Hartverscheurende roman over een moeder die ervandoor ging

-

Dikke tranen plengde Franke bij De vrouw die vluchtte, het boek van Anaïs Barbeau-Lavalette. Probeer het maar eens droog te houden als je leest over een moeder die haar kleine kinderen in de steek laat.

LEES OOK: Heerlijk boek over een hysterische voetreis naar Santiago de Compostella

Het is 1949 als Suzanne, opgegroeid in de nasleep van de van de jarendertigcrisis in Ontario, op haar achttiende naar Quebec verhuist. Daar wordt ze verliefd op een kunstenaar. Ze haat het huisvrouwenleven. Ze wil geen vrouw zijn die thuis zit met kleine kinderen. Op een dag verlaat ze haar gezin, waarna haar peuterdochter wordt opgevoed door een zus van haar man. Haar zoon is nog een baby en belandt in een pleeggezin.

Suzanne leidt vervolgens een bewogen leven. Ze strijdt onvermoeibaar voor vrouwenemancipatie en neemt deel aan de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Ze woont in Montréal, New York en Brussel, heeft de ene na de andere minnaar, ondergaat een abortus, wordt alcoholist, stort zich in het boeddhisme om te eindigen in een inrichting.

Schrijfster Anaïs Barbeau-Lavalette heeft haar bijzondere grootmoeder Suzanne nooit gekend en spreekt haar in het boek direct aan. In de jij-vorm dus. Daardoor komt het verhaal beklemmend dicht onder de huid te zitten. De vraag hoe ze een klein meisje van drie in de steek kon laten, stelt ze bijvoorbeeld zo:

‘Hoe komt het dat je niet doodging bij de gedachte het zonder haar aftelrijmpjes te stellen, haar kleinemeisjesleugens, haar losse melktanden, haar schrijffouten, haar veters die ze zelf moest strikken, daarna haar verliefdheden, haar gelakte en vervolgens afgebeten nagels, haar eerste rum-cola’s?’

Anaïs spreekt haar oma nergens bestraffend toe, waardoor het verdriet alleen maar tastbaarder is. De pijn van haar eigen moeder die als kind is verlaten, de eenzaamheid en onmacht die Suzanne gevoeld moet hebben, de prachtige vragen die de kleindochter stelt, de bijzondere levensloop van een vrouw in een tijdperk waarin vrouwen nauwelijks vrijheid en rechten genoten, maken dit boek tot een emotionele roman die je met dikke keel leest. Prachtig.

De vrouw die vluchtte, Anaïs Barbeau-Lavalette, €20, Querid0 € 20 bij bol.com 

gifgif
Franke van Hoeven
Franke van Hoeven
Franke coördineert voor Saar en schrijft af en toe een stukje. Ze is nog heel jong en wild, al is dat voornamelijk in haar hoofd. Nou en?

RECENTE ARTIKELEN