrouwen gelijk waren voor wet en werkelijkheid. Ach, er waren wat verdwaalde zielen die nog wat onaardige dingen over vrouwen riepen, maar die namen we niet al te serieus. En dat er niet veel vrouwen in topposities zaten, was dat niet gewoon omdat wij ons niet gek wilden laten maken en geen zin hadden in tachtig uur per week werken? Mijn moeder, een originele Dolle Mina, vertelde hoe haar mannelijke collega een salarisverhoging kreeg toen zíj afstudeerde en meer ging verdienen: het zou zo zielig voor hem zijn als zij meer salaris zou krijgen dan zij. Letterlijke woorden van haar toenmalige werkgever.

In Nederland verdienen vrouwen per jaar gemiddeld 16% minder dan mannen als we niet kijken naar opleiding, uren en soort werk. Als we dat wel doen, voor hetzelfde werk per uur dus, is de loonkloof nog altijd 5 procent (overheid) tot 7% (bedrijfsleven). En daar wringt het.

Ik heb op een kleine omweg in het onderwijs na (waar de directie uit mannen bestond en het voltallig lesgevend personeel uit vrouwen) altijd als freelance journalist gewerkt. Ik weet niet uit eigen ervaring hoe frustrerend het is te weten dat je minder krijgt dan waar je recht op hebt. Ik weet wel dat onderliggende patronen die bijdragen aan deze loonkloof heel hardnekkig zijn.

Als journalist verdien ik de ene maand een lekker bedrag, de andere droog brood. Toen onze kinderen zich aandienden was de keuze dan ook snel gemaakt. Ik zou minder gaan werken. Dat was gewoon een simpel rekensommetje. Ik nam me voor te schrijven tijdens de middagslaapjes. Dat lukte maar een beetje. Want ‘s nachts ging ik eruit, omdat ik  sneller weer in slaap viel dan mijn man én geen baas had die me om 8.30 uur op kantoor verwachtte. Voor veel vriendinnen gold hetzelfde. Slechts een enkeling lukte het de taken en het werk echt eerlijk te verdelen.

Inmiddels leven we in het tijdperk van Trump (grab them by the pussy), #MeToo en het kabinet Rutte lll waarin weinig vrouwen zitten. Omdat we gaan voor de beste mensen, volgens de minister-president. Zo zie je maar hoe fragiel onze zwaar bevochten rechten zijn. En ook dat er nog zoveel te doen valt. Nee, we worden niet eerlijk beloond. Nee, voor hetzelfde werk krijgen we vaak niet hetzelfde loon. Nee, de emancipatie is nog lang niet voltooid.

Overmorgen, 3 november, is het Equal Pay Day. Laten we een lekker lange  kerstvakantie nemen. En een kerstkaartje naar onze werkgevers sturen dat we pas aan het werk gaan als we tot het eind van het jaar worden doorbetaald. Fijne vakantie!

 


Dit artikel is gemaakt in samenwerking met FNV, de grootste vakbond van Nederland. Werk jij, zoek je werk, heb je een uitkering of ben je met pensioen? Dan zijn zij er mét jou vóór jou. Meer lezen over FNV? Hier vind je alle informatie.

Zoals altijd is de inhoud 100% van ons. Hier vind je info over ons advertentiebeleid. 

gifgif
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN